Skocz do zawartości

[budowa roweru do lekkiego fr] Jaka rama i co z resztą?

IceMan007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

FR to nie moja bajka, ale z tym budżetem, to postawiłbym na używkę z dobrą ramą. Rama i koła to podstawa, a jeżdżoną kupisz o niebo lepszą od tego nowego Dartmoora. Z Twoimi planami na zjazdy i skoki, to nawet nie trzeba być zaawansowanym FR, żeby się połamać na byle czym. Szukaj używanego - powodzenia.

Napisano

"jakas mocna rame " a skąd będziesz wiedział że jest mocna ? Można też dodać że takich nie ma do 400 zł .  Dartmoory Sf jeździł z 66RC jak i 888RC , i jakoś się trzymały , a niektóre z duro pękały - rama loteria ( naprawdę ) . W tej cenie do 400 zł nie ma mocnej ramy  z dobrą geometrią , od 500 zł masz Norco Rampage i spełni twoje wymagania na pewno , bo jak dla mnie to najlepszy sztywniak na jakim jeździłem ( wiele tego było ) . 

Skok widelca jest sprawą drugorzędną . Ktoś z techniką na 150m sobie poradzi w zupełności , a dla początkującego 180mm może być mało . Ważne jest to im niżej przód tym lepiej się skręca , wchodzi w bandy .

Napisano

No na taka rame za bardzo mnie nie stać a poza tym zalezy mi na tym aby miała mocowania na v-brakei na tył. Bo i tak na tyle nie bedzie duzo lepiej z tarcza a tak rower bedzie lzejszy i wiadomo zostanie kasa na korby albo na amor.

A co do amora to myslałem o takim jak ten http://allegro.pl/manitou-sherman-brakeout-plus-mostek-i-stery-i1218846912.html tylko nie wiem czy by pasował pod ta rame dartmoora.

I nie weim jaki rozmiar ramy był by dla mnie dobry mam 185cm wzrostu i waze ok.70kg.

Napisano

V-brake w rowerze FR ? Z "tarczą " będzie dużo lepiej ( zależy z jakim heblem ) . Do FR nie ma obręczy pod v-brake , te co są  gną się i są uciążliwe . 

Sheman Ci nie wejdzie bo ma rure 1.5 cala . 

Napisano

No tak tylko ja chce to składać w zimie a do tej pory nie bede miał tyle kasy zeby wszystko kupić bo wyszło mi jakieś 1700zł jak sprzedam czesci z tego roweru to i tak bedzie ok.1300zł a jestem uczniem i nie mam jak zarobic w roku szkolnym i dobiero w wakacje zarobie jakas wieksza kase i bede mógł kupić koła i haulce na tył. Te koła co mam bede tyrał moze wytrzymaja te 3 miechy...

Zastanawiam sie tez jakie hamulce kupić czy wqystarcza mi avid juicy 3??

Napisano

No a bardzo duza róznica jest miedzy tymi hamulcami bo juicy 3 kosztuja 200zł sztuka a 5 juz 400zł. Nie weim czy bede miał tyle kasy zeby dac 800zł na same hamulce.

Napisano

i to i to. Wystarczy poczytac kilka opinii. Juicy 3 (zalezy jak trafisz) dosyc awaryjnym hample. Piatka jest naprawde sporo lepsza. I trzymam sie mojego poprzedniego rozwiazania. Tyl na zjazdech jest malo potrzebny trojka bedzie dobra, a na przod piateczka i jazda :P

Napisano

No to chyba tak zrobie. Moze znajde jakies juicy 5 za 300zł

Ajakie amory ze skokiem 150mm mozecie polecic tak zeby mozna było na nich skakać bez obaw i najlepiej zeby znalezc za 450zł uzywke???

Napisano

no a jakie sa jeszcze modele takie do fr zeby miały 150skoku i tak zeby nowy kosztował te 700zł to moze uda mi sie wyrwać kiedys jakas uzywke..

Jak nie to bede zmuszony kupić z1 fr jeli bedzie taka okazja choć on ma "tylko" 130mm skoku ;(

Napisano

To co główka by odpadła?? Bo myślałem nad takim bo mozliwe ze jezeli bardziej wkrece sie w ten sport to zmienie tez z czasem rame a amor zostanie taki ale skoro nie bedzie dobry to wezme zwykły.

Acha i czy rama http://www.grawitacyjny.pl/prodigy-johny-bravo-2009-48/?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2010-09&utm_content=48 ta jonny bravo nie bedzie lepsza niz ten dartmoor i czy starczyłby mi rozmiar 16,5 cala???

Napisano

ile razy mamy ci pisac ze dart jest najlepszy? Prodigy pekaja na potege. A co do amora nawet jak sie wciagniesz to nie musisz miec dwupolki. Sa znam naprawde kilku niezlych zawodnikow dh latajacych np. pike 140mm - zyja i jak na razie sobie chwala. Nie skok amora wyznacznikiem poziomu :)

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...