Skocz do zawartości

[zwiedzanie] Amsterdam

sargath

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zainteresowałem się rowerowym wypadem do Amsterdamu (do miasta samochodem z bagażnikiem lub pociąg) i powiedzmy na 2-3 dni w weekend (pt,sob,niedz)

Wstępnie dla wersji samochodu przy 800 km w jedną stronę to wyjazd ze Szczecina około 3:00 i na miejscu około 11 - powrót w niedzielę o powiedzmy 17 i na miejscu o 1:00. Czyli piątek od 12 - do wieczora, cała sobota i niedziela do 16.

Termin raczej na przyszły sezon ale kwestia noclegów, czy ktoś się w tym orientuje - bez luksusów i tak cały dzień mam zamiar śmigać po mieście.

Dodatkow pytanie dla tych co już zwiedzali Amsterdam, ile potrzeb a czasu na całe miasto aby zwiedzić (rowerem).

Proszę o opinie i wskazówki zaprawionyc w boju.

Pozdrawiam

Napisano

Mieszkalem w NL, to moge cos w miare poradzic ; za 8 godzin mozesz zajechac do Ams, ale licz raczej na wiecej, z powodu korkow na trasie DE-NL. Auto radze zostawic gdzies zdala od centrum Ams, bo oplaty za parking Cie zjedza. Noclegu poszukaj sobie takze zdala od centrum, z powodow cen i w miare mozliwosci zrob sobie rezerwacje wczesniej. A co do zwiedzania, to mozna w zasadze jezdzic caly dzien, bo wszedzie znajdziesz cos ciekawego, przy czym mozna sie zatrzymac na chwile, pstryknac fotke. Jesli masz zamiar sie wybierac w okresie letnim, to weekend jest srednim wyborem, poniewaz ilosc zwiedzajacych utrudnia poruszania sie pieszo.

Napisano

no właśnie noclegi moge być pod miastem nawet lepiej dla samochodu, a 10 czy 15 km od miasta rowerkiem to pryszcz.

tylko nadal nie mam żadnych namiarów, a nie wierzę że nikt nie jeździł po Amsterdamie rowerkiem.

a jakiś plan zwiedzania ? - miasto duże, a najlepiej mieć jakieś wskazówki dot. trasy zwiedzania - to oczywiście pytanie dla tych co maja tą wycieczkę za sobą.

Napisano

Co do noclegów. Wpisz: 'Amsterdam hotel' w maps.google.nl

Powiększ mapę i przesuwaj. Będzie tego tysiące. Klikaj w linki i szukaj odpowiedniego. Zabawa na długie wieczory i pewnie dlatego nikt nie chce Ci pomóc :-)

Dobrych tras zwiedzania jest tyle co zwiedzających. Kup sobie jakiś przewodnik, poczytaj i zdecyduj co Ciebie interesuje. Jak nie chcesz nic kupować, to zajrzyj do 'Amsterdam' na wikipedia.

Wyobraź sobie, że mieszkam już 3 lata jakieś 120km od Amsterdamu a rowerem jeszcze tam nie jeździłem.

Pozdrawiam.

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Siema.Też mam w planach zwiedzić całą Holandię,ale nie wiem czy w tym sezonie.Jeśli chodzi o nocleg to powiem tak ja mam tam wujka no i przede wszystkim chrzestną także jeszcze taniej by wyszło.Obyło byś bez namiotu,a z noclegiem niestety ci nie pomogę:(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...