Sathgart Napisano 7 Września 2010 Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Witam. Zastanawiam się nad kupnem http://allegro.pl/7-czesci-megapelny-zestaw-kolarski-saxo-bank-l-i1216677456.html ale czy to wystarczy na chłodne jesienne dni, gdzie rano są 2 stopnie celsjusza? Może bardziej opłaca się kupić same spodnie i bluzę? Jeżeli tak, to proszę o złożenie ciepłego zestawu za około 600-700 zł. Bardzo dużo jest tego na allegro, a nie chcę wydać pieniędzy w błoto. Przydałyby się ochraniacze na buty i może bez bielizny. Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 7 Września 2010 Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Ten zestaw jest ogólnie w bardzo dobrej cenie jak za taką ilość rzeczy... Chociaż nie wiem gdzie im zniknął punkt 6 lub siódmy i co nim jest Ubierając się na jesienne wypady musisz brać pod uwagę, że zakładasz na siebie kilka różnych warstw ubrania, począwszy od bielizny termoaktywnej przy ciele, dopiero później zakładasz normalne ciuchy kolarskie. I to co na siebie założysz już zależy tylko i wyłącznie od Twojego komfortu cieplnego. Ja np. przy temp w okolicy zera jeżdżę w koszulce termoaktywnej, cieplejszej bluzie i kurtce windstoper, ale to też zależy od dnia, jak są słoneczne taki układ powinien wystarczyć, jak są bardzo wietrzne dokładam jeszcze koszulkę z krótkim rękawem. Jeśli chodzi o spodnie to jest podobnie, czasem pod nie trzeba założyć jakieś kalesony termoaktywne żeby trzymały ciepło, chociaż ze względu, że nogi cały czas pracują i są rozgrzane mają mniejsze wymagania niż "góra". Co do ochraniaczy na buty, to nie są one wszystkim, na jesień najlepiej jest zakupić takie neoprenowe co chronią przez zimnem i wodą (chociaż czasami mogą być one za grube), poza nimi, jeśli jeździsz w SPD, pomyśl o wymianie wkładek w butach na filcowe z warstwą folii aluminiowej, która będzie osłaniać stopę od chłodnego bloku buta i dobrych ciepłych skarpetkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 7 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Tak, tylko mam dość spodenek i koszulek, ale skoro się opłaca, może kupię? W zestawie jest koszulka, bluza i kurtka, więc tylko dokupiłbym bieliznę i będzie ok. Albo może kupię ocieplane spodnie i bluzę, a pod spód jakieś zwykłe ciuchy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 7 Września 2010 Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Nie stosuje się zwykłych ciuchów pod spód, bo są one zwykle luźne i bawełniane, a co za tym idzie nie trzymają ciepła podczas wysiłku fizycznego, nie odprowadzają potu, nie przylegają dobrze do ciała i związku z tym osiągniesz zupełnie przeciwny efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Claudec Napisano 7 Września 2010 Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Fludi, bardzo jest ciepło w tych ochraniaczach na buty kiedy temperatura spadnie poniżej 10*C? Co roku marzną mi stopy, muszę coś z tym zrobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 8 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2010 A czy sprawia trudności ubranie spodni kolarskich na bieliznę termoaktywną? Mam zamiar kupić 3 zestawy tego: http://allegro.pl/termoaktywna-bielizna-nordcamp-komplet-l-i1214617144.html widzę, że cieszy się popularnością, więc chyba będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 8 Września 2010 Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Nie, nie sprawia, tylko trzeba podtrzymać czasem końcówki nogawek, żeby się nie podwinęły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 8 Września 2010 Udostępnij Napisano 8 Września 2010 ja testowałem kalesony (rhovylon) pod obcisłe spodnie z thermoroubaix, ale to nie to - za grubo, zbyt krępująco. Natomiast zestaw: te same kalesony pod luźniejsze, cieńsze "spodnie do biegania" z lycrą (ale wykorzystane na bicyklu ), które ostatnio kupiłem w Lidlu, sprawdza się pod względem wygody dużo lepiej. Nie wiem, jak w praktyce sprawdzi się to połączenie w niższych temperaturach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 9 Września 2010 Udostępnij Napisano 9 Września 2010 A czy sprawia trudności ubranie spodni kolarskich na bieliznę termoaktywną? Mam zamiar kupić 3 zestawy tego: http://allegro.pl/termoaktywna-bielizna-nordcamp-komplet-l-i1214617144.html widzę, że cieszy się popularnością, więc chyba będzie ok? Jeśli bielizna to tylko brubeck lub craft no jeszcze xbionic ale ta ostatnia to kwota około 500-600zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 9 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Na czym polega różnica? Pytam, bo kupiłem niedawno spodnie shimano za 200 zł, a po dwóch tygodniach pojawiły się odstające nitki, co w spodenkach za 75zł się nie stało Poza tym nie widzę różnicy xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 9 Września 2010 Udostępnij Napisano 9 Września 2010 A ktory model bielizny crafta wybrac na temp 0-15oC bo kompletnie sie nie lapie w ich oznaczeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 9 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Dobra, a jak dobrać rozmiar? Moje wymiary: obwód pod pachami 86 cm obwód w talii 76 cm wysokość 180 cm, ale mam dość długą szyję i nogi obwód łydki 36cm obwód uda 49 cm Brać rozmiar L czy M? Koszulka rozm L: -Szerokość pod pachami: 52cm. -Szerokość dół: 39cm. -Długość przód: 63m. -Długość tył: 75cm. ROZMIAR M: -Szerokość pod pachami: 50cm. -Szerokość dół: 38cm. -Długość przód: 58m. -Długość tył: 69cm. SPODNIE ROZM L -Szerokość w pasie: 38cm. -Szerokość w udzie: 18cm. -Długość nogawki od wkładki 64cm. ROZMIAR M: -Szerokość w pasie: 37cm. -Szerokość w udzie: 17cm. -Długość nogawki od wkładki 64cm. BLUZA ROZM L: -Szerokość pod pachami: 53cm. -Szerokość na dole: 39cm. -Długość z przodu: 64cm. -Długość z tyłu: 75cm. -Długość rękawa od kołnierzyka: 82cm. ROZMIAR M: -Szerokość pod pachami: 48cm. -Szerokość na dole: 39cm. -Długość z przodu: 61cm. -Długość z tyłu: 73cm. -Długość rękawa od kołnierzyka: 79cm. Proszę o odpowiedź, kto dobierał rozmiar do podobnych wymiarów ciała PS. Może jednak S? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 9 Września 2010 Udostępnij Napisano 9 Września 2010 O jezu, to już nie potrafisz samemu spojrzeć w metki swoich ciuchów, zobaczyć jaki na nich jest rozmiar najczęściej i porównując to ze swoimi wymiarami oraz tymi producenta, coś wybrać :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 9 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Niestety podobnie jak w przypadku zwykłych ubrań, nie ma praktycznie żadnych norm co do opisu wielkości odzieży. Każda firma stosuje własne i w jednej rozmiar L będzie się równał rozmiarowi XL w drugiej. Nie masz ochoty pomóc, nie musisz odpisywać Wystarczy przeczytać i zamknąć temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawabiker Napisano 10 Września 2010 Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Jeśli bielizna to tylko brubeck lub craft no jeszcze xbionic ale ta ostatnia to kwota około 500-600zł. Ja jeżdżę w kalesonach na narty - sprawują się bardzo dobrze, nie krępują ruchów, zakładam je pod spodnie. Jeździłem w temperaturach -20 do 5 C - dały radę. Poza tym zakładam jeszcze skarpety zimowe - długie na całą łydkę, ochraniacze na buty i jest naprawdę ok. Może przydałyby się jeszcze ocieplacze na kolana w mrozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 10 Września 2010 Udostępnij Napisano 10 Września 2010 A ktory model bielizny crafta wybrac na temp 0-15oC bo kompletnie sie nie lapie w ich oznaczeniach. Koszulka Kalesony Na czym polega różnica? Pytam, bo kupiłem niedawno spodnie shimano za 200 zł, a po dwóch tygodniach pojawiły się odstające nitki, co w spodenkach za 75zł się nie stało Poza tym nie widzę różnicy xD Nitki pojawiły Ci się bo pewnie materiał się mechaci. Dobra, a jak dobrać rozmiar? Moje wymiary: obwód pod pachami 86 cm obwód w talii 76 cm wysokość 180 cm, ale mam dość długą szyję i nogi obwód łydki 36cm obwód uda 49 cm Brać rozmiar L czy M? Koszulka rozm L: -Szerokość pod pachami: 52cm. -Szerokość dół: 39cm. -Długość przód: 63m. -Długość tył: 75cm. ROZMIAR M: -Szerokość pod pachami: 50cm. -Szerokość dół: 38cm. -Długość przód: 58m. -Długość tył: 69cm. SPODNIE ROZM L -Szerokość w pasie: 38cm. -Szerokość w udzie: 18cm. -Długość nogawki od wkładki 64cm. ROZMIAR M: -Szerokość w pasie: 37cm. -Szerokość w udzie: 17cm. -Długość nogawki od wkładki 64cm. BLUZA ROZM L: -Szerokość pod pachami: 53cm. -Szerokość na dole: 39cm. -Długość z przodu: 64cm. -Długość z tyłu: 75cm. -Długość rękawa od kołnierzyka: 82cm. ROZMIAR M: -Szerokość pod pachami: 48cm. -Szerokość na dole: 39cm. -Długość z przodu: 61cm. -Długość z tyłu: 73cm. -Długość rękawa od kołnierzyka: 79cm. Proszę o odpowiedź, kto dobierał rozmiar do podobnych wymiarów ciała PS. Może jednak S? Rozmiar ale czego? Konkretnie bo jeśli chodzi Ci o bieliznę to musi ona ściśle przylegać do ciała bo w przeciwnym razie nie spełni swojego zadania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 10 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Rozmiar spodni i bluzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 11 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Co pierzecie po przejażdżce? Samą bieliznę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 12 Września 2010 Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Pierze się wedle uznania, co uważasz, że masz brudne i zapocone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 12 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Ok, na jakiejś stronie internetowej przeczytałem, że należy prać spodnie, koszulkę i bluzę po każdym wypadzie. Swoje ciuchy zawsze piorę ręcznie w obawie, żeby się nie zniszczyły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 12 Września 2010 Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Należy nie należy, jak Ci nie przeszkadza, że jeździsz w przepoconym ciuchu, ludzie czują Cię ze 100 metrów bo tak wali, to możesz prać raz na tydzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 12 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Eee, przynajmniej przypałowego dzwonka nie muszę instalować na kierownicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 12 Września 2010 Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Ok, na jakiejś stronie internetowej przeczytałem, że należy prać spodnie, koszulkę i bluzę po każdym wypadzie. Swoje ciuchy zawsze piorę ręcznie w obawie, żeby się nie zniszczyły Jeśli chodzi o bieliznę termoaktywną to polecam ją prać w wodzie z szarym mydłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 12 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Wiesz, pracuję codziennie od 10 do 19, muszę wstawać o 5, żeby o 6 być już w trasie, a potem piorę szybko ciuchy, żebym następnego dnia nie musiał prać dwóch kompletów, a jeszcze miałbym każdą warstwę prać w innych środkach? Nie ma szans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Miał ktoś tę bluzę: http://www.mikesport.pl/p/pl/5100/rogelli-asti---bluza-rowerowa-z-membrany.html Do jakich maks temp można ją nosić? Czy przy 10 stopniach i lekkim wietrze będę się w niej nadmiernie pocił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.