Skocz do zawartości

[buty SPD]

brd

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć:down:

uprzejma prośba o pomoc i opinie.

Chciałbym zacząć przygodę z SPD. W skrócie zastanawiam się nad wyborem pomiędzy butkiem turystycznym np. Shimano SH-MT41 a SH-M123 i nie chodzi tutaj o te konkretne modele a idee. Wiadomo, że sportowy model może być bardziej sztywny.

Chwilowo niewiele jeżdżę w terenie ale oczywiście mam ochotę na więcej.

Poradźcie od czego zacząć.

Pozdrawiam

Dzięki za podpowiedzi, pytanie jeszcze o dobór rozmiaru. Sprzedawca w sklepie przekonuje mnie, że but powinien być idealnie dopasowany podobnie jak but narciarski. Pytanie czy tutaj jest rzeczywiście taka zasada... Z kolei biegam trochę i z zasady wiem, że ponieważ przy wysiłku stopa puchnie powinno się kupować but o min. rozmiar za duży.

Jak sądzicie?

Pozdrawiam

Sprzedawca w sklepie przekonuje mnie, że but powinien być idealnie dopasowany podobnie jak but narciarski.

Gdy wybierałem buty SPD sprzedawca twierdził że powinienem mieć trochę luzu, bo przy upale stopa potrafi spuchnąć lub po włożeniu grubszej skarpetki może być za ciasno. Posłuchałem jego rady i jestem bardzo zadowolony.

moje zapatrywania na buty:

- dobrze żeby but - jeśli wybierzesz turystyczne - miał oprócz sznurówek także rzep do schowania ich. rzep dodatkowo wzmacnia też osadzenie buta na nodze

- buty turystyczne mogą mieć za miękką podeszwę jeśli dużo ważysz

- but wyścigowy - przydatny gadżet to klamra zapinająca; przedłuża to życie buta, przy dwóch lub trzech rzepach nie dopinają się one po pewnym czasie tak jak trzeba. ja przy butach z klamrą praktycznie oprócz klamry rozpinam tylko środkowego rzepa przy zakładaniu ich.

- podeszwy butów wyścigowych mają często zewnętrzną jej część wykonaną w znacznej części ze śliskiego plastiku, turystyczne z gumy. but wyścigowy gorzej trzyma się na pedale gdy musimy jechać z jakiegoś powodu wypięci lub na klasycznych pedałach;

- buty wyścigowe mają mniej materiałów i wypełnień nasiąkliwych, ważne jeśli planujesz jeżdzic w butach bez względu na pogodę

- jeździłem trochę na wycieczki w butach wyścigowych; komfort nie jest przy chodzeniu dużo gorszy niż w turystycznych.

turystyczne shimano shm 57 vs specialized comp

Wszystkim wielkie dzięki. Podjąłem decyzję. Kupie jednak sportowe. Uzasadniając - zwykle nie łączę przebieżek rowerowych z pieszymi. Z tego co rozumiem but sportowy będzie twardszy co przełoży się na efektywność.

Pozdrawiam :(

Wszystkim wielkie dzięki. Podjąłem decyzję. Kupie jednak sportowe. Uzasadniając - zwykle nie łączę przebieżek rowerowych z pieszymi. Z tego co rozumiem but sportowy będzie twardszy co przełoży się na efektywność.

Pozdrawiam :(

Tak i dobrą podjąłeś decyzję.

To jeszcze uzupełnię wątek o ostateczne zakupy. Zakupiłem wczoraj Spece Sport MTB. To co mogę o nich powiedzieć ( pojawiało się to zresztą na forum więc pewnie jest jedynie potwierdzeniem ), że są bardzo wygodne jak na "dyby":)oczywiście w pierwszym wrażeniu i bardzo dobrze wykonane.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Ja zacząłem od modelu bardziej sportowego:

Sidi Eagle

Ale po jakimś czasie dokupiłem coś bardziej turystycznego:

SH M122

Sidi zakładam teraz jedynie jak jadę sam poupalać. Można w nich deptać (na pedałach mieszanych spd/platforma) głównie w SPD. Po prostu podeszwa jest b.twarda i raczej plastikowa.

W Shimano da się pochodzić, pozwiedzać, deptać na platformie itd. Po prostu są bardziej uniwersalne przy zachowaniu zalet SPD - sztywność, trzymanie, przenoszenie siły itd. A charakter podeszwy sprawia że można śmiało chodzić np. po śliskim w dolinkach Jury skąd właśnie wróciłem.

Oczywiście samo wiązanie na rzepy nie dorównuje temu ze ściągaczem w Sidi, ale nie jest to jakaś wielka różnica...

• 4 tygodnie później...

Własnie stoję przed decyzją o kupnie butów i oczywiście mam problem. Nie chodzi o rodzaj bo zdecydowałem się na SH-MT41. Byłem dziś przymierzać inne buty. Pani w sklepie powiedziała mi, że but musi być dwa rozmiary większe niż zwykły (czyli 42). Trochę się zdziwiłem ale faktycznie - 43 pasował i 44 także. I tak przymierzałem i przymierzałem i nie mogłem dojść do wniosku który rozmiar lepszy. Jestem trochę cięższy i domyślam się, że podczas jazdy noga mi spuchnie więc 43 może wtedy trochę cisnąć. Z drugiej strony boję się, że jak się buty rozejdą to 44 może okazać się trochę za duży. Czy ktoś jest w stanie mi doradzić? Drugi raz do sklepu nie będę jechał bo dojazd do niego wyniesie mnie prawie tyle samo co ewentualna wymiana w sklepie internetowym...

Własnie stoję przed decyzją o kupnie butów i oczywiście mam problem. Nie chodzi o rodzaj bo zdecydowałem się na SH-MT41. Byłem dziś przymierzać inne buty. Pani w sklepie powiedziała mi, że but musi być dwa rozmiary większe niż zwykły (czyli 42). Trochę się zdziwiłem ale faktycznie - 43 pasował i 44 także. I tak przymierzałem i przymierzałem i nie mogłem dojść do wniosku który rozmiar lepszy. Jestem trochę cięższy i domyślam się, że podczas jazdy noga mi spuchnie więc 43 może wtedy trochę cisnąć. Z drugiej strony boję się, że jak się buty rozejdą to 44 może okazać się trochę za duży. Czy ktoś jest w stanie mi doradzić?

Wczoraj odebrałem ze sklepu zamówione SH-MT41. Normalnie noszę 43, 10 wg. miary USA. Zamówiłem 44 i był to dobry wybór. W sklepie miałem grubą skarpetkę i byty wydawały się nieco skorupowate i wąskie w okolicach palców. W domu jednak pochodziłem w nich trochę, sznurówki się dopasowały, buty są idealne, nawet w grubszej skarpecie na pewno nie małe, w cienkiej wręcz luźne. Zasada - o jeden rozmiar większe w moim przypadku dla butów SH-MT41 się sprawdziła, sądzę że dwa numery to już przesada pięta by pracowała, stopa by latała. Buty Shimano, takie bardziej sportowe, zapinane na 3 rzepy, które też mierzyłem, wydawały się być bardziej skorupowate, ale SH-MT41 są bardziej turystyczne, wygodniejsze.

Swoją drogą - nie widziałem tych butów wcześniej na żywo, jestem bardzo zaskoczony ich jakością - naprawdę solidne i dopracowane, za 160 zł znakomity zakup.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...