Skocz do zawartości

[Wymiana hamulców] jakie wybrać ?

ursusek

Rekomendowane odpowiedzi

Za kilka dni będę wymieniał hamulce.Obecnie mam br-m486 i szczerze mówiąc nie jestem z nich zadowolony.Moje wymagania co do hamulców to że mają byc skutecznie i niezawodne.Trochę czytałem,oglądałem w sklepach ale nie wygląd jest najważniejszy.Moje typy na chwilę obecną to SLX oraz Hayes Stroker,chciałbym poznać opinię bikerów którzy mają w/w hamulce.Na hamulce mogę wydać 1000 zł.Czy warto zainwestować w hamulce Saint ?.Mam jeszcze pytanie czy można zastosować do zacisków Saint klamki SLX ?,czy przez taką zamianę zmniejszy się siła hamulców ?.

Jak do 1000 zł to nie SLX ani Hayes Stroker bo w tej cenie dostaniesz dużo lepsze. Jeśli chodzi o Saint-y to to są hamulce jak dobrze pamiętam do DH i tu jest pytanie jak jeździsz i jaki styl preferujesz DH, XC itp. Za tą cene możesz mieć komplet AVID ELIXIR CR które są lepsze od SLX i Hayes Stroker.

Jeżdzę raczej XC,od czasu do czasu zdarzy się jakis mały DH ;).W cenie Avid Elixir Cr uda mi się kupić zaciski Saint z klamkami SLX,to chyba będzie lepszy wybór,takie jest oczywiście moje zdanie.Myslę że warto zainwestować w zaciski czterotłoczkowe,chyba lepiej mieć mocniejsze hamulce :).

strokerów nie polecam mój trail się sypnął i nie katowałem go zbyt mocno, a chodzi mi o samą klamkę która mi cieknie nie odbija i jest do bani. Trail i Ace maja tą samą klamkę może w środku czymś się różnią ale nie chciałbym wracać do tych klamek. jeżeli chodzi o sainty - miałem okazje się przejechać i stwierdzam, że to chyba najlepszy hamulec od shimano na jakim jeździłem, a reszta to była już omówiona w innych tematach.

A dlaczego nie jesteś zadowolony z obecnych hamulców? Są za słabe czy co im dolega? Wg mnie powinny spokojnie wystarczyć do Twojej jazdy. Może są zapowietrzone? Albo jakieś kiepskie klocki w nich masz?

Sainty to ogromna siła. Aż takiej mocy do XC nie potrzeba. Jeżeli już koniecznie chcesz zmienić hamulce to może wypróbuj shimanowskie M595. Jest mocniejszy od SLXa. Wiele osób je sobie chwali. Cena też przystępna. No i serwisować je stosunkowo łatwo. Resztę pieniążków odłóż na planowany zakup innego amortyzatora;)

Musztarda po obiedzie :whistling:,kupiłem już Sainty i jestem zadowolony.Rzeczywiście piekielna siła,rower wręcz ucieka z pod d....y :wallbash:.Całkiem powaznie myślałem o zakupie nowego amorka,ale doszedłem do wniosku że poczekam jeszcze jakiś czas,ten mój obecny jeszcze jest całkiem sprawny i ciężko byłoby go sprzedać za godziwe pieniędze.Pozdro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...