Grand231 Napisano 11 Września 2010 Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Witam otóż mam pewien problem z moją tylną przerzutką (http://www.koral.bielsko.pl/pl/84838_przerzutki/84839_tylne/84840_shimano/84841_przerzutka_ty%C5%82_sh_rd_m601_hone_sgs.htm) - wszystkie biegi wskakują dobrze oprócz 9 przełożenia na 3 biegu z przodu. O dziwo 9 wskakuje dobrze jeżeli łańcuch jest na 1 bądź 2 przełożeniu z przodu, problem występuje tylko z największą koronką przedniego przełożenia, jest to o tyle denerwujące bo zmusza mnie gdy jadę z górki i chcę wrzucić 9 na redukcję z przodu na 2 - na dwójce z przodu 9 wskakuje i potem muszę z powrotem wrzucić 3 na przód. Dodam że zabawa z śrubami H i L nic nie daje, także baryłki nie przynoszą popbrawy. Pancerze są nowe więc tu także nie tkwi problem. Może ktoś już spotkał się z taką przypadłością. Byłbym wdzięczny za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 11 Września 2010 Udostępnij Napisano 11 Września 2010 A jak już wrzucisz na 3:9 dowolną metodą to łańcuch o nic nie ociera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 11 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Zaczyna delikatnie ocierać o przednią przerzutkę, ale tylko w miejscu przekrzywienia zębatki korby - aby lepiej redukowało się przełożenie z przodu. Oczywiście zlikwidowałem to ocieranie baryłką na przedniej manetce, ale nawet gdy przestaje ocierać to problem dalej występuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 12 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Nikt nie spotkał się z takim przypadkiem ? - bardzo zależy mi na zaradzeniu tego problemu, a już nie mam pomysłu co może być nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 12 Września 2010 Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Też mi nie zrzuca na ostatni bieg, ale nie używam go za często. A jaką masz korbę, z podkładkami? Może kwestia podkładek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 12 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Korba SH M521 na supporcie Octalink 113 mm - korba jest ok, długość suportu też. Też mi nie zrzuca na ostatni bieg Ale mi zrzuca na 9 na 1 i 2 z przodu, nie chce tylko na 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 12 Września 2010 Udostępnij Napisano 12 Września 2010 A hak masz prosty? Czy długość łańcucha jest odpowiednia? Ja mam podobny problem u siebie, z tym, że u mnie jak z tyłu jest 7-8 to z przodu nie chce wejść na 3. Próbowałeś regulować odległość przerzutki od zębatek kasty? Wrzuć z przodu 1 i z tyłu 1 (największa na kasecie) i tak kręć śrubką aby wózek przerzutki był jak najbliżej zębatek. Zrzuć na 9, ponownie na 1 i sprawdź, czy nic nie haczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 12 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Hak jest prosty jest nowy - mam nową ramę w starej też taka przypadłość występowała. Wykręcenie śrubki H nawet na maxa nic nie pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 12 Września 2010 Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Nie chodzi o śrubkę "h" tylko "b". http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Hone/RD-M601/SI_5W30A_EN_v1_m56577569830605384.PDF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrdi Napisano 14 Września 2010 Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Jeśli "mówisz" że masz korbe M521 i suport 113 mm to problem leży właśnie w suporcie do tej korby dedykowana długość to 121 mm u Ciebie jest on za krótki i korba jest bliżej ramy i stąd ta przyczyna nie wrzucania ostatniego biegu. Sam posiadam taką korbe i wkład 121. Zresztą na stronie Shimano są wszystkie dane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 14 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Zresztą na stronie Shimano są wszystkie dane Sorki za moją leniwość ale mógłbyś podać mi linka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrdi Napisano 14 Września 2010 Udostępnij Napisano 14 Września 2010 shimano-polska.com/publish/content/global_cycle/pl/pl/index/produkty_shimano/mountain/non-series_components.html Masz linka są tu produkty poza grupowe a w min Twoja korba ściągnij sobie tam pdf-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 14 Września 2010 Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Mój odnośnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Dzięki dziś zaraz biorę się za wykręcenie korby i upewnienie się czy oby na pewno suport ma 113 mm, jeżeli tak to wymienię i myślę że mój problem ustanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 15 Września 2010 Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Przyznaję, że Twój optymizm jest wybitny. Ja tak do końca nie widzę związku - skoro wchodzi na 9 z tyłu na 2 i 1 z przodu, które są bliżej ramy niż 3, to co da odsunięcie korby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 15 Września 2010 Udostępnij Napisano 15 Września 2010 1. Przerzutka może być za blisko, za daleko od kasety - regulacja trzecią śrubą regulacyjną w przerzutce. 2. Zbyt krótki łańcuch. 3. Lipna sprężyna przerzutki - przy mocno napiętym łańcuchu nie daje rady ściągnąć go na najniższy bieg. 4. Jeśli przerzutka była kiedyś rozbierana to sprawdź czy dolne kółko jest na dole, a górne u góry. Może zostały zmontowane na odwrót. 5. Źle zmontowana piasta - sprawdź czy wszystkie podkładki są na swoim miejscu. Albo może nie mieć 135mm tylko być troszkę węższa. Wtedy dodaj podkładkę po stronie napędu. Słowem - linia łańcucha przy kasecie jest zbyt mała. Jeśli wpadnę na jeszcze jakiś koncept to dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2010 i suport 113 mm to problem leży właśnie w suporcie do tej korby dedykowana długość to 121 mm Po wykręceniu okazało się jednak że posiadam 121 mm. 2. Zbyt krótki łańcuch. Łańcuch jest ok, optymalna długość. 3. Lipna sprężyna przerzutki - przy mocno napiętym łańcuchu nie daje rady ściągnąć go na najniższy bieg. Ale przerzutka zrzuca na 9 na 1 i 2 z przodu, gdyby sprężyna była zła to 9 w ogóle by nie działała niezależnie od przełożenia z przodu. 4. Jeśli przerzutka była kiedyś rozbierana to sprawdź czy dolne kółko jest na dole, a górne u góry. Może zostały zmontowane na odwrót. Nie była nigdy rozbierana - nie było takiej potrzeby, co prawda kółka wyciągałem ale są zamontowanie poprawnie. 5. Źle zmontowana piasta - sprawdź czy wszystkie podkładki są na swoim miejscu. Albo może nie mieć 135mm tylko być troszkę węższa. Wtedy dodaj podkładkę po stronie napędu. Słowem - linia łańcucha przy kasecie jest zbyt mała. Posiadam piastę Hone na sztywnej osi - coś a la Saint. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 19 Września 2010 Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Ad3. Nie mówię, że sprężyna jest zła tylko słaba. Jak łańcuch nie jest napięty na małej i średniej tarczy to przerzutce łatwiej pracować niż kiedy jest mocno napięty na blacie. Ad5. Wiem, że posiadasz. Sprawdź czy piasta ma w rozstawie 135mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Jak łańcuch nie jest napięty na małej i średniej tarczy to przerzutce łatwiej pracować niż kiedy jest mocno napięty na blacie. Tak tylko jeżeli "rozpędzę" przerzutkę od 1 do 9 z rozpędu wskoczy na 9 na 3 z przodu, problem występuje gdy chcę zrzucić z 8 na 9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Problem nareszcie rozwiązany - wszystko zaczęło samo dobrze chodzić po zmianie linki na teflonową Shimano XTR. Temat można uznać za zamknięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.