Skocz do zawartości

[licznik] Garmin Edge 500 vs Sigma Rox 9

tomke1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

akurat w telu mam GPS i sport tracera 3,0 i powiem tak potrafi nieźle oszukać co do wysokości jak i prędkości klika razy już miałem wedle zapisu na gps podjazd 20m w pionie lub prędkość 120km/h podczas maratonów gdzie wedle zapisu na liczniku miałem 69 dlatego tel nie jest dla mnie rozwiązaniem a co do samego zapisu chcę mieć zapisy swoich startów gdyż czasem zdarza się że nie zostaje się spisanym lub złapanym przez sędziów na punkcie kontrolnym i wtedy ma się prawdziwy dowód że trasa przejechana jak należy i w czasie takim a takim.

W takiej sytuacji to rzeczywiście sens w inwestycję jest.

Przy czym pamiętaj żeby urządzenie GPS było na chipsecie SiRFstar III lub porównywalnym albo lepszym. Bo słaby chipset daje właśnie problemy jakie opisałeś.

Najlepiej jakby się wypowiedzieli użytkownicy bo wtedy będziesz miał pewność.

Z drugiej strony GPS nigdy nie da super dokładności, a odchylenia się mogą zdarzać przy małej ilości satelit w danej chwili.

• Mod Team
Napisano

Netta dobrze wiedzieć :rolleyes:

Nie bawmy się w aptekę ;) Licznik rowerowy też nie ma dokładności zegara cezowego i nie jest mega dokładny :thumbsup: Co do SF3 chyba ciężko obecnie trafić na odbiornik zbudowany w oparciu o inny chipset

Napisano

Nie bawmy się w aptekę :rolleyes: Licznik rowerowy też nie ma dokładności zegara cezowego i nie jest mega dokładny :thumbsup: Co do SF3 chyba ciężko obecnie trafić na odbiornik zbudowany w oparciu o inny chipset

Miałem na myśli to że nawet SF3 potrafi mieć przekłamania ;)

Napisano

nie znam się na modułach czy te co podałem i im podobne oferowane obecnie nadają się do podstawowego zapisu nie chodzi mi o dokładność 2m byle nie było przekłamań typu pionowe ściany pokonywane z mega prędkościami chodź kusi mnie kupić porządny ale zanim co mam inne wydatki bardziej koniecznie za za te 300zł to bym mógł się poświęcić

Napisano

nie znam się na modułach czy te co podałem i im podobne oferowane obecnie nadają się do podstawowego zapisu nie chodzi mi o dokładność 2m byle nie było przekłamań typu pionowe ściany pokonywane z mega prędkościami chodź kusi mnie kupić porządny ale zanim co mam inne wydatki bardziej koniecznie za za te 300zł to bym mógł się poświęcić

Kiedyś dawno temu miałem NokieN70 + GPS Navibe na SiRFstar III, teraz Mio A501 także na tym samym chipsecie, i z doświadczenia nie tylko rowerowero, ale i pieszej nawigacji i samochodowej ten chipset zdecydowanie polecam, ale czasami przy dużym zachmurzeniu w górach miał problemy by coś złapać, później raczej problemów wielkich nie było.

Przykłady które podałeś Ty i Lookas są akurat na innych chipsetach.

Oba Holuxy są na chipsetach GPS MTK3318 lub MTK3329 i z tego co na szybko zerknąłem chipsety są ogólnie polecane, a na dodatek nawet Garmin je używa w swoich urządzeniach to myślę dobra rekomendacja :P

Oba Mainnav są na chipsecie ST (według strony producenta) a nie STK jak podaje allegro i o nim to wiele nie znalazłem, ale też jest używany przez Garmina także powinien też być ok. (źródło)

Pytanie czy musisz mieć GPS z wyświetlaczem, kopiującym część funkcji licznika czy nie wystarczy zwykły logger trasy, taniej i lżej wyjdzie na przykład taki Pentagram albo Holux też na chpsecie MTK a więc równie dobrym jak SiRFstarIII.

Napisano

patrząc na ceny wole dołożyć 140zł i sprzedać licznik niż wozić licznik+ takie pudełko które moim zdaniem kiesko by było sensownie zamocować by nie przeszkadzało na zawodach

Napisano

patrząc na ceny wole dołożyć 140zł i sprzedać licznik niż wozić licznik+ takie pudełko które moim zdaniem kiesko by było sensownie zamocować by nie przeszkadzało na zawodach

Jak kto woli wybór jest duży także cenowy... z tego co pisałeś masz licznik z kadencja i pulsometrem a taki zestaw osiągniesz w połączeniu z GPS'em w Garminie, Polarze, albo jeszcze jest coś takiego jak Bryton, ale to inne ceny, nie wiem jak w tańszych sprzętach bo na allegro mało tego. Chyba że nie zależy Ci na tym co masz teraz w liczniku to jak dla mnie i Holuxy i Mainnav wyglądają ok jak na cenę.

A co do pudełka, miałem podobne Navibe gdy jeździłem z Nokią i duży to on nie był i tak pierwszy pomysł można podkleić go pod siodełkiem, nie powinno to przeszkadzać w łapaniu satelit :icon_mrgreen: Ja go woziłem w plecaku albo kieszeniach.

• 6 miesięcy temu...
Napisano

Hej, jestem na kupnie Edge 500, czy nie ma problemów żeby używać go w trudnym terenie ? Zaczep wytrzymuje ? Błoto mu nie przeszkadza ?

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...