Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] Avid Elixir 5 vs Juicy 3.5

RAFAL10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do zmiany mojego V-brake'a na któryś hamulec z wymienionych w temacie. Wiadomo że pod względem wydajności wygrywa Elixir. Jednak pomyślałem sobie, czy różnica w działaniu obu tych hamulców będzie miała aż takie znaczenie dla mnie - nowego użytkownika tarczy - że warto by było dopłacić do Elixira te paredziesiąt złotych. Zależy mi przede wszystkim na niezawodności i dobrej modulacji, tak abym potrafił wyczuć moment, kiedy koło zostanie zablokowane i uniknąć lotu nad kierownicą. Proszę o opinie w tej sprawie.

Druga kwestia dotyczy tego, czy ten model Juicy 3.5 będzie jeszcze produkowany, czy to jest to samo co Juicy 3 czy coś nowszego/lepszego. Czytałem, że Avid wycofuje hamulce Juicy i skupia się na Elixirach. W takim razie jak będzie w przyszłości wyglądała sprawa części zamiennych? Na forum mało jest informacji na temat modelu Juicy 3.5, ale te, które znalazłem są raczej pozytywne.

Pozdrawiam i proszę o pomoc w podjęciu decyzji.

W temacie Juicy 3.5 nie mogę powiedzieć nic złego ;) Bardzo dobry hamulec. Modulacja bardzo dobra, siła (przy tarczy 160 mm) duża. Wersja 3.5 jest nowsza oraz ulepszona wersją Juicy Three i działa o wiele lepiej :D Niestety o Elixir' ze nic powiedzieć nie mogę bo na nim nie jeździłem ale inwestycji w 3.5 nie pożałujesz tak jak ja :)

Kupując elixiry 5 też nie pożałujesz. Bardzo dobre hamulce w znakomitej cenie.

+ łatwo skracalne przewody

+banalne odpowietrzanie

+ duża siła hamowania

+ dobra modulacja

+ łatwe w regulacji

+ łatwa wymiana klocków

+ dużo zamienników klocków

+ zawsze można wysłać do profesjonalnego serwisu ( Andrew )

- trochę mały zakres regulacji odległości klamki od kierownicy ( jak ktoś ma dużą dłoń to może dla niego nie wystarczyć

Więcej minusów na tę chwilę nie stwierdziłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...