Hetman Napisano 5 Września 2010 Udostępnij Napisano 5 Września 2010 No właśnie, jakie są aktualne przepisy? Samochodziki muszą jeździć cały rok na światłach. Rowery musiały kiedyś mieć tylko odblaski i sygnał dźwiękowy, a światła po zmroku, jak jest teraz? Co muszą mieć i czego używać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 5 Września 2010 Udostępnij Napisano 5 Września 2010 A powiedz mi kolego kto przestrzega przepisów szczególnie na rowerze - wprowadzą obowiązkowe oświetlenie 24h/7 i myślisz że ktoś to będzie przestrzegał. Policja obecnie może cię tylko zaczepić za brak światła w nocy - mnie osobiście zdarzyła się kilka razy taka przygoda ze stróżami prawa, nigdy nie zakończona mandatem zawsze pouczeniem. Największym przegięciem jest jazda na rowerze pod wpływem co z mojej strony myślę że oznacza totalną głupotę tych ludzi - jednakże zwykle są to drobne pijaczki którzy z rowerami mają tyle wspólnego kiedy jadą na nich po kolejną wiśniówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 5 Września 2010 Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Z tego co wiem to na 99,(9)% przez cały rok po zmroku, ale czy w zimie cały czas to nie mam pojęcia. Tak jak wyżej kolega. Za światła, a raczej ich brak, nie powinni Cię zgarnąć, w sumie ja wożę je dla własnego bezpieczeństwa, a nie żeby nie dostać mandatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 5 Września 2010 Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Teoretycznie trzeba mieć światła zamontowane do roweru zawsze, włączone tylko po zmroku. Teoretycznie, bo nigdy nie słyszałem żeby ktoś został zatrzymany za nieposiadanie świateł w ciągu dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 5 Września 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Jak są czepialscy to i za brak dzwonka Cie moga zatrzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajtspid Napisano 5 Września 2010 Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Paranoja z tymi światłami. W biały dzień mogą dowalić mandat, jeśli mamy światełka... ale w plecaku, a przy rowerze tylko uchwyty. Przydałaby się jakaś nowelizacja tych przepisów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 5 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Mnie interesuje oficjalna wykładnia - co mogę a co muszę, na wypadek nieprzewidzianego. Nie interesuje mnie co robicie "bo tak". W ogóle warto by zrobić taki temat o przepisach i go przypiąć. Dlaczego? Bo chcę wiedzieć w razie czego jak się bronić, co robić, czego nie robić, co mówić, czym się nie podłożyć. Smerfy lubią wciskać kity i liczyć na nieuświadomionego, nie wiem czy ich tak szkolą ale spotykałem się z wolną amerykanką - a potem, przyjmiesz mandat, przyznałeś(łaś) się do winy i już nieważnie dlaczego ani co Ci powiedzieli wcześniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuurei Napisano 5 Września 2010 Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Cytując za światełka.pl Wyposażenie obowiązkowe Art. 53. ust. 1. Rower powinien być wyposażony: 1. z przodu - w jedno światło barwy białej lub żółtej selektywnej; 2. z tyłu - w jedno światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt oraz jedno światło pozycyjne barwy czerwonej, które może być migające [...] Art. 56. ust. 1. Światła pojazdu o których mowa w par. 53-55, powinny odpowiadać następującym warunkom: 1. światła pozycyjne oraz światła odblaskowe oświetlone światłem drogowym innego pojazdu powinny być widoczne w nocy przy dobrej przejrzystości powietrza z odległości co najmniej 150 m; 2. powinny być umieszczone nie wyżej niż 900 mm i nie niżej, niż 350 mm od powierzchni jezdni; [...] 5. światła czerwone nie mogą być widoczne z przodu, a światła białe (żółte selektywne) - z tyłu. Przypis : Światła przednie migające nie są ujęte w prawie polskim, ale także nie są wprost dozwolone. Czołówka lub inna lampka zamocowana na kasku nie stanowi oświetlenia obowiązkowego i nie można jej używać na drogach publicznych. Kiedy mają być zapalone światła ? Używanie świateł zewnętrznych Art. 51. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza: 1) w czasie od zmierzchu do świtu, 2) w okresie od 1 października do ostatniego dnia lutego - przez całą dobę, 3) w tunelu. 2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujcy pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej. 3. W czasie od zmierzchu do świtu, na nie oświetlonych drogach, zamiast świateł mijania lub łącznie z nimi, kierujący pojazdem może używać świateł drogowych, o ile nie oślepi innych kierujących albo pieszych poruszających się w kolumnie. Kierujący pojazdem, używając świateł drogowych, jest obowiązany przełączyć je na światła mijania w razie zbliżania się: 1) pojazdu nadjeżdżającego z przeciwka, przy czym jeżeli jeden z kierujących wyłączył światła drogowe - drugi jest obowiązany uczynić to samo, 2) do pojazdu poprzedzającego, jeżeli kierujący może być oślepiony, 3) pojazdu szynowego lub komunikacji wodnej, jeżeli poruszają się w takiej odległości, że istnieje możliwość oślepienia kierujących tymi pojazdami. 4. Kierujący motocyklem, motorowerem lub pojazdem szynowym jest obowiązany używać podczas jazdy świateł mijania, z zastrzeżeniem ust. 3. 5. Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza. 6. Przepisów ust. 1-4 nie stosuje się do kierujących pojazdami, które nie są wyposażone w światła mijania, drogowe lub światła do jazdy dziennej. W przypadkach określonych w ust. 1 pkt 1 i 3 zamiast tych świateł należy używać świateł stanowiących obowiązkowe wyposażenie pojazdów. Przypis : Rower ma światła pozycyjne - tak więc nie musi mieć zapalonych świateł za dnia, tylko w przypadkach 1 i 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 5 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2010 No i wyjaśniło się, dzięki . Wnioskuję, żeby dorzucić do wątku z przepisami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micferrari Napisano 5 Września 2010 Udostępnij Napisano 5 Września 2010 W polskim kodeksie drogowym jasno stoi, że rower powinien mieć przednie białe lub żółte oświetlenie oraz czerwony odblask i światło z tyłu. I jeśli zamierzacie jeździć nocą, to zadbajcie o swoje bezpieczeństwo. bikeBoard Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.