Hubercik Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Witam! Mam pewien problem. Kiedy reguluje przerzutke najdokładniej jak moge dzieje sie cos dziwnego. Gdy wbijam biegi w góre juz sie ciesze bo 4 biegi idealnie. A tu wrzycam wyzej o jeden bieg i odrazu o dwa przeskakuje... Tak samo jak w dól wrzucam... To mysle sobie... hmmm przekrecam jeszcze srube przy manetce i bedzie pewnie git... Ale niestety.. Potem nie idzie w gore z dziewiatki na ósemke... albo jak wbije na jedynke to zrzucam nizej i tez o dwa biegi przeskakuje na roznych biegach. Moze to byc wina za długiego łańcucha bo na 100 procent mam za długi??
Grand231 Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Skoro wiesz ze masz za długi to czemu nie skrócisz ?. Przypuszczam że jeżeli baryłki nie pomagają to jest to wina łańcucha.
czaro1989 Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 sprawdź jak przerzutka jest ustawiona na skrajnych wychyleniach. ustaw przełożenie 1-1, potem 3-9 i sprawdź czy wózek przerzutki jest w idealnie prostej linii z koronką na której siedzi łańcuch. w systemach na 27 biegów trzeba naprawdę dobrze to ustawić śrubkami skrajnych wychyleń (H i L)
Grand231 Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Tak ale H i L reguluje się gdy przerzutka albo wywala łańcuch poza kasetę na 1 albo nie chce wrzucać na 9 - ogólnie śruby dotyczą zakresu pracy. Ja dalej obstawiam że to jest za długi łańcuch - a jak przerzutka zachowuje się pod obciążeniem(tzn gdy pedałujesz)?.
Hubercik Napisano 6 Września 2010 Autor Napisano 6 Września 2010 oo wlasnie GRAND231... przypomniałeś mi... gdy jade jest identyko...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.