Skocz do zawartości

[Rower] który z tych dwÓch wybrać?

rosemayer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Który z tych dwÓch rowerów wybrać?

http://allegro.pl/no...1211813568.html

czy

http://allegro.pl/ro...1222705573.html

ewentualnie podobny

http://allegro.pl/hi...1208230018.html

Ten pierwszy mam do kupienia za 300zł (może mniej) używany od kumpla bo nie jeździ na nim, do regulacji oczywiście przerzutki i hamulce, ogolnie wygląd jak nówka bo stoi w domu.

Pytanie dotyczy głównie dwÓch pierwszych, a mianowicie ramy, czy lepsza będzie stalowa czy alu w tych cenach?

Doskonale zdaję sobie sprawę, że jest to najniższa półka cenowa w tej kategorii i najchętniej byście mnie pocisnęli żeby dołożyć do krossa czy czegoś lepszego, jednak jestem zdecydowany mimo wszystko na obydwa amortyzatory a nie mam zamiaru wydawać na rower więcej niż 600zł z racji tego, że będę nim jeździł sporadycznie, czasami po krzakach po lesie. Zdaję sobie doskonale sprawę z tego, że bedzie trzeba po jakimś czasie (krótkim) przysiadać do niego i go naprawiac/wymieniać części! Proszę o wyrozumiałość, ocenę mojego problemu i zrozumienie mojej decyzji :P

Dzięki Panowie!

Napisano

Przepraszam za błędy, trochę w pośpiechu i bezzastanowienia...

A kwestia ramy- stalowa czy aluminiowa, hamulce "tarczowe" czy Vbrakee?

To chyba jest jakaś różnica? Zastanawiam się czy aluminiowa mi nie pęknie w pół jadąc z górki 25km/h po lesie bo się jeszcze zabiję...

• Mod Team
Napisano

Żaden, bo wszystkie to kupa złomu. Pseudo hamulce, pseudo amortyzacja, ani jednej normalnej części. Najlepiej rozejrzyj się za dobrą używką, np:

http://allegro.pl/scott-aspect-stan-bardzo-dobry-i1213826974.html

okazja której szkoda pominąć. Jeśli nie masz co najmniej 3tys do wydania zapomnij o fullu.

A, i popraw to "dwuch" bo razi niemiłosiernie. (dwóch bo dwoje)

Napisano

Prosiłbym się o powstrzymywanie od tekstów typu "kupa złomu". Wyjaśniłem, że chcę któryś z tych i przewiduję w przyszłości wymianę podzespołów. Właśnie chodzi mi o tu i teraz, nie będę inwestował większych pięniędzy w rower w tej chwili, nie jestem maniakiem jazdy na rowerze że każdego dnia będę robił 50km Xtreme'a. Chce coś co CZASEM mnie wymęczy i poprawi nastrój oraz krążenie.

A oceńcie ten opis z przeciwnego obozu:

www.bikeforum.pl/showthread.php?t=7388

Opis jest w mojej ocenie mocno obiektywny...

Sektor nie ma tarczowych z tyłu, poza tym jest możliwość kupienia taniej V

Nie mogę już tamtego edytować... lub nie potrafię :down:

Napisano

Tak to jest jak się piszę o pseudorowerach na forum o rowerach.

A ja się spytam, do czego jest Ci potrzebny rower o wadzę 20 kg z niedziałającymi amortyzatorami i hamulcami, bo jak do szpanowania na podwórku przed kolegami to bierz ten na stalowej ramie w przeciwieństwie do aluminium najpierw się wygnie za nim pęknie, zawsze to bezpieczniejsze.

Z nowych rowerów polecam ten: http://allegro.pl/raleigh-freeride-alu-wyprzedaz-blotniki-gratis-i1214641058.html jeżdżę na ramie tej marki w rowerze miejsko-zimowym i do tej pory nie miałem z nią problemów.

Napisano

bla bla bla, tak myślałem, że tylko czcze gadanie będzie kontynuowane z waszej strony, że lepiej markowy bo tak bo lepszy bo tak hehe :down:, 0 uzasadnień mogących mnie przekonać. Nie wspomne już o tym, że to jest offtop i co poniektórzy powinni dostać ostrzeżenia

Napisano

No jak tak stawiasz sprawę to przy makrokeszu pamiętaj

O tylnim damperze, dwu-półkowym amorze, bez tarcz nie może się obyć, najlepiej żeby miał gripshifty i innych "bajerach".

A tak serio to zaopatrz się w buty z grubą podeszwą, na pewno przydadzą się do hamowania. :down:

Napisano

Heh, zobacz jakie ja zadałem pytanie: który z tych dwóch, a nie jaki... więc to Ty okazujesz zaawansowany brak umiejętności czytania ze zrozumieniem bracie :down: jak i wiekszość tu "wypowiadających się"

Napisano

Wiesz co wybierz ten ktory ci sie bardziej podoba. My nie pomozemy bo to nie ma osprzetu jakiejkolwiek klasy. Poprost to forum dla ludzi interesujacych sie rowerami, albo pragnacych uzyskac ogolnej opinii w tym wypadku ci nie pomozemy bo juz poznales nasza opinie ktora nie zgadza sie z toimi pogladami. Pojedz do jakiegos supermarketu i kup rower ktory ci sie podoba i bedzie pasowal mniej wiecej do twojej sylwetki.

Pozdro

• Mod Team
Napisano

Argumenty? Proszę bardzo. Kiedyś kumpel chciał rower za 500-600pln, radziłem mu dobrą używkę, ale nie posłuchał i kupił na Allegro podobny "rower" jakie rosemayer proponujesz. Po tygodniu i zaledwie trzech wyjazdach wyrobiło się gniazdo w korbie. Napisał do sprzedawcy z reklamacją, musiał odesłać korbę, przysłali mu taką samą. "Hamulec" tarczowy działa 100 razy gorzej niż V-ki Acerki chociażby za trzydzieści kilka pln. Amortyzacja prawie nie działa, dał mi się przejechać, wiem. Potem jak wsiadłem na swój rower to jakbym się przesiadł ze zdezelowanego malucha do nowego Audi.

Jeśli jednak Rosemayer tak bardzo pragniesz tego makrokesza z full "amortyzacją", i domagasz się odpowiedzi na pytanie "który z dwóch" to odpowiedź brzmi: który ci się bardziej podoba. Różnicy większej pomiędzy tymi wyrobami nie będzie.

Napisano

Panowie spokojnie jak już kolega wcześniej powiedział wyluzujcie :D Jak ktoś jest fanem że tak to ujmę "hipeermarketorowerów" to niech go kupi. A co do autora tego postu jak wiesz który rower chcesz to go kup jak podoba ci się rower np.z reala to go kup. Jak to mówią twoja kasa twój wybór. A tak ci powiem że kiedyś dawno na komunię dostałem "hipermarketowca" i długo na nim nie pojeździłem jak dobrze pamiętam po miesiącu korba była mi.i do wymiany (ok.11 lat temu) i zmiana części na lepsze nic nie da bo reszta się będzie sypać i w końcu cały rower będzie do wymiany :thumbsup:. IMHO lepszym wyjściem było by dozbieranie na coś lepszego ale to moje zdanie :P .

Przynajmniej ja bym tak zrobił wolał bym rok poczekać ale dozbierać i kupić coś co by "dobrze" jeździło.

Napisano

Ok to juz coś, jednak jak wspominałem kolega miał kiedyś nim mu ukradli sektora i miał go chyba 2 lata nim mu ukradli bez żadnych większych napraw, ni biorę tutaj pod uwagę wymiany klocków czy regulacji przerzutek i hamulców... Dlatego wydaje mi się w miarę bezpieczny, na pewno rama mu sie nie gieła i kierownica nie rozpadała- tak jak w moim starym :P, jeździło się znacznie lżej i wygodniej... Więc jeśli to jest makrokesz to co miałem ja?

• Mod Team
Napisano

Jest jeszcze taka kwestia że kiedyś makrokesze były lepsze jakościowo. Owszem, były kiepskie hamulce i pseudoamortyzatory, ale nie psuły się tak bardzo. Niestety w ostatnich latach jakość poleciała na pysk. To tak jak tanie chińskie wiertła do metalu; kupiłem i łamały się jedno po drugim przy wierceniu pierwszej dziury.

Ostatnio jak byłem w rowerowym przyszedł gostek z takim makrokeszem i mówi że trzeba mu tuleje do dampera, bo ma straszne luzy. Jak usłyszał że to 70pln kosztuje to się zgasił i poszedł.

Napisano

Jak wydaje ci się na fajny i podoba ci się przejechałeś się na nim i wszystko ogólnie ok twoim zdanie do bierz przecież to twój rower i twoja kasa a co do roweru to z tych co podałeś jak koledzy wcześniej powiedzieli bież który bardziej będzie ci się podobał różnicy w jeździe raczej nie odczujesz taka moja rada weź lepiej z v-kami bo przynajmniej będziesz mógł lepsze kostki założyć bo hamulce "tarczowe" montowane w tych makobike są fatalne. A no i sory za dużo "się" na początku :P

Napisano

Ok przejde sie jutro do sklepu przed pracą pogadać z nimi co tam mają... Tamte opisy są dla mnie torchę astrakcyjne i niewiarygodne bo osobiście u znajomych nie spotkałem się zeby mieli takie problemy. To jak to zrobić, co kupić żeby na początku dało się w bezpiecznie jeździć ale żeby było jak najtańsze i miało tylni damper, mogę go sobie później wymienić także i przedni widelec na coś solidniejszego, ale czekałem do zimy żeby ominąć sezon letni i chcę coś nabyć. A może składać po kawałku, zacząć od ramy to na kolejny rok złożę? Nie wiem, nie potrzebuje nic wyczynowego przecież...

• Mod Team
Napisano

Tanich rowerów nie warto składać bo przepłacisz (chyba że z używek). Albo kupujesz po kawałku i traktujesz to jak zakup na raty.Zima przed Tobą może warto się zastanowić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...