Skocz do zawartości

[rama] Montaż przerzutki przód do ramy Karbonowej

Reignman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie Zakupiłem niedawno ramkę karbonową i będę się przymierzał do składania roweru.

Jedyną częścią która ma bezpośredni kontakt z ramą jest przerzutka przednia, czy trzeba w jakiś sposób zabezpieczyć ramę przed jej montażem?

Na obejmie mojej przerzutki XT od strony wewnętrznej są delikatnie wystające wypustki, które chyba maja zapobiegać przesuwaniu się przerzutki, przy demontażu tej przerzutki z poprzedniej ramy aluminiowej zauważyłem że te wypustki odgniotły nieco lakier ramy.

Bardzo proszę o jakieś porady

Pozdrawiam

• 3 miesiące temu...
  • Mod Team
Napisano

Większość producentów ram karbonowych określa dopuszczalny moment siły dokręcania obejmy przedniej przerzutki.

Shimano dla swoich przerzutek podaje moment od 5 do 7 Nm , aczkolwiek zaznacza ,aby sprawdzić zalecenia producenta ramy dotyczące tej kwestii.

Napisano

Każdy producent ram określa z jaką siłą można przykręcić przerzutkę, ale jeśli nie wiesz dokładnie jaka to może być siła to po prostu pod obejmę przerzutki wstaw kawałek dętki i zniknie ci problem zniszczenia ramy.

Napisano

Ja bym nie kombinował z jakimiś podkładkami, bo to może dać jakieś mylne odczucia przy dokręcaniu i wtedy możesz zbyt mocno dokręcić. Dokręć z odpowiednią siłą bezpośrednio. Nic się nie stanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...