Reignman Napisano 6 Września 2010 Napisano 6 Września 2010 Witam serdecznie Zakupiłem niedawno ramkę karbonową i będę się przymierzał do składania roweru. Jedyną częścią która ma bezpośredni kontakt z ramą jest przerzutka przednia, czy trzeba w jakiś sposób zabezpieczyć ramę przed jej montażem? Na obejmie mojej przerzutki XT od strony wewnętrznej są delikatnie wystające wypustki, które chyba maja zapobiegać przesuwaniu się przerzutki, przy demontażu tej przerzutki z poprzedniej ramy aluminiowej zauważyłem że te wypustki odgniotły nieco lakier ramy. Bardzo proszę o jakieś porady Pozdrawiam
Bugatti Napisano 13 Grudnia 2010 Napisano 13 Grudnia 2010 Generalnie noramlnie przykręcasz ale nie zamocno bo zrobisz wgniota.
Mod Team durnykot Napisano 13 Grudnia 2010 Mod Team Napisano 13 Grudnia 2010 Większość producentów ram karbonowych określa dopuszczalny moment siły dokręcania obejmy przedniej przerzutki. Shimano dla swoich przerzutek podaje moment od 5 do 7 Nm , aczkolwiek zaznacza ,aby sprawdzić zalecenia producenta ramy dotyczące tej kwestii.
Loki997 Napisano 17 Grudnia 2010 Napisano 17 Grudnia 2010 Każdy producent ram określa z jaką siłą można przykręcić przerzutkę, ale jeśli nie wiesz dokładnie jaka to może być siła to po prostu pod obejmę przerzutki wstaw kawałek dętki i zniknie ci problem zniszczenia ramy.
senjiro Napisano 17 Grudnia 2010 Napisano 17 Grudnia 2010 Możesz też dać taśmę izolacyjną lub PVC, albo skręcić słabiej i posmarować Fiber Gripem
rastatajm Napisano 18 Grudnia 2010 Napisano 18 Grudnia 2010 Ja bym nie kombinował z jakimiś podkładkami, bo to może dać jakieś mylne odczucia przy dokręcaniu i wtedy możesz zbyt mocno dokręcić. Dokręć z odpowiednią siłą bezpośrednio. Nic się nie stanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.