DEVILEK Napisano 7 Września 2010 Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Jak w temacie ; forum przekopalem, ale wiekszosc to juz dosc stare tematy. Prosilbym uzytkownikow o polecenie dobrego hebla v-brake na tyl, przod mam zwykly, nie uzywam go prawie wcale, ale tyl czesto ratuje mnie i chcialbym tam miec cos sprawdzonego, ale jednoczesnie nie wydawac kwoty rzedu 200 zl Dla dociekliwych, co mam teraz ; przod v'ka bo amor zalozony, tyl nadal cantilever, bo to retro mtb Pytanie numer 2, czy klamki maja naprawde duze znaczenie w dzialaniu hamulca ? Jezdzac z canti, nauczylem sie operowac odpowiednia sila do zablokowania kola, wiec to nie problem. Za wszelkie rady z gory dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaroS Napisano 7 Września 2010 Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Avid single digit 7 dają rade. A tańsza alternatywa to avidy sd 5 (sam mam tymczasowo i naprawdę dobre) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 7 Września 2010 Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Przedni potrzebny a nie tylny. ; ) Tył to v-ka z marketu blokuje : ) Jak przedmówca mówił avid sd3/5/7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 7 Września 2010 Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Tak, najczęściej polecane V-ki - dają radę. Oczywiście, że jakość / sztywność klamki ma znaczenie. A na koniec lepsza rada. Blokowanie koła jest najgorszą metodą poza nie działającym hamulcem. Do tego przydałoby Ci się poćwiczyć technikę hamowania, skoro więcej hamujesz tylnym. Przedni hamulec jest dużo ważniejszy, dużo bardziej efektywny i pozwala dużo lepiej, bezpieczniej i szybciej hamować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 8 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Troche zle sie chyba wyrazilem, nie chodzilo mi o to, ze zawsze hamuje metoda blokowania kola, ale czasami mi sie to trafia. Ogolnie staram sie hamowac tak, aby nie blokowac kola, tyle ze wiadomo ile do canti trzeba sily wlozyc w klamke, co na dluzsza mete meczy. Przodu uzywam tylko, gdy juz widze, ze tylem nie dam rady i jak na razie mi sie to udaje. Opinie padly na Avid, czy maja one jakas konkurencje/zamienniki w swoim przedziale cenowym ? Dzieki za dotychczasowe rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 8 Września 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Przedni potrzebny a nie tylny. ; ) Tył to v-ka z marketu blokuje : ) Jak przedmówca mówił avid sd3/5/7. Nieprawda, przerabiałem to i plastiki z markeciaków nie dość że nie zblokują to jeszcze piszczeć potrafią niemiłosiernie. Swoje markeciaki wymieniłem na V-ki Acery i naprawdę byłem zadowolony z tych hebli, duża siła i dobra modulacja, no i cena nieduża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 8 Września 2010 Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Jak nie Avid SD7 (tylko jak zmieniasz, to zmieniaj komplet zacisk i klamkę, łączny koszt około 130zł), to możesz pomyśleć nad Shimano XTR (podobnie jak Avid, zmienń komplet). Musisz jeszcze tylko wziąć pod uwagę, że nie w samym zacisku i klamce, drzemie siła hamowania, a w klockach, więc zastanów się nad jakimiś porządnymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 8 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Znalazlem obok siebie komplet Avid SD3 ( p + t ) i na tym chyba sie zakonczy. Pokopalem jeszcze dzisiaj po necie i ludzie nie narzekaja na nie, na forum takze kilka opinii sie trafilo. Dodatkowo przemawia za nimi cena, bo chce jeszcze pare innych gratow kupic, a taki komplet + klamki FR 5 wydaja sie dobrym pomyslem. Chyba, ze sie myle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swisstack Napisano 8 Września 2010 Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Z budżetowych rozwiązań polecam cokolwiek tektro. Nie ma sensu ładować 130 zł w tylny hamulec, kiedy można to np. przepić Sam mam Tektro MT14 i są naprawdę kozak. Brat w swoim rowerze ma tektro bez numerka i też są w porządku. Wszystko co ma metalowe ramiona (plastik jednak się nie nadaje na hamulce) i dobre (w każdym razie nie zjechane) klocki, będzie wystarczające. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 8 Września 2010 Udostępnij Napisano 8 Września 2010 A ja mimo, wszystko uważam, że warto dołożyć więcej i mieć porządnego hebla, zamiast tego przepijać, bo jednak hamulec to nasze bezpieczeństwo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swisstack Napisano 8 Września 2010 Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Nie będę się kłócił ale jednak mając kasę kupiłbym na tył hamulec wystarczający zamiast wypasionego, a resztę przepił mówimy o tylnym hamulcu, który będąc wypasiony wcale wiele nie pomoże. Pozdrówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaroS Napisano 8 Września 2010 Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Znalazlem obok siebie komplet Avid SD3 ( p + t ) i na tym chyba sie zakonczy. Pokopalem jeszcze dzisiaj po necie i ludzie nie narzekaja na nie, na forum takze kilka opinii sie trafilo. Dodatkowo przemawia za nimi cena, bo chce jeszcze pare innych gratow kupic, a taki komplet + klamki FR 5 wydaja sie dobrym pomyslem. Chyba, ze sie myle ? Wydaje mi się to lepszym wyborem niż lepszy hamulec tylko na tył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 8 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Wydaje mi się to lepszym wyborem niż lepszy hamulec tylko na tył. Tez do takiego wniosku doszedlem i zaloze komplet. Dzieki wszystkim za opinie i pomoc Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berkas97 Napisano 10 Września 2010 Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Jeszcze tylko dodam coś do AVID SD5. Te klocki monowane seryjnie może i hamują świetnie, ale odrobina wody, i opera Mam je razem z klamkami FR5. Przód nie piszczy, tył już tak . Ogólnie polecam te hample, lecz niedługo będę musiał wymienić te klocki, bo to mnie strasznie wkurza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 10 Września 2010 Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Jeszcze tylko dodam coś do AVID SD5. Te klocki monowane seryjnie może i hamują świetnie, ale odrobina wody, i opera Mam je razem z klamkami FR5. Przód nie piszczy, tył już tak . Ogólnie polecam te hample, lecz niedługo będę musiał wymienić te klocki, bo to mnie strasznie wkurza. Czy ja dobrze widzę, czy ja dobrze słyszę..?! Klocki montowane seryjnie przez Avid'a Wrangler 2, to jedne z najgorszych klocków jakie miałem, podobnie chyba jak i wielu użytkowników tego forum... Hamują one tylko na płaskich terenach, szczególnie asfaltowych, bo w terenie już jest gorzej, a jak już złapią wodę to ich siła hamowania jest praktycznie znikoma, podobnie się ma z nimi sprawa jak pojedzie się w góry (nie daj boże pojechać z nimi w góry jak pada - miałem niestety okazję). Dlatego polecam wymienić każdemu te klocki jak najszybciej, ale nie ze względu, że piszczą, a że nie hamują... Bo piszczenie akurat jest najmniejszym zmartwieniem, no chyba, że komuś naprawdę bardzo przeszkadza to niech obręcze smarem posmaruje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.