mat3uszx Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Mysle o zakupie tego rowerku w sklepie Decathlon. http://www.decathlon.com.pl/PL/vitamin-120201206/ Jest tani, tanszy niz na tej stronie. Rower sluzylby mi do jazdy do szkoly, oraz czasem po jakiejs szosie. Tylko czy sie oplaca? Za bardzo sie nie znam, wczesniej jezdzilem na makrokeszach. Mysle, ze ewentualnie moglbym dokupic wezsze opony. Jakie sa zalety i wady singlespeeda?
Miecho87 Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Dobrze, że nie podają wagi . Rower spoko, służy do tego do czego został zaprojektowany, czyli do bezproblemowego przemieszczania się, głównie po mieście. To taka współczesna Ukraina, tylko pewnie mniej trwała. Zaletą i wadą jednocześnie jest jedno przełożenie. Zaletą jest jego prostota i taniość eksploatacji, a wadami ograniczone zastosowanie, jadąc pod górkę lub z górki nie możesz zmienić przełożenia a tym samym może być ciężko podjechać, a na zjeździe nie pojedziesz szybciej - tyle. W płaskim terenie polskich miast powinien się sprawdzić.
kusak Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 z góry napiszę, że sprzedaję te rowery więc coś o nich mogę powiedzieć: jest to w porządku rower właśnie do takich celów jak potrzebujesz, przełożenie jest optymalne, nie będzie młynka, ale też nie jest zbyt ciężko - chociaż większych podjazdów nie pociśniesz - jest to rower raczej na równy teren. hamulce chodza bardzo przyjemnie, na pewno jest to lepszy wybór niż makro. W zasadzie nie ma się co rozpisywać bo ten rower ma tylko koła i hamulce;) Na pewno największych prędkości na nim nie rozwiniesz. Plusem jest prostota i niska waga. Konkurować może jedynie jakaś używana kolarka z giełdy, ale to wiadomo większe poszukiwania - choć jeśli chcesz pojeździć czasem na szosie to mógłbyś się pokusić o poszukanie właśnie czegoś używanego. Pozdro:)
mat3uszx Napisano 5 Września 2010 Autor Napisano 5 Września 2010 czyli nie oplaca sie kupowac wezszych opon, bo i tak ograniczona predkosc?
gdy Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 a ja uważam , że za cene sklepową czyli 349 sie NIE opłaca. już lepiej w tej cenie kupić marketa za 199. mam na mysli takie na zwykłej ramie jak nieraz sa na promocji bez wahaczy czy amorów z przodu. dodatkowo decatlon sciemnia podając, że cena spadła rzekomo z ilustam na 349 bo taka cena była od samego poczatku jak ten rower wszedł do sprzedaży . ale pisałeś że bedzie w cenie niższej niż sklepowa . w okolicach 200 można sie skusić
mat3uszx Napisano 5 Września 2010 Autor Napisano 5 Września 2010 Cena jest taka jak podajesz. Mi na stronie pokazuje o 100 wiecej
DEVILEK Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Chyba na dlugo nie starcza taki rower Cytat z linka jaki podal autor ; "Informacje szczegółowe Pakowane po: 2" Ogolnie wydaje sie fajnym miastowym pomykaczem, ale nie za taka cene. Zepsuc sie tam nie ma co, wiec oprocz tego, ze mozesz gume zlapac, to nic sie nie stanie.
gdy Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 w sklepie też jest o 100 więcej przekreslone że cena spadła. ale odkąd pamietam a często bywam zawsze taka była
mat3uszx Napisano 5 Września 2010 Autor Napisano 5 Września 2010 w takim razie znancie cos sprawdzonego za 1000 zl na miasto+szose?
gdy Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 na alle mozna znaleźć hexagona V3 za ok 730 pln z przesyłką . wieć zostanie jeszcze na jakieś fajne oponki szosowe na 26 cali . a najlepiej na miasto coś na 28 calach . np coś meridy 5V . na alledrogo ok 899 więc starczy na jakieś fajne błotniki . ewentualnie jeszczce kross reciver też w okolicach 1k pln
ziemian Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Witam W tej cenie co podałeś co 1000zł tu masz dwa fajne rowerki, idealne na miasto itp: http://allegro.pl/rower-kross-crow-preria-d-19-raty-bmk-moto-i1216391938.html http://allegro.pl/nowy-rower-merida-crossway-10-comfort-v-rzeszow-i1205123663.html Przy czym KROSS wygrywa bardzo zdecydowanie ;] pod względem osprzętu. pozdrawiam
mat3uszx Napisano 6 Września 2010 Autor Napisano 6 Września 2010 czyli nie oplaca sie kupowac wezszych opon, bo i tak ograniczona predkosc? Jeszcze jakby ktos odpowiedzial na powyzsze pytanie
gdy Napisano 6 Września 2010 Napisano 6 Września 2010 jak mam być do śmiganai po mieście to pewnie , że sie opłaca zmienić opony na węzsze i bez zbednego bieżnika (semislick)
mtths Napisano 6 Września 2010 Napisano 6 Września 2010 Goła rama (+ widełki) tej klasy to na alledrogo tak z ~80zł. (http://allegro.pl/rama-rowerowa-mtb-26-widelec-gratis-i1216570418.html) Dolicz koła, opony, dętki, kierownicę ... + robocizna. Według mnie dobra cena. Mam podobnego Vitamin kupionego u nich kilka lat temu. http://rowery.onet.pl/4,35,139047,2135,decathlon_rockrider_5_vitamin,sprzet.html Używany okazyjnie do wycieczek po okolicach mojego zadupia na granicy Warszawy. Zaliczył kiedyś Kampinos. Po tych kilku latach niedawno go wyremontowałem. Poza tym że przerzutki i manetki oraz klamki były do wymiany z założenia to reszta była w dobrym stanie i tylko suport który już złapał lekkie luzy kazałem wymienić nowy na łożyskach maszynowych. Ten który rozważasz nie ma wad mojego czyli marketowych przerzutek. Ponadto ma lepsze hamulce i klamki. Przypuszczam że suport też będzie lepszy. Widać że przemyśleli co było w tej linii nie tak. Rama Hi-ten więc nie lekka, ale bez przesady. Zdrowy facet wniesie taki w jednej ręce na 3 piętro spokojnie bez odpoczynku. Gdybym nie miał już łącznie 3 rowerów to może bym i kupił i przerobił na ostre w przypływie szaleństwa
Mod Team Lookas 46 Napisano 6 Września 2010 Mod Team Napisano 6 Września 2010 Miałem okazję sprzedawać vitaminy i radzę omijać to szerokim łukiem. O ile rowery z Decathlonu ogólnie rzecz biorąc nie są złe to vitaminka zdecydowanie jest. Hamulce działają koszmarnie same się przestawiają i nie da się tego poprawnie wyregulować to samo dotyczy przerzutek choć tu problem jest trochę mniejszy czyt. regulacja starcza na odrobinkę dłużej. Często aby doprowadzić 1 vitamine do użytku i sprawności aby był to sprawny rower i był godny sprzedania 3 inne odsyłaliśmy na złom z których wykręcaliśmy bardziej sprawne podzespoły. Do 1000 poleciłbym RR 5.2. osprzęt daje rade hamulce da się ustawić na brzytwy. Kupiłem taki bratu i od 3 lat śmiga bez problemu po wawie i okolicy
mtths Napisano 6 Września 2010 Napisano 6 Września 2010 A ja mam całkowicie odwrotne odczucia z moim. Przerzutki nie do ustawienia. Hamulce przyzwoite mimo że plastikowe i były regulowane raz w ciągu tych kilku lat i teraz przy wymianie klamek. Obstawiam że przy takich budżetowych roweruch osprzęt w ramach nawet jednego sezonu jest od różnych dostawców. Niemniej porównując tego co mam z tymi co są teraz w Decathlonie to mam wrażenie że zmiany są na lepsze.
kusak Napisano 6 Września 2010 Napisano 6 Września 2010 Lookas - jak w vitaminie przerzutki mogą się rozregulowywać, skoro ten rower nie ma takowych? może masz na myśli 5.0, bo to to jest faktycznie porażka.
Mod Team Lookas 46 Napisano 7 Września 2010 Mod Team Napisano 7 Września 2010 Za moich czasów vitamina miała przerzutki wybacz nie zerknąłem, że poprawili ten błąd i usunęli je z roweru Dobrze, że nie wszyscy producenci rozwiązują w ten sposób kłopoty ze sprzętem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.