Skocz do zawartości

jakie hamulce szosowe do klamek MTB

mamarkowski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trza mi dość pilnej porady hamulcowej. Miniona zima surowo zweryfikowała działanie hamulców szosowych Miche z klamkami tejże marki przystosowanymi do prostych kierownic. Na suchym jako tako to działa, ale w trudnych warunkach ledwie spowalnia, zamiast hamować. Jakie hamulce szosowe sparować z jakimi klamkami? Od razu zaznaczam, że egzotyczne zachodnie niskoseryjne rozwiązania dedykowane do singli czy rowerów miejskich nie wchodzą w grę z powodów budżetowych. Chodzi mi o coś łatwo dostępnego na naszym rynku, czyli standardowe hamulce szosowe i klamki MTB, które dawałyby efekt na poziomie 105. Co z czym najlepiej?

• Mod Team
Napisano

Przede wszystkich z tego co się orientuję muszą to być chyba klamki do cantileverów, jest podobny ciąg - klamki szosowe można stosować z hamulcami canti więc chyba do hamulców szosowych powinny być klamki do canti.

Możesz szukać na allegro stx, lx, xt ze starych grup 7s, 8s w dobrym stanie. Podejrzewam że zmieścisz się w 80zł i będziesz miał solidny wyrób (parę sztuk jest na allegro)

Ew. jakiekolwiek inne klamki dedykowane do cantileverów (tektro, bbb, avid? ). Przy czym zaznaczam że takiego połączenia nie stosowałem ani nie widziałem więc musisz się upewnić przed zakupem, czy to działa w ogóle lub na wystarczająco zadowalającym poziomie.

Proponuję tez założyć dobre klocki np kool-stop i linki teflonowe plus nowe dobre pancerze - taki zabieg zwykle odczuwalnie poprawia kulturę pracy hamulców.

Poza tym same hamulce Miche mogą być słabe. To jest model jedno czy 2 osiowy? Może powinieneś wymienić też hamulce np na 105.

Proponuję tez wybrać sie do sklepu gdzie stoją rowery szosowe z prostymi kierownicami i popatrzeć jakie tam są rozwiązania, przejechać się sprawdzić jak co działa. Chyba najszybciej znajdziesz tak coś co Ci odpowiada.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...