Skocz do zawartości

[bluza] na jesienne dni - na co zwrócić uwagę przy wyborze?

runaway

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś znający się na rzeczy mógłby napisać parę słów na temat doboru dobrej bluzy rowerowej na jesień na temperatury powiedzmy 10-18 stopni :)

Jakie materiały są najlepsze? W sklepach internetowych widzę dużo produktów z materiału typu softshell - czy jest on dobry?

Na co jeszcze - oprócz materiału - warto zwrócić uwagę przy wyborze takiej bluzy?

Będę wdzięczna za porady :D

Pozdrawiam :)

http://www.mikesport.pl/p/pl/4661/rogelli-carpi---lekko-ocieplana-koszulka-rowerowa.html

ostatnio kupilem cos takiego

od wewnatrz podszyta lekkim 'meszkiem/misiem'

jesli pod to zalozysz koszulke/longsleeva oddychajacego to mozna spokojnie zimna jesien przetrzymac :icon_wink:

jak sie zrobi zimno/mokro to wiatrowka na wierzch

Dzisiaj dokonałam zakupu kurtki/bluzy :P Wzięłam pod uwagę kilka informacji przeczytanych na forum (dziękuję wszystkim za podpowiedzi :blink: ), ale kierowałam się też - niestety - dostępnością rozmiaru, ponieważ najwyraźniej nie sprowadza się zbyt wielu sportowych ciuchów dla osób mojej postury i wszystko, co przymierzam jest za duże :down:

Niemniej jednak bluza jest :) i postanowiłam się podzielić z Wami informacjami na temat tego, co kupiłam - może się komuś przyda.

Otóż jest to kurtka Adidas Adistar Tempo, taka jak tutaj . Jest bardzo fajnie pomyślana, ponieważ:

- ma dosyć wysoką stójkę, a przy tym zamek u dołu kurtki jest po środku, ale później lekko skręca w bok tak, że przy szyi jest z boku, więc podejrzewam, że nie będzie "rysował" szyi ani brody :whistling:

- ma przedłużany tył z silikonowym paskiem u dołu i przedłużane rękawy z bardziej obcisłego materiału, więc nie będzie podwiewać

- z tyłu są 3 kieszenie na ściągacz i 1 na zamek

- w środku kurtka jest z fleece'a (tak to się chyba nazywa :teehee: ), a generalnie jest zrobiona z poliestru, a firma Adidas ten materiał sobie ładnie nazwała ClimaWarm :)

- na przedramionach są zamki, pod którymi jest cienka siateczka, więc fajne może być wietrzenie :D Nie wiem, jakie macie doświadczenia z różnymi kurtkami, ale jak ostatnio jechałam w kurtce 4F, która jest niby bardzo oddychająca, to właśnie najmniej komfortowo czuły się moje przedramiona, więc zamki w tym miejscu to bardzo fajne rozwiązanie :)

- z tyłu na plecach jest przyszyty kawałek gumy, przecięty w 2 miejscach, który - jak podejrzewam - służy do przełożenia kabla od słuchawek, jeśli ktoś lubi jeździć z muzyką na uszach :P

- cena chyba taka sobie, bo 229zł w zwykłym sklepie rowerowym, nie internetowym.

na razie jeszcze nie przetestowana, ale jak się w niej przejadę, to opiszę wrażenia :)

• 1 miesiąc temu...

No więc opisuję wrażenia odnośnie kurtki/bluzy Adidas Adistar Tempo. Krótko i na temat: kurtka wygodna, wiatroszczelna ale oddychająca - bardzo udany zakup. Gdyby ktoś szukał czegoś z długim rękawem na taką pogodę jaka jest teraz, to polecam właśnie tę.

Panowie a zapytam tak z ciekawości.

Czy macie porównanie z kurtkami z podobnego przedziału cenowego np. Rogelli czy Biemme. Forum az huczy od postów jakie to świetne ciuchy ale ja szczerze powiedziawszy po przymiarce Rogelli nie byłem taki zachwycony.

- suwak np. nie był przesuniety,

- nie było wywietrzników na przedramionach

Adidas jest porównywalny czy jednak lepiej doinwestować i kupić np Nalini?

Różnica odczuwalna?

No właśnie podobnie pani w sklepie zasugerowała. Miała tylko Biemme i Rogelli. W przypadku kurtek to jeszcze obie firmy polecała ale np w kwestii spodenek to zdecydowanie Biemme.

Zastanawiam się jak w to wszystko wpisuje się adidas - na forum naszym i konkurencyjnych zbiera pozytywne opinie - mimo ze to mało kolarska firma.

Adidas produkował sporo rowerowych rzeczy, zwłaszcza dla szosowców. Pamiętam, że widać było w nich zawodników np. w Tour de France.

Ale z tego co się orientuję Adidas chyba już nie produkuje odzieży rowerowej (to co można jeszcze kupić to resztki), a produkcję przejął Mavic.

• 3 tygodnie później...

Podepnę się pod temat. Co sądzicie o takiej bluzie? W jakich temperaturach da radę? Interesuje mnie coś na wiosnę, jesień zakres 10-18 stopni?

http://allegro.pl/kurtka-na-rower-adidas-climacool-jacket-026387-xs-i1321977872.html

i do tego taka koszulka:

http://allegro.pl/biala-bluza-adidas-techfit-climacool-e18249-r-s-i1306799761.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...