wac Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Witam Szanownych użytkowników. Mam taki mały problem. Posiadam piasty shimano 105. Są to piasty z czasów kiedy królowaly napedy 7 biegowe. Czy na ten bębenek można załorzyc kasete z 9 koronkami? Piasty w wyglada jak dzisiejsze jest wyposarzona w bebenek a nie jakis nakrecany wolnobiek czy inne cuda. Wygladem przypomina to: http://www.synkros.pl/data/gfx/pictures/medium/3/7/1673_1.jpg
enduroriderPL Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Nie, nie da rady. Dopiero piasty z bębenkiem 8sp pozwalają założyć kasete 9sp.
Andrew Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Ale niewykluczone, że da się założyć nowy bębenek do tej piasty. Tylko czy warto...
enduroriderPL Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Ale niewykluczone, że da się założyć nowy bębenek do tej piasty. Tylko czy warto... Gniazdo na bębenek jest cały czas takie samo? Coś mi się kołacze, że niekoniecznie ale nie pamiętam dokładnie.
rzymo Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Jest też opcja montażu bez niektórych koronek, zwłaszcza w przypadku kaset, które można całkowicie rozebrać.
M333 Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Gniazdo na bębenek jest cały czas takie samo? Coś mi się kołacze, że niekoniecznie ale nie pamiętam dokładnie. Jest takie samo, potwierdzenie tutaj Nawiasem mówiąc mam taką piastę (fh-1055) z kompatybilną kasetą uniglide 14-28. Kupiona dosłownie za kilka złotych jako używana. Żadna z moich piast (nawet przednich) nie toczy się tak dobrze bez obciążenia jak ta tylna. Jeżeli w środku jest w dobrym stanie (konusy kulki bieżnie) to moim zdaniem warto założyć do niej jakiś współczesny bębenek. Tylko musiałbyś dobrze ustawić długość osi (przez dodanie/odjęcie podkładek), ta moja jest pod 130mm.
Miecho87 Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 No właśnie należałoby nadmienić, że bębenek ze zdjęcia jest na pewno pod UniGlide, ale nie wiadomo czy pod HyperGlide. Jeśli wewnątrz ma gwint pod nakrętkę kasety to jest bębenek "przejściowy" i można myśleć o kombinacjach ze współczesnymi kasetami. Jeśli tego gwintu nie ma, to pozostaje szukać kasety UniGlide (wątpliwe i raczej nie będzie większa niż 7b.) lub zmiana bębenka.
wac Napisano 5 Września 2010 Autor Napisano 5 Września 2010 Posiadam używane bębenki wspóczesne shimano. Tak sobie myśle czy dało by rade rozebrać te główki i do tej ze starej piasty załorzyć sama zewnętrzna część wspoczesnego bębenka? Co powiecie na to? a nóż może przypasuje.
enduroriderPL Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 wac pomysł całkiem całkiem - daj znać jak spraktykujesz
wac Napisano 6 Września 2010 Autor Napisano 6 Września 2010 Piasty może dotrą w nastepnym tygodniu. na razie pozostaje mi tylko myślenie. Jak coś zrobie dam znać. Na ten gwint na bębenku nakręca się jakomś specjalną nakrętke czy koronke jak w ostrym kole itp.?
adriansocho Napisano 9 Września 2010 Napisano 9 Września 2010 Witam Szanownych użytkowników. Mam taki mały problem. Posiadam piasty shimano 105. Są to piasty z czasów kiedy królowaly napedy 7 biegowe. Czy na ten bębenek można załorzyc kasete z 9 koronkami? Oczywiście że można, połowę maratonów Mazovii w zeszłym sezonie przejeździłem na takim rozwiązaniu. Bierzesz kasetę 9b, zdejmujesz największą koronkę* , i to co zostanie wkładasz na bębenek 7b. Do tego musisz mieć manetki 9b. Uzyskujesz kasetę z ośmioma koronkami, i wszystkie osiem śmiga że ho. Możliwe, że trzeba będzie dać malutką podkładkę przed założeniem koronek. Jest to rozwiązanie raczej przejściowe, ale jeśli nie chcesz się jeszcze zdecydować na przejście na pełne 9b, lub to ma być do jakiegoś drugorzędnego roweru, to pasuje jak ulał. [*] piszę o kasetach niższych grup, gdzie po roznitowaniu da się zdjąć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.