Jarek516 Napisano 10 Września 2010 Napisano 10 Września 2010 Siemka, mam Scott'a aSpect 50 i chciałbym wymienić osprzęt na bardziej pod XC ale nigdzie nie mogę znaleźć klamko manetki na Tyl z Shimano na 8 biegów. Myślałem tez nad osprzetem firmy SRAM, prosiłbym o jakieś opinie o tej firmie lub innych pożytecznych informacjach
Loki997 Napisano 10 Września 2010 Napisano 10 Września 2010 Jeździłem kiedyś kilka lat tylko na shimano i byłem bardzo zadowolony, teraz od kilku lat jeżdżę na sramie i też to bardzo dobrze działa, i stwierdzam że lepszy jest system "grip shift" srama, tzn bardzo szybka zmiana przełożeń o kilka zębatek za raz, w shimano rapid fajer przeskakuje tylko o 3 zębatki jak dobrze pamiętam, a w sramie jeden ruch nadgarstka i jesteś na samej górze lub na dole, sama zmiana "pojedyncza" to praktycznie to samo. Pewnie zaraz wybuchnie kłótnia, shimano czy sram, ( pytanie z serii co było pierwsze jajko czy kura ) werdykt jest taki że trzeba się przekonać co jest dla "mnie" lepsze. A ten kto nie próbował obu systemów niech lepiej się nie wypowiada który lepszy. Teraz manetka nowa na 8 biegów to chyba tylko shimano alivio lub jakieś używki na allegro starszych modeli shimano.
Jarek516 Napisano 11 Września 2010 Autor Napisano 11 Września 2010 Aa dało by się rade zamienić kasetę z 8 biegów na kasetę 9 biegowa ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.