Skocz do zawartości

[rower] Modernizacja - Merida Matts 40-V

maciejc4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej ;)

W tym roku kupiłem rower Merida Matts 40-V rocznik 2010. Właściwie to jest to mój pierwszy poważniejszy rower - wcześniejszym bliżej było do marketowych. Pojeździłem przez wakacje po lasach itd. i mocno mnie to wciągnęło.

W planach mam potrenować przez zimę (spinning, basen) a później pojeździć po górach, może spróbować swoich sił w jakiś łatwiejszych maratonach. Sezon niedługo się kończy więc części powinny stanieć. Doszedłem do wniosku, że warto zmodernizować rowerek - poniżej przedstawiam moje pomysły, będę wdzięczny za wszelkie porady/propozycje odnośnie tego co warto zmienić (tak aby przygotować go do trochę ostrzejszej jazdy - ale znowu bez jakiś wielkich szaleństw :) ).

1. Korba - zaraz po pedałach najsłabszy element roweru - chciałbym ją wymienić na Deore FC-M590 albo Shimano Alivio (biorąc pod uwage, że przy kupnie Deore odpada suport to cenowo wychodzi podobnie)

2. Pedały - z roweru korzystam również na codzień podczas dojazdów na uczelnie itd., dlatego niestety ale SPD odpadają. Myślałem o Wellgo LU-C27

3. Opony - tutaj jestem już zdecydowany na Kenda Karma zwijane - 26x2.0

4. Dętki - Kenda Super Light

5. Gripy - te fabryczne średnio mi pasują - Ritchey WCS

6. Zostanie mi jakieś 50-60zł więc może wymienić jeszcze hamulce na Avid Single Digit 3/ coś z Tektro?

Chciałbym się zmieścić w kwocie 400-500zł dlatego na razie raczej odpada wymiana amortyzatora ;/

Pozdrawiam.

P.S Jeżeli nadawałaby się dużo lepiej od tej, którą mam to mógłbym jeszcze zamienić ramę na Level A2 (ale wtedy pewnie używke).

Napisano

1.Jeśli chodzi o korbę to na pewno nie alivio dużo lepsza jest Deore ponieważ jest lżejsza, ma hollowtech II czyli dużo lepszy patent od oddzielnego suportu i korb.

2.Pedały- SPD są to bardzo dobre pedały i dają bardzo dużo ale w twoim przypadku odpadają z powodu kosztów bo trzeba kupić pedały i buty.

3.Opony mogą być.

4.Z dętek zdecydowanie polecam Maxxis UltraLight 22zł 1 sztuka lepsze od kędy .

5.Gripy nie mają większego wpływu na jazdę kwestia wygody

Napisano

Dosyć szybko te zmiany. Nie wolałeś dozbierać do jakiegoś wyższego modelu?

Co do meritum. Korba na pewno do wymiany. m191 to nieporozumienie. Tutaj w zależności od priorytetów. Najlepszym wyborem byłaby chyba faktycznie deorka ze zintegrowaną osią. Niewiele droższa od zestawu alivio + suport na kwadrat a jednak różnica spora.

Opony i dętki również na jakieś lżejsze.

W kwestii amora. Użytkuj go do zajechania. Przy hamulcach v-b i serwisowaniu przynajmniej 1 raz na sezon ten XCT v2 daje nawet rade. Wbrew pozorom to ekonomiczny i bardzo przyzwoity widelec. Użytkowany z rozsądkiem z pewnością trochę posłuży.

Rama w tym rowerze jest niczego sobie, lepsza niż w Krossie. Gdybyś zmienił ją na level a2 zrobiłbyś totalną głupotę.

Napisano

Dosyć szybko te zmiany. Nie wolałeś dozbierać do jakiegoś wyższego modelu?

Ano teraz już bym wolał ale nie sądziłem, że aż tak mnie to wciągnie :)

Dzięki za odpowiedzi - powiedzcie jeszcze co sądzicie o pomyśle zamiany hamulców - warto?

P.S W takim razie na pewno zostane przy swojej ramie.

Napisano

Jak zmiana hamulców to zacznij oczywiście od tylnych.

Z avidów to mogę polecić sd 7, tyle że to koszt ok. 70-80pln. Nie wiem jaka jest dokładnie różnica między nimi a sd 3, ale przypuszczam, że te sd 3 i tak będą sporo lepsze od oryginalnych radiusów (bo takie chyba są w tej Meridzie).

Lepsza modulacja i łatwość regulacji to podstawowe różnice jakie będą przemawiać na korzyść avidów. Radiusy po jakimś czasie stają się ciężkie do wyregulowania, a ramiona przesuwają się z oporami.

Napisano

A dlaczego ma zacząć "oczywiście od tylnego"????

Głównym hamulcem jest przedni i to od niego należy rozpocząć wymianę.

Napisano

Jak będe wymieniał hamulce, to wymienie komplet na oba koła. I chyba będzie to w takim razie Avid Single Digit 7 - doszedłem do wniosku, że nie chce kolejnych półśrodków a takim byłby SD 3. Dozbieram troche kasy i zdecyduje się pewnie też na komplet SPD (+ nakładki) Shimano PD-M520 + SH-M076.

Powiedzcie mi tylko, kiedy jest najlepszy okres na takie zakupy (październik/listopad) ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...