tworek89 Napisano 7 Września 2010 Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Witam Chcialbym kupic sobie rower gorski do 1500 - 1700zl. Ostatnio natrafilem na taki model krossa http://www.kross.pl/rower/37-Hexagon_V6.html . Bardzo mi spodobal, bo ma tarczowe hamulce, a z tego co sie orientowalem ciezko zanlezc cos z tarczowkami za taka cene - 13OOzl Co mozecie powiedziec o naszym rodzimym krossie?? czy to dobra marka? Czy moze rozejzec sie za drozym Giantem, trekiem, wheelerem?? Ewentualnie czy mozecie mi cos zaproponowac za 1500 - 1700zl. Bede jezdzil glownie po miescie, ale nie wykluczam wypadow w plener, dlatego wole MTB niz rower miejski. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konr4d Napisano 7 Września 2010 Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Mając 1500 do dyspozycji kup levela a2 disc a nie hexagona v6 lepszy napęd, i hamulce hydrauliczne tu za 1449zł http://rowertak.pl/product-pol-245-Kross-Level-A2-Disc-2010.html pozdRower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 7 Września 2010 Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Ewentualnie możesz się zastanowić w tej kwocie nad Felt Q600, Merida TFS 100 XC, Author Traction, MBIKE Renegade 0.4, z takich typowo MTB rowerów. Tylko jeśli mówisz, że ma służyć do jazdy głównie, po mieście, wypady w teren tylko czasami to może lepszym wyborem byłaby jakaś crossówka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tworek89 Napisano 7 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Dzieki za odpowiedzi! Zastanawialem sie nad crossem, ale wole raczej gorala, jest bardziej uniwersalny - pojezdze i po miescie i po pagorkach, a taka crossowka to chyba nie bardzo... jestem na 90% procent za MTB, ale jesli znasz jakies ciekawe crossowki, to bylbym wdzieczny. Co do level A2 nie wiem czy takiej klasy rower bedzie mi potrzebny, po trudnych terenach raczej nie bede jedzil, ale dzieki za propozycje, na pewno nie pojdzie do kosza. Co masz na mysli, ze ma lepszy naped?? Czy w trakcie dluzszego wypadu pozniej odczuje zmeczenie niz hexagonem?? o to chodzi?? Z tego co mi podales najbardziej podoba mi sie ta merida... Jest jeszcze A2 level z dobrym wyposazeniem... No to mam nad czym myslec Jeszcze jedna sprawa. Czy polecacie hamulce tarczowe, czy zwykle?? Oplaca sie kupywac rower z tarczowkami? Czy w takim przedziale cenowym nie beda slabej jakosci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 7 Września 2010 Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Hexagon, ma po prostu mniej sportową geometrię niż Level, a jeśli chodzi o "lepszy napęd" to jest on zbudowany z komponentów wyższej klasy, lżejsze, bardziej precyzyjne, niezawodne, itp. itd. blablabla... W tym przedziale cenowym nie patrz na rowery z tarczówkami, bo to są tarczówki mechaniczne niskiej jakości. Lepiej jest mieć porządne V-brake'i niż gówniane tarcze. Jeśli mieszkasz w górach to tarcze byłyby lepsze niż V-ki, ale to też wychodzi na to co napisałem zdanie wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tworek89 Napisano 7 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Nie mieszkam w gorach, takze moge zrezygnowac z tarczowek. Na ten moment mam 2 kandydatow: Kross A2 level V-brake i Merida TFS XC 100-V. I jeszcze jedno: Czy decydowac sie na 2010, czy poszukac modeli z 2009?? (chodzi o wymienionych krossa i meride) Jeszcze raz dzieki za wskazowki, pozdro, tworek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 7 Września 2010 Udostępnij Napisano 7 Września 2010 W przypadku A2 o wiele lepszy osprzęt będzie w 2009 roczniku, jak z Meridą będzie nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemian Napisano 7 Września 2010 Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Fludi nie gadaj głupot że KROSS A2 XT ma hamulce tarczowe mechaniczne bo sam go mam i nie ma mechanicznych tylko w tej cenie całkiem przyzwoite hydrauliczne. Ja na tywoim miejscu bym wziął ten z hydraulikami. Rower się spisuje bardzo dobrze, a te hamulce ja mam 600KM przejechane i jeszcze nic z nimi nie robiłem a chodzą jak żylety. A kumpel ma 2500KM przejechane na nich i też nie narzeka. Myślę że jak na tą cenę hamulce naprawdę dobre. I jeszcze w wersji z tarczówkami masz z tyłu przerzutkę Shimano XT a w wersji z v-kami masz alivio czyli o 2 klasy gorszą. Tu link: http://allegro.pl/kross-level-a2-17-deore-xt-suntour-wawa-i1211352176.html pozdrawiam i polecam KROSS A2 XT 2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tworek89 Napisano 7 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Kross nie podoba mi sie wizualnie, taki przecietny przecietniak. Natomiast Merida cud miod - mimo, ze z V - brake chyba na nia sie zdecyduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 7 Września 2010 Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Fludi nie gadaj głupot że KROSS A2 XT ma hamulce tarczowe mechaniczne bo sam go mam i nie ma mechanicznych tylko w tej cenie całkiem przyzwoite hydrauliczne. Ja na tywoim miejscu bym wziął ten z hydraulikami. Staram się doszukać, acz nie mogę miejsca gdzie napisałem, że A2 XT ma mechaniczne tarczówki... Jak już coś piszesz do kogoś, to najpierw uważnie przeczytaj co on napisał wcześniej i naucz się czytać ze zrozumieniem. Bo ja wyraziłem tylko ogólną opinię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemian Napisano 7 Września 2010 Udostępnij Napisano 7 Września 2010 W tym przedziale cenowym nie patrz na rowery z tarczówkami, bo to są tarczówki mechaniczne niskiej jakości. A KROSS A2 nie łapie się do tego przedziału cenowego ??? Konkretnie nie napisałeś, ale w ogóle wymieniłeś pewnie i ten rower. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 8 Września 2010 Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Łapać się łapie, ale z polskiego powinieneś wiedzieć, że wyjątek nie stanowi reguły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.