wojtas122 Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Witam , jestem nowy na forum . Założyłem konto żeby dowiedzieć się coś o rowerze , który zamierzam kupić Pomóżcie proszę Zamierzam się do kupna 1 kolarzówki na razie używaną , ponieważ chce zobaczyć jak się na tym jeździ . A o to i ona : http://allegro.pl/swietna-szosa-merida-road-880-carbon-ultegra-da-i1214342585.html proszę napiszcie mi coś o niej jest ona składana i nie wiem jak będzie jeździła , jest to rozmiar 54 (M) i nie wiem czy nie będzie za duża , ponieważ ja mam 160cm wzrostu . Podzielcie się opinią i wyceńcie ją jak na razie sprzedawca chce 1500zł ale ja mam tylko 1000zł więc mam problem POMOCY :] Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc :]
beetlebum Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Rower z przebiegiem 700 km i wymieniony cały osprzęt z widelcem?
wojtas122 Napisano 5 Września 2010 Autor Napisano 5 Września 2010 Nom , znaczy wymienił kasete , łańcuch , hamulce , widelec i koła Nom , znaczy wymienił kasete , łańcuch , hamulce , widelec i koła Proszęo opinię bo nie znam się dużo i chce wiedzieć czy warto kupić ten rower
LosKaczor Napisano 6 Września 2010 Napisano 6 Września 2010 Rowerek z 2006 roku: http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=5&gr=31&id=216 Ale to nie ma tak dużego znaczenia, bo szosy wolniej się starzeją niż górale. Rozmiar to zależy dużo od długości twojej nogi, ale jeśli rama jest 54-56 to chyba ten rower będzie za duży dla Cibie. Tam poszukaj na forum są gdzieś te proste wzorki jak na szybko wyliczyć mniej- więcej rozmiar ramy. Jak nie jesteś pewny, i nie wierzysz w takie liczniki, to skocz do sklepu rowerowego i poproś o rower w takich wymiarach. Tylko nie mów M, bo nawet Merida ma tak różne rozmiarówki i nazewnictwo. Dalej, widziałem, że kółka które podaje po 420zł można trafić. Takie podstawowe. Ale na początek na pewno będą ok. Ramy meridy są podobno dość wytrzymałe i można na nich długo pojeździć. Sam jeżdżę na Meridzie i jestem bardzo zodowolony. Po 2 tys. km tani osprzęt już zaczął chodzić głośniej. Ale wszystko jest bardzo fajnie. Korba Ultegra - to najmniej istotne, bo nawet jak by była najtańsza to nie zauważysz różnicy. Więc zbędny bajer. Przerzutka 105, szkoda że nie cały osprzęt na 105ce. Rower ma dobrą wagę, jeśli 8,8kg to już fajnie. Chociaż waga ma największe znaczenia jak po górach jeździsz. Po prostej już mniej istotna. Podsumowując - cena trochę zawyża tą korbą, ale widelec z włókna węglowego jest. Z 1400 zł to cena ok. Jakaś torba z oponką(to też parę groszy), bidon, koszyk na bidon, licznik(zależy jaki, jak będziesz jeździł to przekonasz się, że takie podstawowe są trochę lipne. Czas, prędkość, dystans to trochę za mało.) Ale na początek to musisz na to z 80zł doliczyć. Jak coś to jeszcze o te pedały spd zagadaj, choć na szosie używa się spd-sl. Ale najważniejsze rozmiar. Mama nadzieję, że trochę podpowiedziałem. Pozdrawiam
wojtas122 Napisano 6 Września 2010 Autor Napisano 6 Września 2010 Hmm tak myślałem że rama będzie mogła być za duża ;/ Więc nic z tego ;/ ale na szczęście mam jeszcze 1 rower na oku i też merida rozmiar gdzieś 50 http://allegro.pl/item1145414479_merida_road_880.html Napiszcie mi coś o niej i o cenie ile warta jest ta szosa , ponieważ jest już na shimano sora . Myślę że ta rama już będzie b dorba rozmiarem :] Proszę o waszą opinię Pozdrooo
LosKaczor Napisano 6 Września 2010 Napisano 6 Września 2010 Sam jeżdżę na Meridzie 880 i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Po 2tys. km troszkę zrobił się głośniejszy, ale i tak nie porównania z rowerem górskim z reala, które potem chodzą jak kosiarki. Ogólnie mi nie przeszkadza taki szum cichy. Jak się łańcuch przesmaruje to jest cicho. Jadąc powoli ludzie idąc pieszo nie słyszą jak się za nimi turlam. Rowerek jest fajny. Ciekawe jaki ma przebieg ten rower. Bo to ważne ile zrobił ktoś na tym osprzęcie. Łańcuch jest nowy, zębatka tylna - to plus. Wydaje mi się, że to fajny sprzęcik na początek. Tak naprawdę jak nie myślisz o jakimś ściganiu, czy bardziej zawodowym treningu to na pewno będzie spoko. W mojej jest 16 biegów(8 rzędowa tylna kaseta). I jak trenuje, to czasem brakuje mi jeszcze tego jednego biegu, dwóch(jednej, dwóch zębatek z tyłu). Chodzi o to, żeby optymalnie dopasować przełożenie do swoich możliwości i warunków. Ale da radę na tym spokojnie jeździć. Nie wiem co to za pedały, bo aż tak się na pedałach nie znam. Ale zawsze pedały są. A najtańsze nowe spd-sl to ze 100zł. Tam się dopytaj ile było nim jeżdżone, stan opon, szczęk hamulców. Żebyś nie musiał na start dużo kasy ładować. Widać po aukcji że chętnych nie było za wielu. Więc jak coś zagadaj żeby ze 100zł opuścił. A za 700 warto, jeśli nie jest zajechany. Ale zima idzie, więc jeśli Ci się bardzo nie śpieszy, to poczekaj, może coś okazyjnego się trafi. No chyba, że strasznie już teraz chcesz zacząć jeździć. Pozdro
wojtas122 Napisano 7 Września 2010 Autor Napisano 7 Września 2010 Ok dzięki Weźcie pomóżcie poradźcie może widzieliście jakieś inne fajne szosy :] chętnie zobaczę inne kolarzówki Weźcie coś napiszcie
izbic Napisano 9 Września 2010 Napisano 9 Września 2010 Weźcie zróbcie i weźcie pomóżcie...chłopie podaj jakies propozycje a my je ocenimy. Nie czekaj na gotowe. Dostałeś odpowiedź jaki rozmiar szukać, wiesz jaki masz budżet to oglądaj i dawaj linki.
wojtas122 Napisano 11 Września 2010 Autor Napisano 11 Września 2010 A co powiecie o tym 9godzin do końca i wygląda jak nowy czy nie był by za duży na mnie ? http://allegro.pl/giant-deffy-3-prawie-nowy-2010-polecam-i1217344923.html albo to ale chyba za duży http://allegro.pl/spinergy-xaero-super-szosa-zolte-szprychy-i1220350927.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.