Skocz do zawartości

[przerzutka tylna]problem po wyregulowaniu

Hubercik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam pewien problem. Kiedy reguluje przerzutke najdokładniej jak moge dzieje sie cos dziwnego. Gdy wbijam biegi w góre juz sie ciesze bo 4 biegi idealnie. A tu wrzycam wyzej o jeden bieg i odrazu o dwa przeskakuje... Tak samo jak w dól wrzucam... To mysle sobie... hmmm przekrecam jeszcze srube przy manetce i bedzie pewnie git... Ale niestety.. Potem nie idzie w gore z dziewiatki na ósemke... albo jak wbije na jedynke to zrzucam nizej i tez o dwa biegi przeskakuje na roznych biegach. Moze to byc wina za długiego łańcucha bo na 100 procent mam za długi??

Napisano

sprawdź jak przerzutka jest ustawiona na skrajnych wychyleniach. ustaw przełożenie 1-1, potem 3-9 i sprawdź czy wózek przerzutki jest w idealnie prostej linii z koronką na której siedzi łańcuch. w systemach na 27 biegów trzeba naprawdę dobrze to ustawić śrubkami skrajnych wychyleń (H i L)

Napisano

Tak ale H i L reguluje się gdy przerzutka albo wywala łańcuch poza kasetę na 1 albo nie chce wrzucać na 9 - ogólnie śruby dotyczą zakresu pracy. Ja dalej obstawiam że to jest za długi łańcuch - a jak przerzutka zachowuje się pod obciążeniem(tzn gdy pedałujesz)?.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...