Skocz do zawartości

[zestaw na jesień] pomoc

Sathgart

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zastanawiam się nad kupnem http://allegro.pl/7-czesci-megapelny-zestaw-kolarski-saxo-bank-l-i1216677456.html ale czy to wystarczy na chłodne jesienne dni, gdzie rano są 2 stopnie celsjusza? Może bardziej opłaca się kupić same spodnie i bluzę? Jeżeli tak, to proszę o złożenie ciepłego zestawu za około 600-700 zł. Bardzo dużo jest tego na allegro, a nie chcę wydać pieniędzy w błoto. Przydałyby się ochraniacze na buty i może bez bielizny. Z góry dzięki za pomoc.

Ten zestaw jest ogólnie w bardzo dobrej cenie jak za taką ilość rzeczy... Chociaż nie wiem gdzie im zniknął punkt 6 lub siódmy i co nim jest :) Ubierając się na jesienne wypady musisz brać pod uwagę, że zakładasz na siebie kilka różnych warstw ubrania, począwszy od bielizny termoaktywnej przy ciele, dopiero później zakładasz normalne ciuchy kolarskie. I to co na siebie założysz już zależy tylko i wyłącznie od Twojego komfortu cieplnego. Ja np. przy temp w okolicy zera jeżdżę w koszulce termoaktywnej, cieplejszej bluzie i kurtce windstoper, ale to też zależy od dnia, jak są słoneczne taki układ powinien wystarczyć, jak są bardzo wietrzne dokładam jeszcze koszulkę z krótkim rękawem. Jeśli chodzi o spodnie to jest podobnie, czasem pod nie trzeba założyć jakieś kalesony termoaktywne żeby trzymały ciepło, chociaż ze względu, że nogi cały czas pracują i są rozgrzane mają mniejsze wymagania niż "góra". Co do ochraniaczy na buty, to nie są one wszystkim, na jesień najlepiej jest zakupić takie neoprenowe co chronią przez zimnem i wodą (chociaż czasami mogą być one za grube), poza nimi, jeśli jeździsz w SPD, pomyśl o wymianie wkładek w butach na filcowe z warstwą folii aluminiowej, która będzie osłaniać stopę od chłodnego bloku buta i dobrych ciepłych skarpetkach :)

ja testowałem kalesony (rhovylon) pod obcisłe spodnie z thermoroubaix, ale to nie to - za grubo, zbyt krępująco. Natomiast zestaw: te same kalesony pod luźniejsze, cieńsze "spodnie do biegania" z lycrą (ale wykorzystane na bicyklu

), które ostatnio kupiłem w Lidlu, sprawdza się pod względem wygody dużo lepiej. Nie wiem, jak w praktyce sprawdzi się to połączenie w niższych temperaturach...

A czy sprawia trudności ubranie spodni kolarskich na bieliznę termoaktywną? Mam zamiar kupić 3 zestawy tego: http://allegro.pl/termoaktywna-bielizna-nordcamp-komplet-l-i1214617144.html widzę, że cieszy się popularnością, więc chyba będzie ok?

Jeśli bielizna to tylko brubeck lub craft no jeszcze xbionic ale ta ostatnia to kwota około 500-600zł.

Dobra, a jak dobrać rozmiar? Moje wymiary:

obwód pod pachami 86 cm

obwód w talii 76 cm

wysokość 180 cm, ale mam dość długą szyję i nogi :icon_wink:

obwód łydki 36cm

obwód uda 49 cm

Brać rozmiar L czy M?

Koszulka rozm L:

-Szerokość pod pachami: 52cm.

-Szerokość dół: 39cm.

-Długość przód: 63m.

-Długość tył: 75cm.

ROZMIAR M:

-Szerokość pod pachami: 50cm.

-Szerokość dół: 38cm.

-Długość przód: 58m.

-Długość tył: 69cm.

SPODNIE ROZM L

-Szerokość w pasie: 38cm.

-Szerokość w udzie: 18cm.

-Długość nogawki od wkładki 64cm.

ROZMIAR M:

-Szerokość w pasie: 37cm.

-Szerokość w udzie: 17cm.

BLUZA ROZM L:

-Szerokość pod pachami: 53cm.

-Szerokość na dole: 39cm.

-Długość z przodu: 64cm.

-Długość z tyłu: 75cm.

-Długość rękawa od kołnierzyka: 82cm.

ROZMIAR M:

-Szerokość pod pachami: 48cm.

-Długość z przodu: 61cm.

-Długość z tyłu: 73cm.

-Długość rękawa od kołnierzyka: 79cm.

Proszę o odpowiedź, kto dobierał rozmiar do podobnych wymiarów ciała :P

PS. Może jednak S?

Niestety podobnie jak w przypadku zwykłych ubrań, nie ma praktycznie żadnych norm co do opisu wielkości odzieży. Każda firma stosuje własne i w jednej rozmiar L będzie się równał rozmiarowi XL w drugiej.

Nie masz ochoty pomóc, nie musisz odpisywać :icon_wink: Wystarczy przeczytać i zamknąć temat.

Jeśli bielizna to tylko brubeck lub craft no jeszcze xbionic ale ta ostatnia to kwota około 500-600zł.

Ja jeżdżę w kalesonach na narty - sprawują się bardzo dobrze, nie krępują ruchów, zakładam je pod spodnie. Jeździłem w temperaturach -20 do 5 C - dały radę. Poza tym zakładam jeszcze skarpety zimowe - długie na całą łydkę, ochraniacze na buty i jest naprawdę ok. Może przydałyby się jeszcze ocieplacze na kolana w mrozy.

A ktory model bielizny crafta wybrac na temp 0-15oC bo kompletnie sie nie lapie w ich oznaczeniach.

Koszulka

Kalesony

Na czym polega różnica? Pytam, bo kupiłem niedawno spodnie shimano za 200 zł, a po dwóch tygodniach pojawiły się odstające nitki, co w spodenkach za 75zł się nie stało :devil: Poza tym nie widzę różnicy xD

Nitki pojawiły Ci się bo pewnie materiał się mechaci.

Dobra, a jak dobrać rozmiar? Moje wymiary:

obwód pod pachami 86 cm

obwód w talii 76 cm

wysokość 180 cm, ale mam dość długą szyję i nogi :)

obwód łydki 36cm

obwód uda 49 cm

Brać rozmiar L czy M?

Koszulka rozm L:

-Szerokość pod pachami: 52cm.

-Szerokość dół: 39cm.

-Długość przód: 63m.

-Długość tył: 75cm.

ROZMIAR M:

-Szerokość pod pachami: 50cm.

-Szerokość dół: 38cm.

-Długość przód: 58m.

-Długość tył: 69cm.

SPODNIE ROZM L

-Szerokość w pasie: 38cm.

-Szerokość w udzie: 18cm.

ROZMIAR M:

-Szerokość w pasie: 37cm.

-Szerokość w udzie: 17cm.

BLUZA ROZM L:

-Szerokość pod pachami: 53cm.

-Długość z przodu: 64cm.

-Długość z tyłu: 75cm.

-Długość rękawa od kołnierzyka: 82cm.

ROZMIAR M:

-Szerokość pod pachami: 48cm.

-Długość z przodu: 61cm.

-Długość z tyłu: 73cm.

-Długość rękawa od kołnierzyka: 79cm.

Proszę o odpowiedź, kto dobierał rozmiar do podobnych wymiarów ciała :P

PS. Może jednak S?

Rozmiar ale czego? Konkretnie bo jeśli chodzi Ci o bieliznę to musi ona ściśle przylegać do ciała bo w przeciwnym razie nie spełni swojego zadania.

Ok, na jakiejś stronie internetowej przeczytałem, że należy prać spodnie, koszulkę i bluzę po każdym wypadzie. Swoje ciuchy zawsze piorę ręcznie w obawie, żeby się nie zniszczyły :)

Jeśli chodzi o bieliznę termoaktywną to polecam ją prać w wodzie z szarym mydłem.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...