lukaszs Napisano 6 Września 2010 Napisano 6 Września 2010 jak powyżej mam problem z oponą Schwalbe Fat Albert - a mianowicie zauważyłem że ma małe pęknięcia na prawie całej długości z boku kilka mm poniżej bieżnika. zastanawiam się czy to nie jest spowodowane za niskim ciśnieniem ale staram się nie schodzić poniżej 3,5 bara a opona ma przejechane może koło 500km ma ktoś jakieś doświadczenia? oczywiście grUbym!!!:-) dziękuję !!! :-)
Miecho87 Napisano 6 Września 2010 Napisano 6 Września 2010 Długo masz tą oponę? Pytam raczej o czas niż dystans. W końcu guma nie pęka tak łatwo chyba, że sparcieje, czyli za mocno usieciuje pod wpływem powietrza.
Mod Team sznib Napisano 7 Września 2010 Mod Team Napisano 7 Września 2010 Miałem to samo z Continental Gravity. Z przodu drut, z tyłu zwijana, po 2 sezonach przednia jedynie bieżnik starty, czyli normalne oznaki zużycia, tylna zaś popękała ja lukaszs pisze. Obie zawsze pompowane na 3,5 bara. Opona oczywiście nówka ze sklepu, ale nie wiadomo ile w sklepie leżała...
ugupu Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 Lukaszs, Schwalbe do tych opon, w zależności od rozmiaru zaleca ciśnienie w granicach od 1.6 do 3.5 bara lub od 1.8 do 3.7 bara. W Twoim przypadku może więc chodzić o jazdę na zbyt wysokim nie zaś zbyt niskim ciśnieniu. Nie wiem też jak szeroką masz obręcz, jeśli wąską to też może mieć wpływ. I oczywiście to, o czym pisał Mieszko-stara, zleżała opona.
Miecho87 Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 Zbyt wysokie ciśnienie nie mogłoby tego spowodować - to wygląda jakby faktycznie jeździć na za niskim i w tym miejscu cały czas tworzyłoby się zgięcie. Kurczę, dziwne to dla mnie jest, nie spotkałem się z czymś takim poza rowerami, które stały dłuższy czas bez powietrza w oponach.
Classified Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 Kombinacja spraciała guma + za niskie ciśnienie, ew. wąska felga plus to cow cześniej, chociaż to najmniej chyba prawdopodobne sądząc po linii pęknięć. Opona mogła być przechowywana w takich warunkach, że guma straciła większość ze swoich elastycznych właściwości. Neistety sam kilka razy kupiłem taki "prezent".
lukaszs Napisano 7 Września 2010 Autor Napisano 7 Września 2010 mam ja 2 miesiące a ile leżała w sklepie tego nie wiem......a co do felgi to mam Mavicki Cross Ride szkoda tylko że to tył bo większe obciążenie bierze...... miałem dokupić tylko przód Alberta ale chyba wezmę komplet a ta będzie w rezerwie
lukaszs Napisano 10 Września 2010 Autor Napisano 10 Września 2010 najgorsze jest to że teraz mogę po taniści mieć przód z tego samego źródła ale boję się że będzie to samo:-(
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.