RAFAL10 Napisano 9 Września 2010 Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Witam, Przymierzam się do zmiany mojego V-brake'a na któryś hamulec z wymienionych w temacie. Wiadomo że pod względem wydajności wygrywa Elixir. Jednak pomyślałem sobie, czy różnica w działaniu obu tych hamulców będzie miała aż takie znaczenie dla mnie - nowego użytkownika tarczy - że warto by było dopłacić do Elixira te paredziesiąt złotych. Zależy mi przede wszystkim na niezawodności i dobrej modulacji, tak abym potrafił wyczuć moment, kiedy koło zostanie zablokowane i uniknąć lotu nad kierownicą. Proszę o opinie w tej sprawie. Druga kwestia dotyczy tego, czy ten model Juicy 3.5 będzie jeszcze produkowany, czy to jest to samo co Juicy 3 czy coś nowszego/lepszego. Czytałem, że Avid wycofuje hamulce Juicy i skupia się na Elixirach. W takim razie jak będzie w przyszłości wyglądała sprawa części zamiennych? Na forum mało jest informacji na temat modelu Juicy 3.5, ale te, które znalazłem są raczej pozytywne. Pozdrawiam i proszę o pomoc w podjęciu decyzji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zorek94 Napisano 9 Września 2010 Udostępnij Napisano 9 Września 2010 W temacie Juicy 3.5 nie mogę powiedzieć nic złego Bardzo dobry hamulec. Modulacja bardzo dobra, siła (przy tarczy 160 mm) duża. Wersja 3.5 jest nowsza oraz ulepszona wersją Juicy Three i działa o wiele lepiej Niestety o Elixir' ze nic powiedzieć nie mogę bo na nim nie jeździłem ale inwestycji w 3.5 nie pożałujesz tak jak ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil515 Napisano 9 Września 2010 Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Kupując elixiry 5 też nie pożałujesz. Bardzo dobre hamulce w znakomitej cenie. + łatwo skracalne przewody +banalne odpowietrzanie + duża siła hamowania + dobra modulacja + łatwe w regulacji + łatwa wymiana klocków + dużo zamienników klocków + zawsze można wysłać do profesjonalnego serwisu ( Andrew ) - trochę mały zakres regulacji odległości klamki od kierownicy ( jak ktoś ma dużą dłoń to może dla niego nie wystarczyć Więcej minusów na tę chwilę nie stwierdziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zorek94 Napisano 9 Września 2010 Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Akurat te wszystkie cechy posiada też Soczysty 3.5 Co do skracania przewodów nie wiem ale raczej problemów z tym nie ma ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taellih85 Napisano 10 Września 2010 Udostępnij Napisano 10 Września 2010 A wiadomo już coś o Elixirach 3? Powinny być tańsze od 5 oraz posiadać sporą część ich zalet, ale za to mogą być cięższe co nie stanowi dla mnie problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFAL10 Napisano 10 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Dziękuję za odpowiedzi. Pewnie wybiorę Juicy 3.5. A co do ewentualnego skracania przewodu i odpowietrzania, to może spróbuję zrobić samodzielnie zestaw do tego wg opisu któregoś z kolegów na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AxM Napisano 10 Września 2010 Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Ja nie chcę zakładać nowego tematu, i mam też nadzieję, że nikt się na mnie nie obrazi Jak wyglądałaby sprawa, gdzie moi głowni kandydaci to: Juicy 3.5, BB7, Shimano BR-M595? Dziękuję i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil515 Napisano 10 Września 2010 Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Jak dla mnie to Juicy 3.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.