Skocz do zawartości

[budowa roweru do lekkiego fr] Jaka rama i co z resztą?

IceMan007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Wpadłem na pomysł aby w zimie przebudować mój rower na taki do fr. Tylko tak nie mam za duzo kasy bo jakies 700zł a w moim roweze mam tak: korby aliwio, kasete aliwio, przerzutki jakies shimano, koła to jakieś dosc jezdze na nich juz troch i sa mocne na poczatek wystarczy, do tego amor xcr który bedzie na poczatek potem moze cos lepszego (wiekszosc czesci nowa). Zastanawiam sie czy w ogóle to robic czy te czesci mogły byc tak na sezon?? Nie chce jakiegos profesjonalnego roweru tylko taki zeby skoczyt na skoczni w lesie albo ze schodów itp. No i zjazdy z dosc stromych górek w lesie no to wiadomo czasem kamienie, korzenie, dołki i takie tam.

Rame chciał bym załozyc taka http://allegro.pl/rama-dartmoor-street-fighter-nowa-promocja-i1210565398.html tylko czy ona nadaaje sie do takiej jazdy?? No i amor to nie weim jaki pewnie tak do 400zł ale to pewnie puzniej.

Rama bym dał ta

Rame chciałem założyć . Co myślicie o tym pomyssle czy to moze wypalić????

Sory ze tak namieszałem pod koniec ale cos mi sie okno odpowiedzi nie powieksza i pisałem na ślepo.

Napisano

Amor to podstawa , xcr to nie klasa fr . 

Rama datrmoora jest według mnie średnia , może i ładna , jeździ się na niej dobrze z 150mm , ale za to na 3 sztuki u mnie każda miała jakąś wadę ( niedokończone idealnie spawy , krzywe trójkąty ) . Rama się do FR nada . 

Napisano

No to moze jakaś inna rama w tej cenie??? Amor z czasem wymienie moze trafim sie jakaś używka. Jaki bedzie najlepszy do fr taki do 400zł choc nie wykluczam kupna uzywanego.

A co z reszta osprzętu czy się nada.

Acha i gdzie lepiej załozyc hydraulike na przód czy na tył???

Napisano

Popierwsze to powienies sobie odpowiedziec na pytanie co rozumiesz poprzez skrót FR? Bo to co proponujesz z FR bedzie miec raczej malo wspolnego.

Napisano

No właśnie takie mam plany ze teraz kupic rame i amor a z czasem wymieniac reszte. Jaki amor mozecie polecic tak do 600zł nowy bo ja chyba wezme uzywke.

Napisano

Jezeli chodzi o rame to dla mnie jest spoko, bardzo katowana nie jest ale metrowe dropy wytrzymuje na porzadku dziennym. Waże dość dośc wiec nie narzekam. Jezeli chodzi o amor to fakt, 140-150mm, ja w tej chwili mam w niej z1 130mm i przydal by sie troche wiekszy skok, bo geo dla mnie troche nie wyrazne ale to tylko moja opinia. Wykorzystuje ja do tego samego co ty. Na poczatek powinna starczyć.

Napisano

Dzięki. Fajny jest ten Manitou ale 170 to chyba za duzo boje sie ze przód bedzie za wysoko. Widziałem takiego z1 w b.dobrym stanie za 420zł. Jak myślicie czy skok nie bedzie znowu za mały??

I co z rama która bedzie lepsza?

Napisano

moze to smieszne ale w wakacje bylem na gieldzie samochodowej w lodzi i widzialem konkretnie ta ramka. Gosc chcial ja sprzedac bo niby to malowanie jest fajne itd, ale widac nie sprzedal.

Dart za ta kase najlepszy, ew jak masz wiecej to dc amstaff (znajomy mial i niby duzo lepszy ale przy takim samym katowaniu jak moja pekla przy glowce, i teraz tez jedzi na sf :icon_mrgreen: ) ns surge (czesto widze ze na tej ramce smiga wiele ludzi w fr.

Napisano

spoko spoko od czegoś trzeba zacząć - nie ma chłopaka kasy na fulla to na niskobudżetowym sztywniaku polata.......:-)liczy się chęć!!!

powodzenia

Napisano

No właśnie chce sobie tylko pojeździć po lesie troche szybciej czasem skoczyć. Nie ma mowy o zadnych zawodach ani nic w tym stylu. Nie chce tez wydec za duzo kasy bo po sezonie moze mi sie to znudzic i bede chcaił cos innego.

Rama chyba zostanie ta dartmoora tylko jak jest z tymi głowkami ramy czy zeczywiscie tak czesto sie łamia? Jak rozmiar ramy byłby dla mnie dobry mam 184cm wzrostu????

Napisano

A co powiecie na ta rame http://www.bikepics.com/pictures/2056842/. Jest to moja stara rama kross g300. Myślałem zeby na niej zbudowac rower bo stoi w piwnicy i sie marnuje. Oczywiście zmienił bym tylny amor no i oddał ja do profesjonalnego spawacza zeby ja dodatkowo wzmonił między innymi przy główce ramy. Potem do piaskowania malowania i była by jak nówka z nowym amorem z tył. na pewno nie było by to za darmo bo wyszło by z 400zł no ale miał bym tylny amor.

Jak mysslicie czy takie cos ma sens czy lepiej kupić sztywna dartmoora??? No i do tej wpakował bym większy amor pewnie cos koło 150mm.

Napisano

bezsens

nie wiem, moge sie mylić ale zdaje mi sie ze głowka jest na 1 cal. To nie wsadzisz tam 150mm :icon_wink::P:icon_mrgreen:

Dartmoor jednak bezkonkurencyjnie wygrywa, i nie radze kombinować z "takimi" ramami jakie proponujesz. Nie patrz na wyglad.

Napisano

Ja bym wolał troszkę zaoszczędzić na sprzęcie, a zaopatrzyć się w dobre ochraniacze i kask przede wszystkim... Dartmoor SF na początek to idealna rama.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.