LeJciu Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Witam. Tak się zacząłem zastanawiać. Mam 160 cm i nadal rosnę. Mam Kross level a2 na ramie 19 calowej i nie wiem, czy jeśli będę na ciut za dużym rowerze jeździł, to nie będzie to miało jakiś następstw zdrowotnych. Mógłby mi ktoś odpowiedzieć na to pytanie? Pozdrawiam.
Sathgart Napisano 6 Września 2010 Napisano 6 Września 2010 Mam 180 cm i ramę 19.5 calową. Mogłaby być ciut większa. Jednak każda rama ma inną geometrię, nie każda pasuje każdemu mimo poprawnie dobranego rozmiaru. Nic ci się nie powinno stać, ale będzie niewygodnie na pewno. Będziesz bardziej wyciągnięty w przód, dasz niżej siodełko i będzie ok. Ile masz lat?
LeJciu Napisano 7 Września 2010 Autor Napisano 7 Września 2010 Mam 13. Powiem, że nie jest mi strasznie nie wygodnie. Na początku trochę się musiałem przyzwyczaić.
Schwefel Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 Na ten wzrost to 16-17" zależnie od producenta.
WaGiant Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 Najpierw przeczytaj artykuł z BB http://www.forumrowerowe.org/topic/56033-rama-jak-dobrac-rozmiar-ramy/ . Uważaj bo stać ci się może ....jak spadniesz na ramę . Przedkrok . Jego wysokość musi być bezpieczna . Jeśli jeździsz tylko po asfalcie od biedy wysrarczy żebyś mógł stanąć nad ramą nie dotykając jej . Jeśli jeździsz w teren/góry luzu musisz mieć duuużo więcej . Z długością mozna sobie poradzić - krótszy mostek , gięta kiera , ew przesunięcie siodła max do przodu . Ramę możesz obniżyć o 2-3 cm zakładając cieńkie opony - np 26*1,4 . Ano tak jesli możesz to zamień .
LeJciu Napisano 7 Września 2010 Autor Napisano 7 Września 2010 No to zmienić nie mogę za bardzo. Taki był w sklepie...
Schwefel Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 Skoro nie możesz zmienić to po co zadajesz takie pytanie? Jak taki był sklepie to się nie kupuje tylko zamawia odpowiednia albo idzie do innego sklepu. A jak w sklepie byłby rower na ramie 22" to też byś kupił?
LeJciu Napisano 7 Września 2010 Autor Napisano 7 Września 2010 Zadaję pytanie, bo pytam czy może się coś stać. 22" bym nie kupił, bo bym widział, że jest za o dużo za duży, a te 19" jest dla mnie takie w miarę, a jeszcze będę rósł, także...
Schwefel Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 Tak typowe polskie myślenie, kupię sobie większą ramę bo przecież jeszcze urosnę i nie będę zmieniał co roku ramy. Ubrania też kupujesz z zapasem? A jak urośniesz więcej niż 185cm to co wtedy? Bo rama będzie za mała, więc i tak będziesz musiał ją wymienić. Ramę się kupuje pod konkretne wymiary, bo inaczej jazda jest męczarnią i żadne zmiany mostków czy przesuwania siodełek nie pomogą.
LeJciu Napisano 7 Września 2010 Autor Napisano 7 Września 2010 Dobra dzięki za odpowiedzi. Jeszcze zobaczę co z tą ramą. Pozdrawiam.
AxM Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 Tak typowe polskie myślenie, kupię sobie większą ramę bo przecież jeszcze urosnę i nie będę zmieniał co roku ramy. [...] Ramę się kupuje pod konkretne wymiary, bo inaczej jazda jest męczarnią i żadne zmiany mostków czy przesuwania siodełek nie pomogą. Myślałem własnie tak jak opisałeś to w pierwszym zdaniu swojej wypowiedzi. Mam 175 cm wzrostu. Kupiłem rower z ramą 21" i nie żałuję, mogę unieść koło na odpowiednią wysokość, zdarzały mi się awaryjne zatrzymania przy wjeździe pod górę, i zatrzymując się wcale nie obawiałem czy będę mógł mieć dzieci czy nie To, że rama jest za duża odczuwam jedynie przez to, że... jest duża. Pozycja którą zajmuję na rowerze jest wygodna, po dłuższej jeździe nic mnie nie boli, i panuję nad rowerem. W moim pierwszym temacie wszyscy wręcz kategorycznie mówili żebym nie brał nawet 19" tylko 17". Przymierzyłem się w sklepie do 21, było ok, i kupiłem. Może i jestem jakiś niedorobiony, ale przy wzroście 175cm bardzo dobrze mi się jeździ na rowerze z 21" ramą. Choć prawdą również jest, że gdybym kupował teraz rower, brałbym 19", waga i jednak na 19" lepiej by się zapewne jeździło.
WaGiant Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 Admin nie do końca się z tobą zgodzę . Mostek ( bez upośledzania sterowania ) możesz zmienić od 80 do 120 mm . To 4 cm , na giętej kierownicy zyskasz 2-3 . 6 cm to duża różnica pozycji . Przesuwanie siodła nie do tego co prawda służy ale dopóki kolana nie bolą można eksperymentować . Z wysokością większy problem ale zauważ ,że do trekkingów i szosówek zaleca się d.większe rozmiary niż do MTB , a LeJciu się nie określił . Nie bronię 19" dla wzrostu 160cm ,jednak jakieś możliwości regulacji są.
Schwefel Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 mogę unieść koło na odpowiednią wysokość, zdarzały mi się awaryjne zatrzymania przy wjeździe pod górę, i zatrzymując się wcale nie obawiałem czy będę mógł mieć dzieci czy nie I chcesz nagrodę Nobla za to? Porównujesz rowery o kompletnie innej geometrii i innym przeznaczeniu. 21" Hexagona jest pewnie tak długi jak 19" A2. Poza tym jesteś 15cm wyższy. Jeździ się wygodnie bo taki ma być Hexagon. Dla zobrazowania o czym mówię Admin nie do końca się z tobą zgodzę . Mostek ( bez upośledzania sterowania ) możesz zmienić od 80 do 120 mm . To 4 cm , na giętej kierownicy zyskasz 2-3 . 6 cm to duża różnica pozycji . Przesuwanie siodła nie do tego co prawda służy ale dopóki kolana nie bolą można eksperymentować . Z wysokością większy problem ale zauważ ,że do trekkingów i szosówek zaleca się d.większe rozmiary niż do MTB , a LeJciu się nie określił . Nie bronię 19" dla wzrostu 160cm ,jednak jakieś możliwości regulacji są. Coś się kupy nie trzymają te obliczenia, bo mostek w A2 na pewno nie ma 120mm tylko coś koło 90-100mm czyli nie 4 a 1-2cm. A z tą kierą to co ma niby odwrócić o 90* w stronę siodełka? Bo nie łapie jak można tu zyskać 2-3cm. Tak czy siak górnej rury nie obniży ani jej nie skróci.
LeJciu Napisano 20 Września 2010 Autor Napisano 20 Września 2010 Ok. A powiedzmy, że miałbym zmieniać na jakąś 17". Czy w cenie 300-400 zł znajdzie się coś sensownego do XC? Chodzi o samą ramę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.