Oski1990 Napisano 8 Września 2010 Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Witam. Kupiłem ostatnio zestam avid bb5 + tarcza 203mm. Nie potrzebuję tak dużej tarczy, poza tym nie jest polecana do mojego amortyzatora. Mam dwa problemy, pierwszy to pozbyć się(opłacalnie) dużej tarczy, drugi: znaleźć w miarę tanią tarczę 185mm. Czy istnieją jakieś zamienniki do avida? Orginalne kosztują w granicach 90 zł, trochę sporo. Proszę o rady i pomysły. Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 8 Września 2010 Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Jeśli masz to wszystko nowe to weź może spróbuj iść do dowolnego sklepu w okolicy i poproś żeby wymienili Ci tą nową tarczę, na mniejszą (weź pod uwagę, że wraz z tarczą musisz także wymienić adapter). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 9 Września 2010 Udostępnij Napisano 9 Września 2010 To nie jest tak, że posiadając hamulec Avida musisz używać tarcz Avida czy też jakiś specjalnie do tej marki dedykowanych tarcz. Ogranicza Cię w pewnym stopniu amortyzator, ale o tym wiesz oraz, paradoksalnie, piasta. Shimano stosuje swój system mocowania tarcz, tzw centerlock, inni producenci piast w większości używają standardu IS (6 śrub). Oczywiście istnieją adaptery centerlock/IS ale nawet na naszym forum były już posty mówiące o tym, że stosowanie ich stosowanie nie jest najlepszym rozwiązaniem. Możesz więc używać tarcz Accenta, Hayes'a, Achimy, Dartmoor i innych beż obaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oski1990 Napisano 9 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2010 A nie jest problemem te 5 mm różnicy?? Wiem, że nie ma problemu z tarczami 160 i 203, ale 185 wydaje się być nie zastąpiona. Inni producenci stosują rozmiar 180. Jak się nie uda zostanę przy 160, bo 203 nijak mi nie pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 10 Września 2010 Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Nie będzie problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 10 Września 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Nie będzie problemu. ... jeśli wymienisz swoją tarczę i adapter na tarczę 180 ze stosownym adapterem. Avid ma tarcze 185 i do tego swój adapter, więc problem mógłby być jeśli nabyłbyś tarczę 180 i miałbyś adapter Avida do 185. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.