MMMAAACCC7 Napisano 9 Września 2010 Napisano 9 Września 2010 mam takie pytanie:czy piasta shimano deore xt fh m732 jest przystosowana do kaset 8 rzędowych? jeśli tak to jakie kasety polecacie, sram, czy shimano?
Miecho87 Napisano 9 Września 2010 Napisano 9 Września 2010 Nie, bębenek jest przystosowany do kaset 7 biegowych.
MMMAAACCC7 Napisano 10 Września 2010 Autor Napisano 10 Września 2010 a takie pyt-co się stanie jakbym załozył 8?
Sandacz Napisano 10 Września 2010 Napisano 10 Września 2010 bębenek dla 7-ki jest za krótki, by zamocować na nim kasetę 8 sp.
Miecho87 Napisano 10 Września 2010 Napisano 10 Września 2010 Dokładnie, nie zakręcisz jej, bo nakrętka może nie złapać gwintu, a jeśli złapie to i tak może być za mało i uszkodzisz gwint.
MMMAAACCC7 Napisano 10 Września 2010 Autor Napisano 10 Września 2010 to jaką wtedy polecacie kasetę 7 biegową? tylko taką na kieszeń ucznia....
Miecho87 Napisano 10 Września 2010 Napisano 10 Września 2010 No innych niż na uczniowską kieszeń to właściwie nie ma, a do tego większość reprezentuje ten sam poziom. Chyba, że trafia się jakiś leżak magazynowy, ale to rzadko, no i nie w sklepach. Tu masz przykład możliwości. Przy czym kasety Srama nie należą to zbyt polecanych.
Sandacz Napisano 10 Września 2010 Napisano 10 Września 2010 właściwie to chyba nie masz wielkiego wyboru - jak zauważył przedpiśca. Shimano HG30 i SRAM PG730 Jeśli chodzi o SRAM: Czy Twoja tylna przerzutka obsłuży zębatkę 32T? Czy potrzebujesz tak dużej zębatki? Ja nie pamiętam, kiedy ostatnio na naszych pagórkach korzystałem z trybu większego niż 28... A nawet jego używałem sporadycznie... ostatnio chyba przy podjeździe na Wieżycę :-)
M333 Napisano 10 Września 2010 Napisano 10 Września 2010 A jaką masz manetkę? Jeżeli ósemkę to jest proste rozwiązanie Twojego problemu. Kup sobie kasetę alivio hg40 albo hg50 (ok 40-50zł). Usuń nity, tak żeby mieć wszystkie koronki luźno. Załóż wszystko na bęben, pomijając największą zębatkę. W ten sposób z kasety 8rz 11-32T zrobisz kasetę siódemkę o stopniowaniu 11-13-15-18-21-24-28, a z 11-30T-> 11-13-15-17-20-23-26. Bieg "1" pozostaje pusty, maksymalne wychylenie przerzutki ustawiasz tak, żeby nie zmasakrowała szprych.
MMMAAACCC7 Napisano 10 Września 2010 Autor Napisano 10 Września 2010 manetka jest shimano sis pod 7, przerzutnik to samo, tylko coś mi "zjadło" 1 ząb na kasecie i łańcuch przeskakuje, a samych koronek nie dostane i doszłem do wniosku że lepiej kupić całą kasetę niż się rozdrabniać
Sandacz Napisano 10 Września 2010 Napisano 10 Września 2010 jeśli nie masz specyficznych wymagań, to nie baw się w rekonfigurację kasety, tylko wymień na Shimano HG30. Jeśli masz zjechany (rozciągnięty) łańcuch, to na nowej kasecie może skakać, więc możliwe, że też będziesz musiał go wymienić. To jednak najlepiej sprawdzić "w boju".
MMMAAACCC7 Napisano 11 Września 2010 Autor Napisano 11 Września 2010 ja mam tylko takie wymagania żeby to wytrzymało około 1 sezonu przy agresywnej jeździe (ostre naciskanie na pedały)
Sandacz Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 a co ma nie wytrzymać? Ja bym się bardziej łańcuchem przejmował, bo różnice między poszczególnymi modelami mogą być spore...
MMMAAACCC7 Napisano 12 Września 2010 Autor Napisano 12 Września 2010 to co, wpierw łańcuch wymienić proponujesz? to na jaki model żeby pod tą kasetę hg30 pasowało?
Sandacz Napisano 12 Września 2010 Napisano 12 Września 2010 piszesz, że chcesz wymienić kasetę, bo uszkodzona. Więc wymień najpierw kasetę. Zasadniczo powinno się wymienić przy tej okazji także łańcuch. Jeśli jednak jest on w miarę nowy, to być może przyjmie się bez większych problemów - ale to trzeba sprawdzić w praktyce. Jeśli chodzi o łańcuch, to używam z powodzeniem CN-HG50 z kasetą CS-HG50 (8 sp.). Kiedyś miałem łańcuch SRAM PC-38(PC-830), ale to było miękkie dziadostwo... Być może tańszy model - Shimano CN-HG40 - też Tobie podejdzie, ale nie używałem i nie wiem, jak z jego jakością w porównaniu do wspomnianego SRAM'a.
MMMAAACCC7 Napisano 12 Września 2010 Autor Napisano 12 Września 2010 jeśłi potrafisz, to określ co robić, a ja opiszę Ci dokł problem-przy najniższym przełożeniu zachodzi coś takiego jak przeskok łańcucha, wcześniej tylko przy mocnym nacisku, teraz przy prawie każdym (nie licząc tych przy 40km/h-taki nadbieg z tego zrobiłem), więc ja uznałem że kaseta jest uszkodzona, chyba że to coś innego ale wtedy ja niewiem, oceń sam a łańcuch jest od samego początku używania roweru, taki typowy noname, ale wtedy powinien na każdym biegu jakieś jaja robić
Sandacz Napisano 12 Września 2010 Napisano 12 Września 2010 wielkiego wyboru nie ma - albo zjechany napęd ( głównie łańcuch/kaseta), albo źle wyregulowana przerzutka - ze wskazaniem na to pierwsze. Niekoniecznie problemy powinny być takie same na każdym biegu, bo inaczej zużywają się na ogół często wykorzystywane środkowe koronki, a inaczej rzadziej używane skrajne - zwłaszcza najmniejsze (małe opasanie łańcucha).
MMMAAACCC7 Napisano 12 Września 2010 Autor Napisano 12 Września 2010 no właśnie, a w Chojnicach ani Czł nie dostanę samej koronki najmniejszej.. więc wymiana kasety i łańcucha.. a potem witaj Polsko hehe, (wpierw zajeździć chińską oponę-tył już poszedł-niecałe 1000 km a przetarcia były jakbym hamował co 100m)
lychasusek1 Napisano 11 Listopada 2010 Napisano 11 Listopada 2010 Mam taki problem: Tylne kolo nie chce się kręcić po rozkręceniu piasty kulki wysypały się kupiłem nowe tylko zbytnio nie wiem jak je włożyć?PROSZĘ O POMOC Z GÓRY DZIĘKUJE!!!
MMMAAACCC7 Napisano 12 Listopada 2010 Autor Napisano 12 Listopada 2010 wyczyść bieżnie (takie wgłębienia w piaście) wyczyść konusy, jak mają jakieś zadry (przejedź palcem-albo wyczujesz i przetniesz w najgorszym wypadku palec albo będą gładkie jak pupa niemowlaka) to wyrzuć i kup nowe, ładujesz kupę tawotu na bieżnie, układasz kulki, to samo z drugą stroną, skręcasz z wyczuciem i gotowe-dla wprawnego góra 5 minut
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.