Skocz do zawartości

[przerzutka tylna Hone]problem z wskakiwaniem 9

Grand231

Rekomendowane odpowiedzi

Witam otóż mam pewien problem z moją tylną przerzutką (http://www.koral.bielsko.pl/pl/84838_przerzutki/84839_tylne/84840_shimano/84841_przerzutka_ty%C5%82_sh_rd_m601_hone_sgs.htm) - wszystkie biegi wskakują dobrze oprócz 9 przełożenia na 3 biegu z przodu. O dziwo 9 wskakuje dobrze jeżeli łańcuch jest na 1 bądź 2 przełożeniu z przodu, problem występuje tylko z największą koronką przedniego przełożenia, jest to o tyle denerwujące bo zmusza mnie gdy jadę z górki i chcę wrzucić 9 na redukcję z przodu na 2 - na dwójce z przodu 9 wskakuje i potem muszę z powrotem wrzucić 3 na przód. Dodam że zabawa z śrubami H i L nic nie daje, także baryłki nie przynoszą popbrawy. Pancerze są nowe więc tu także nie tkwi problem. Może ktoś już spotkał się z taką przypadłością. Byłbym wdzięczny za pomoc.

Zaczyna delikatnie ocierać o przednią przerzutkę, ale tylko w miejscu przekrzywienia zębatki korby - aby lepiej redukowało się przełożenie z przodu. Oczywiście zlikwidowałem to ocieranie baryłką na przedniej manetce, ale nawet gdy przestaje ocierać to problem dalej występuje.

A hak masz prosty? Czy długość łańcucha jest odpowiednia? Ja mam podobny problem u siebie, z tym, że u mnie jak z tyłu jest 7-8 to z przodu nie chce wejść na 3.

Próbowałeś regulować odległość przerzutki od zębatek kasty? Wrzuć z przodu 1 i z tyłu 1 (największa na kasecie) i tak kręć śrubką aby wózek przerzutki był jak najbliżej zębatek. Zrzuć na 9, ponownie na 1 i sprawdź, czy nic nie haczy.

Jeśli "mówisz" że masz korbe M521 i suport 113 mm to problem leży właśnie w suporcie do tej korby dedykowana długość to 121 mm u Ciebie jest on za krótki i korba jest bliżej ramy i stąd ta przyczyna nie wrzucania ostatniego biegu. Sam posiadam taką korbe i wkład 121. Zresztą na stronie Shimano są wszystkie dane.

1. Przerzutka może być za blisko, za daleko od kasety - regulacja trzecią śrubą regulacyjną w przerzutce.

2. Zbyt krótki łańcuch.

3. Lipna sprężyna przerzutki - przy mocno napiętym łańcuchu nie daje rady ściągnąć go na najniższy bieg.

4. Jeśli przerzutka była kiedyś rozbierana to sprawdź czy dolne kółko jest na dole, a górne u góry. Może zostały zmontowane na odwrót.

5. Źle zmontowana piasta - sprawdź czy wszystkie podkładki są na swoim miejscu. Albo może nie mieć 135mm tylko być troszkę węższa. Wtedy dodaj podkładkę po stronie napędu. Słowem - linia łańcucha przy kasecie jest zbyt mała.

Jeśli wpadnę na jeszcze jakiś koncept to dam znać.

i suport 113 mm to problem leży właśnie w suporcie do tej korby dedykowana długość to 121 mm

Po wykręceniu okazało się jednak że posiadam 121 mm.

2. Zbyt krótki łańcuch.

Łańcuch jest ok, optymalna długość.

3. Lipna sprężyna przerzutki - przy mocno napiętym łańcuchu nie daje rady ściągnąć go na najniższy bieg.

Ale przerzutka zrzuca na 9 na 1 i 2 z przodu, gdyby sprężyna była zła to 9 w ogóle by nie działała niezależnie od przełożenia z przodu.

4. Jeśli przerzutka była kiedyś rozbierana to sprawdź czy dolne kółko jest na dole, a górne u góry. Może zostały zmontowane na odwrót.

Nie była nigdy rozbierana - nie było takiej potrzeby, co prawda kółka wyciągałem ale są zamontowanie poprawnie.

5. Źle zmontowana piasta - sprawdź czy wszystkie podkładki są na swoim miejscu. Albo może nie mieć 135mm tylko być troszkę węższa. Wtedy dodaj podkładkę po stronie napędu. Słowem - linia łańcucha przy kasecie jest zbyt mała.

Posiadam piastę Hone na sztywnej osi - coś a la Saint.

Ad3. Nie mówię, że sprężyna jest zła tylko słaba. Jak łańcuch nie jest napięty na małej i średniej tarczy to przerzutce łatwiej pracować niż kiedy jest mocno napięty na blacie.

Ad5. Wiem, że posiadasz. Sprawdź czy piasta ma w rozstawie 135mm.

Jak łańcuch nie jest napięty na małej i średniej tarczy to przerzutce łatwiej pracować niż kiedy jest mocno napięty na blacie.

Tak tylko jeżeli "rozpędzę" przerzutkę od 1 do 9 z rozpędu wskoczy na 9 na 3 z przodu, problem występuje gdy chcę zrzucić z 8 na 9.

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...