Skocz do zawartości

[łożysko][wymiana] Problem z wymianą przedniego łożyska

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam rower do trekkingu, w którym po roku padło przednie łożysko... ale ponieważ potem kupiłem inny rower to ten do trekkingu przeleżał w szopie 3lata!

W końcu wziąłem sie za niego, (rozebrałem na czynniki pierwsze bo chciałem go też przemalować), no i tu problem... Wyjąłem łożysko z przodu ale 'nakrętka' (sory za niefachowe wyrażenia :P ) która trzymała je nie chce za chiny zejść. Wygląda jakby była fabrycznie krzywo nakręcona. Nie miałem klucza odpowiedniego więc urzyłem klucza francuskiego, dobrze chwycił kilka razy, ale 'nakrętka' siedzi tak jaby ją sam Hulk przykręcił.

Czy ktoś ma jakiś pomysł/trick jak się za to zabrać?

post-132707-1284209526,71_thumb.jpg

post-132707-1284209537_thumb.jpg

post-132707-1284209544,28_thumb.jpg

Napisano

Popsikaj WD 40 a potem użyj klucza z większą dźwignią - czyli na klucz nałóż jakąś długa rurę, za którymś razem powinno puścić. Im większa dźwignia tym łatwiej odkręcić mocno przykręcone rzeczy.

Napisano

Z tego co mi wiadomo, to metal się rozszerza pod wpływem temperatury, więc rozumiem że to ramę trzeba rozegrzać a nie 'nakrętkę'. Palnika pod ręką nie mam, mógłbym jakoś tą część do kominka wepchać :P

• Mod Team
Napisano

Pytanie czy nie jest po herbacie. Nakrętka siedzi tak krzywo że gwint może być zerwany. No ale jeżeli nie odkręcisz to się nie dowiesz. Nie kombinuj z kominkiem ,grzać trzeba miejscowo i intensywnie ramę . Spróbuj wkręcić może się ustawi równolegle i wtedy odkręcaj ,staraj się żeby nie przekosić nakrętki, powinna wykręcać się prosto.WD albo zamoczenie na noc w nafcie, ropie.

Napisano

Przeciwnie do ruchu zegara

Jakieś 90% ram muf jest w standardzie tzw. angielskim (bsa). Prawa miska ma lewy gwint, więc powinno się ją odkręcać w prawo, zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Jeżeli dysponujesz suwmiarką tą zmierz dla pewności u siebie mufę (to ta nagwintowana rura, w którą wchodzi wkład suportowy). Powinno być 68mm bądź 73mm.

Napisano

Jakieś 90% ram muf jest w standardzie tzw. angielskim (bsa). Prawa miska ma lewy gwint, więc powinno się ją odkręcać w prawo, zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Jeżeli dysponujesz suwmiarką tą zmierz dla pewności u siebie mufę (to ta nagwintowana rura, w którą wchodzi wkład suportowy). Powinno być 68mm bądź 73mm.

Zmierzone... mufa ma 68mm, więc psia krew odkręcałem w złą stronę (dobrze, że się w Hulka nie zmieniłem bo teraz to już na pewno bym nie odkręcił :] ) Zaglądałem do mufy do środka i tam było widać kawałek gwintu tej prawej miski i tak wywnioskowałem że to prawy gwint (choć za dobrze to nie było tego widać). Dobra spróbuję w odwrotną stronę i zobaczymy co to będzie.

No i nic z tego ;)

WD40 + Klucz hydrauliczny z dodatkową rurą, odkręcanie zgodnie z zegarem, ani drgnęło. Już nic nie zdziałam, bo klucz aż się wbił w tą nakrętkę i zjechał jej dość uchwyt. Teraz to tylko do serwisu...

post-132707-1284244900,27_thumb.jpg

Napisano

n oto jak nie poszło zgodnie ze wskazówkami to teraz sprobuj ruchem przeciwnym... najlepiej jak bys mógl tak zamocowac klucz aby mozna bylo na niego skoczyc, bo najwazniejsze jest 1 pierd...nięcie (i nie o pierdnięcie mi chodzi :) )

przecinak tez dobra opcja, ciężki młotek i zabawa trwa...

Napisano

Niezależnie od wszystkiego jest powymiatane: tak krzywo wkręcona miska to zniszczony gwint. Odpuść sobie tą ramę.

A jak koniecznie chcesz ruszyć "dla sportu" to jest kilka patentów, musisz złapać tą miskę inaczej. Chyba dałbym radę to ruszyć :) .

PS: chyba bo z takim gwintem to nie wiem czy się miska nie rozleci...

Napisano

Niekoniecznie, w moim innym rowerze było podobnie i ''po prostu'' byl tak ukosnie gwint. Bez problemu wkrecilem nowy. W serwisie jeszcze walcza, jutro mam zadzwonic. Ale ogólnie chyba masz racje... pozamiatane.

Napisano

Tak Ci zależy na tej ramie? Jeśli tak to po "wyjęciu" suportu można zawsze przegwintować mufę na włoski suport jeśli teraz jest BSA. Włoskie mają ciut większą średnicę, więc na ogół udaje się to zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...