maciejc4 Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Hej W tym roku kupiłem rower Merida Matts 40-V rocznik 2010. Właściwie to jest to mój pierwszy poważniejszy rower - wcześniejszym bliżej było do marketowych. Pojeździłem przez wakacje po lasach itd. i mocno mnie to wciągnęło. W planach mam potrenować przez zimę (spinning, basen) a później pojeździć po górach, może spróbować swoich sił w jakiś łatwiejszych maratonach. Sezon niedługo się kończy więc części powinny stanieć. Doszedłem do wniosku, że warto zmodernizować rowerek - poniżej przedstawiam moje pomysły, będę wdzięczny za wszelkie porady/propozycje odnośnie tego co warto zmienić (tak aby przygotować go do trochę ostrzejszej jazdy - ale znowu bez jakiś wielkich szaleństw ). 1. Korba - zaraz po pedałach najsłabszy element roweru - chciałbym ją wymienić na Deore FC-M590 albo Shimano Alivio (biorąc pod uwage, że przy kupnie Deore odpada suport to cenowo wychodzi podobnie) 2. Pedały - z roweru korzystam również na codzień podczas dojazdów na uczelnie itd., dlatego niestety ale SPD odpadają. Myślałem o Wellgo LU-C27 3. Opony - tutaj jestem już zdecydowany na Kenda Karma zwijane - 26x2.0 4. Dętki - Kenda Super Light 5. Gripy - te fabryczne średnio mi pasują - Ritchey WCS 6. Zostanie mi jakieś 50-60zł więc może wymienić jeszcze hamulce na Avid Single Digit 3/ coś z Tektro? Chciałbym się zmieścić w kwocie 400-500zł dlatego na razie raczej odpada wymiana amortyzatora ;/ Pozdrawiam. P.S Jeżeli nadawałaby się dużo lepiej od tej, którą mam to mógłbym jeszcze zamienić ramę na Level A2 (ale wtedy pewnie używke).
micferrari Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 1.Jeśli chodzi o korbę to na pewno nie alivio dużo lepsza jest Deore ponieważ jest lżejsza, ma hollowtech II czyli dużo lepszy patent od oddzielnego suportu i korb. 2.Pedały- SPD są to bardzo dobre pedały i dają bardzo dużo ale w twoim przypadku odpadają z powodu kosztów bo trzeba kupić pedały i buty. 3.Opony mogą być. 4.Z dętek zdecydowanie polecam Maxxis UltraLight 22zł 1 sztuka lepsze od kędy . 5.Gripy nie mają większego wpływu na jazdę kwestia wygody
martinw Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Dosyć szybko te zmiany. Nie wolałeś dozbierać do jakiegoś wyższego modelu? Co do meritum. Korba na pewno do wymiany. m191 to nieporozumienie. Tutaj w zależności od priorytetów. Najlepszym wyborem byłaby chyba faktycznie deorka ze zintegrowaną osią. Niewiele droższa od zestawu alivio + suport na kwadrat a jednak różnica spora. Opony i dętki również na jakieś lżejsze. W kwestii amora. Użytkuj go do zajechania. Przy hamulcach v-b i serwisowaniu przynajmniej 1 raz na sezon ten XCT v2 daje nawet rade. Wbrew pozorom to ekonomiczny i bardzo przyzwoity widelec. Użytkowany z rozsądkiem z pewnością trochę posłuży. Rama w tym rowerze jest niczego sobie, lepsza niż w Krossie. Gdybyś zmienił ją na level a2 zrobiłbyś totalną głupotę.
maciejc4 Napisano 5 Września 2010 Autor Napisano 5 Września 2010 Dosyć szybko te zmiany. Nie wolałeś dozbierać do jakiegoś wyższego modelu? Ano teraz już bym wolał ale nie sądziłem, że aż tak mnie to wciągnie Dzięki za odpowiedzi - powiedzcie jeszcze co sądzicie o pomyśle zamiany hamulców - warto? P.S W takim razie na pewno zostane przy swojej ramie.
martinw Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Jak zmiana hamulców to zacznij oczywiście od tylnych. Z avidów to mogę polecić sd 7, tyle że to koszt ok. 70-80pln. Nie wiem jaka jest dokładnie różnica między nimi a sd 3, ale przypuszczam, że te sd 3 i tak będą sporo lepsze od oryginalnych radiusów (bo takie chyba są w tej Meridzie). Lepsza modulacja i łatwość regulacji to podstawowe różnice jakie będą przemawiać na korzyść avidów. Radiusy po jakimś czasie stają się ciężkie do wyregulowania, a ramiona przesuwają się z oporami.
speq Napisano 8 Września 2010 Napisano 8 Września 2010 A dlaczego ma zacząć "oczywiście od tylnego"???? Głównym hamulcem jest przedni i to od niego należy rozpocząć wymianę.
maciejc4 Napisano 9 Września 2010 Autor Napisano 9 Września 2010 Jak będe wymieniał hamulce, to wymienie komplet na oba koła. I chyba będzie to w takim razie Avid Single Digit 7 - doszedłem do wniosku, że nie chce kolejnych półśrodków a takim byłby SD 3. Dozbieram troche kasy i zdecyduje się pewnie też na komplet SPD (+ nakładki) Shimano PD-M520 + SH-M076. Powiedzcie mi tylko, kiedy jest najlepszy okres na takie zakupy (październik/listopad) ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.