Sonix Napisano 5 Września 2010 Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Witam. Posiadam ten rower i jest tam seryjnie zamontowany damper rock shox Bar 2.1 i chcę go wymienić na coś o lepszej pracy. Długość montażowa w tym modelu to 190mm. a skok dampera 50mm. Fundusze jakie mogę na to przeznaczyć to 850zł. i teraz pytanie do was drodzy koledzy jaki damper proponujecie? Mile widziane modele z opisem pracy tych damperów i krótkim podsumowaniem dlaczego właśnie ten oraz z linkiem gdzie można go najtaniej zakupić. P.S. Sklepy tylko polskie. Brak znajomości języków obcych by zrealizować zamówienie zza granicy chyba że ktoś będzie w stanie mi pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 5 Września 2010 Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Zapoluj na jakiegoś Fox'a RP2 lub RP3. Tylko nie skuś się na niższą cenę Float R - duużo słabiej pracuje - brak możliwości wyłączenia platformy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaura Napisano 5 Września 2010 Udostępnij Napisano 5 Września 2010 P.S. Sklepy tylko polskie. Brak znajomości języków obcych by zrealizować zamówienie zza granicy chyba że ktoś będzie w stanie mi pomóc. Dobry i mieści się w cenie: http://allegro.pl/damper-fox-float-rp2-190mm-propedal-nowy-i1217476613.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 5 Września 2010 Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Sklep solidny, możliwość targowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 6 Września 2010 Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Rozejrzyj się za jakimś Foxem, bo niestety konkurencja trochę dała ciała w dziedzinie damperów. Jak znajdziesz dobrą okazję to i RP23 wpadnie. Jak nie to RP2/RP3. Różnica między nimi to pozycje wajchy, w RP2 są 2 czyli PP włączone/wyłączone a w RP3 są 3 włączone/słabe/wyłączone. RP23 to już full wypas bo ma 3 pozycje pracy PP no i oczywiście możliwość wyłączenia. A już największym wypasem była by wersja High Volume, która ma bardzo liniową charakterystykę pracy, coś jak sprężyna stalowa no ale to już dużo większe pieniądze niż 850zł. Sam na nią poluję od pół roku ale na razie nic się nie trafiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 6 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Witam. Dzięki za propozycje. Rozglądając się za damperami które poleciliście a w szczególności za rp3 i rp23 nie mogę znaleźć nic w naszych sklepach nawet gdybym przeznaczył na damper 1000 zł. Znalazłem natomiast niestety na ebayu ten damper i moje pytanie brzmi czy zamawiał już ktoś z was jakieś przedmioty ze stanów? Na stronie pisze że wysyłka do polski to kwota 16$ z jakimi kosztami muszę się jeszcze liczyć i czy ktoś jest w stanie pomóc z realizacją zamówienia? A może źle szukam i w kwocie 1000zł. znajdzie ktoś rp23 w polsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 6 Września 2010 Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Ze stanów nie opłaca się już ściągać bo złotówka słaba a kontrola celna się bardzo poprawiła. Jak doliczą do tego cło i VAT to cena wyjdzie jak w Polsce. Chyba, że znajdziesz kogoś w USA kto by przepakował to i wysłał jako gift to może wtedy by się ominęło cło. Dużo lepiej poszukać w DE albo UK bo wtedy cło i VAT odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 6 Września 2010 Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Manitou - mieści się w budżecie i przez 5 lat używany - chwalony produkt. Tylko 190 nie mają ale można gdzie nięgdzie znaleźć a ogląd na cenę masz. http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=47957 Z USA bez cła tylko paczkami morskimi Polamer czy Doma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 6 Września 2010 Udostępnij Napisano 6 Września 2010 przeceny na Float'y w CRC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 6 Września 2010 Udostępnij Napisano 6 Września 2010 CRC to chyba każdy zna ale od dłuższego czasu nie mają Foxów 190mm a teraz widzę, że i 200mm się wyprzedały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 7 Września 2010 Udostępnij Napisano 7 Września 2010 a co to za wersja RPL ta z 2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 7 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2010 A TO jest coś warte? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 7 Września 2010 Udostępnij Napisano 7 Września 2010 nie mają Foxów 190mm Ups,sorry. Rozumiem, że jakość działania R sama w sobie nie jest zła, tzn pomijając niedogodności z predefiniowanego Propedala? Bo jest też RL i zastanawiam się na ile jest opłacalny... A TO jest coś warte? Triad to Float dla Specialized z trzema trybami pracy - blokadą, propedalem i otwartym. http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=416222 http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=330881 http://www.foxracingshox.com/fox_tech_center/owners_manuals/05_triad_supplement.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 7 Września 2010 Udostępnij Napisano 7 Września 2010 a co to za wersja RPL ta z 2009 Ciężko powiedzieć co to za wymysł ale z tego co widzę ma blokadę skoku i PP włączony/wyłączony. Czyli z grubsza taki RP2 z dodaną blokadą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 8 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Triad to Float dla Specialized z trzema trybami pracy - blokadą, propedalem i otwartym. Czyli to nie jest RP3 wspomniany wcześniej przez Schwefel i czy lepiej jest kupić float RP2 czy tego RP3 dla spezialized? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 8 Września 2010 Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Osobiście jestem zadowolony z dampera Manitou Radium: http://allegro.pl/damper-manitou-radium-rl-190-mm-tanio-bike-arena-i1211979658.html uzywam go w ramie Felt Virtue. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 8 Września 2010 Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Jak znam Speca to na pewno kazali zrobić specjalne ustawienia PP i tłumienia, więc albo może się okazać że to strzał w dziesiątką albo totalna porażka. Cyklista i będziesz zadowolony dopóki nie przejedziesz się na lepszym damperze. Akurat Radium to dość marny damper ale masz dobry zawias to się wszystko rekompensuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darex Napisano 8 Września 2010 Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Kupując damper Foxa typu RP3 lub RP23 lub FLOAT R polecam spojrzeć na naklejkę na komorze powietrznej. Są tam takie parametry jak "Compression Tune", "Rebound Tune" i w starszych modelach "Propedal Tune" no i oczywiście skala do tych parametrów. Jeśli trafimy na odpowiednio dostrojony amortyzator do przełożenia naszej ramy,wagi i stylu jazdy to mamy szczęście. RP3 ma taki minus, że nie da rady wyłączyć całkowicie platformy. RP23 jest ulepszony pod tym względem, że można w znacznym stopniu wyłączyć ProPedal. Miałem RP3, teraz mam RP23 a poprzednio miałem Swingera 4 way air w jednej ramie (giant vt) i żaden z Foxów nie działał tak dobrze jak Swinger przy odpowiednim ustawieniu. Prawdopobnie nigdy nie trafiłem na damper Foxa, który byłby dostrojny do mojej ramy i mnie. Oczywiście jest wyjście aby taki amortyzator dostroić ale przecięty Kowalski nie ma takich warunków żeby rozebrać i złożyć RP23 oraz dobrać odpowiednią lepkość oleju wraz zaworowaniem pod w/w parametry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Września 2010 Udostępnij Napisano 8 Września 2010 wydaje mi się że ten zabieg stosuje obecnie wielu producentów ram korzystających z konkurencyjnych amortyzatorów też zamawia ustawienia w fabryce rs/manitou/innej. fox podaje te parametry symbolami na korpusie inni nie - mylę się? nie zwrocilem nigdy uwagi na to jakie oznaczenia noszą foxy kupione w detalu u dystrybutora. mają ustawienia "neutralne?" o ile rozumiem dlaczego zróżnicowane musi być tłumienie kompresji/platforma dla róznych ram to nie bardzo rozumiem dlaczego takim modyfikacjom poddaje się tłumienie powrotu. obecny tłumik foxa ma "średni" powrót, zadowalająca mnie wartość to od 0 do 2 kliknięcia; kupiłem kiedyś luzem foxa floata r i ten miał sensowną wartość powrotu praktycznie tuż przy samym końcu zakresu regulacji. podobny co do charakterystyki jest float r w rowerze gt i drive mojego kolegi, dopiero przy ostatnim kliknięciu tłumik trochę zwalnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darex Napisano 8 Września 2010 Udostępnij Napisano 8 Września 2010 tobo masz rację. Jeśli producentowi ramy zależy, żeby zawieszenie działało jak najlepiej prosi producenta amortyzatora o dostrojenie tłumika pod przełożenie ramy i wagę standardowego człowieka (powiedzmy 75 kg), biorą też inne czynniki pod uwagę oczywiście. W gruncie rzeczy i tak wychodzi amortyzator, który jest zrobiony pod osobę o konkretnej wadze (przeszkodą jest konstrukcja tłumika, żeby amortyzator pasował pod każdego). Inni producenci chyba nie podają takich informacji. Szczerze powiem, że nie wiem jakie ustawienia mają foxy w detalu u dystrybutora na półce, zapewne na coś dobiorą na chybił trafił No właśnie chodzi o to, że regulacje są w pewnym zawężonym zakresie oraz niekiedy tych regulacji jest niewystarczająca ilość aby dopasować pod swoje wymagania amortyzator. Tłumienie powrotu musi być odpowiednio ustawione również do naszej wagi i przełożenia ramy. Przyjmijmy, że mamy stały SAG i dane przełożenie ramy. Zmienna jest waga rowerzysty. Tłumienie odbicia to nic innego jak spowalnianie rozprężania sprężyny. Osoba o większej wadzę potrzebuje twardszej sprężyny aby zachować odpowiedni SAG. Tłumik także musi wygenerować odpowiednie opory przepływu oleju tak żeby osoba, która steruje sobie tym przepływem za pomocą regulacji odbicia mogła uzyskać odpowiednią prędkość powrotu sprężyny, żeby nie wybijała go z siodła. To że mamy jakiś zakres regulacji jest wynikiem konstrukcji amortyzatora i właśnie dostrajanie tłumika pozwala na trafienie w zakres, który nam odpowiada. Kupując amortyzator trzeba się z tym liczyć lub zapłacić za dostrajanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Września 2010 Udostępnij Napisano 8 Września 2010 ja o tym wszystkim wiem. wspomniany float r w rowerze gt i drive ma za słabe ustawienie tłumienia powrotu, zawieszenie rozprostowuje sie zawsze za szybko, tak jak przy kupionym przeze mnie r; miałem wrażenie że albo jest z ramy gt albo wszystkie r'ki tak mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 26 Października 2010 Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Nie będę zakładał nowego tematu, bo widzę, że tu został poruszony temat który mnie interesuje. darex, możesz coś więcej powiedzieć o tym dopasowaniu damperów Fox-a? Mam od kilku dni seryjny rower Radon Slide 140 i na damperze Compression Tune zaznaczone jest na największym słupku, a Rebound Tune na najmniejszym. Co to oznacza? Na razie jestem pod wrażeniem pracy zawieszenia tego roweru. Do tej pory jeździłem na podobnym zawieszeniu (FSR) i damperze Fox RP3, ale Radon z Fox-em RP23 działa lepiej pomimo mniejszego skoku i odnoszę wrażenie jakby koło było przyklejone do gleby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axen Napisano 26 Października 2010 Udostępnij Napisano 26 Października 2010 A możecie polecić jakiś ciekawy damper (190mm) z manetką blokady skoku? Po głowie chodzi mi coś typu DT, ale wychodzą trochę drogo, budżet jak u założyciela tematu, czyli granice ok. 850zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.