Gość Napisano 8 Września 2010 Napisano 8 Września 2010 A manetki też już masz nowe (przynajmniej prawą)? nie bo manetki będą Srama (na razie nie ma gdzie kupić) i przerzutka. na serwisie aukcyjnym są już przerzutki Srama na 10 ale cena jest kosmiczna. jak spadną do poziomu 9 to wezmę.
Gość Napisano 31 Października 2010 Napisano 31 Października 2010 troszkę odświeżę temat. A więc, czy już ktoś używa 10 tek? Najbardziej mnie cały czas ciekawi czy Wam działa i jak działa całość 10 z korbą od 9. Shimano twierdzi, że takie rozwiązanie nie będzie działać, a ja myślę, że będzie i to dobrze. Myślę, że nie będzie działać gorzej niż na 9. Może już ktoś używa?
typniepokorny Napisano 3 Listopada 2010 Napisano 3 Listopada 2010 Skoro kiedyś jak przeszedłem z 7 na 9 zmieniając piaste, kasete, łańcuch i manetki działało ( korba i obie przerzutki dedykowane do 3x7) to z 9 na 10 tą samą metodą też powinno. Miałem mieszanke lx z 94 i 02 roku.
1415chris Napisano 3 Listopada 2010 Napisano 3 Listopada 2010 Nie ma dedykowanych korb w zaleznosci od ilosci przelozen na tyle. Jedynymi zmiennymi na przodzie sa linia lancucha umozliwiajaca lepsze lub gorsze jezdzenie po kasecie na jednej zebatce korby i q faktor, ten akurat nie ma nic wspolnego ze zmiana biegow. Co do S to wspominaja o 'specjalnej' budowie lancucha i co za tym idzie zebatek...... To ewentualnie moze wymusic uzycie zebatek S ale w praktyce nie postawilbym na to grosza, dla mnie to marketingowy belkot, usilujacy wmowic nam ze jak chcesz miec 10 z tylu to trzeba wymienic caly rower Czyli zakladajac kasete 10 i kazdy inny lancuch 10sp wszystko powinno ladnie chodzic.
Gość Napisano 3 Listopada 2010 Napisano 3 Listopada 2010 na mtbr.com prowadzę dyskusję z amerykanami i meksykańczykami na ten temat. Otóż Oni już tak jeżdżą od pół roku (dostępność części). Mieszają jeszcze bardziej napędy, rożnych firm i o dziwo działa dobrze. trzeba mieć tylko przerzutkę przednią i kasetę i łańcuch na 10.
1415chris Napisano 3 Listopada 2010 Napisano 3 Listopada 2010 dokladnie, do zestawu niestety trzeba jeszcze dodac manetki/manetke ...chyba chodzilo ci o przerzutke tylna?
Gość Napisano 3 Listopada 2010 Napisano 3 Listopada 2010 dokladnie, do zestawu niestety trzeba jeszcze dodac manetki/manetke ...chyba chodzilo ci o przerzutke tylna? no tak tak. przerzutkę x7 i kasetę mam już. powoli kompletuję.
Mod Team durnykot Napisano 3 Listopada 2010 Mod Team Napisano 3 Listopada 2010 Rakers, nie zrozum tego jako uszczypliwość, ale... po co Ci to? Z ciekawości pytam, bo prywatnie nie widzę sensu ( na razie ) w systemach 3x10
Gość Napisano 3 Listopada 2010 Napisano 3 Listopada 2010 bo prywatnie nie widzę sensu ( na razie ) w systemach 3x10 drążę temat, ciekawość. Myślę, że bardzo duża liczbę osób to interesuje (myślisz, że tylko mnie)? do tego właśnie ludzie forum wymyślili.
1415chris Napisano 3 Listopada 2010 Napisano 3 Listopada 2010 Mysle ze predzej czy pozniej wszyscy staniemy przed tym problemem. Marketing wiecej=lepiej jest niemilosierny.... Niemniej 3x10 to juz jest lekka przesada IMO, 2x10 a i owszem, i to z kilku powodow: mniejsze zestopnkowanie przelozen 36t moze byc przydatne no i sram xx na 10sp, tylko niestety Sam mysle o przejsciu na 10sp ale tylko z powodu ostatniego punktu.
Gość Napisano 3 Listopada 2010 Napisano 3 Listopada 2010 Mysle ze predzej czy pozniej wszyscy staniemy przed tym problemem. Marketing wiecej=lepiej jest niemilosierny.... Niemniej 3x10 to juz jest lekka przesada IMO, 2x10 a i owszem pamiętam czasy kiedy było przejście na 9. Każdy mówił, że to głupota itp. a dziś 34T świetna sprawa. Myślę, że można było tylko 36T zrobić. Fakt marketing jest niemiłosierny dla kogoś kto lubi młynek 22 (20, czasami 24) to niestety 3x10. Na płaskim często 44 używam. jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. czy tak naprawdę trzeba przerzutkę przednią zmieniać przynajmniej w wypadku srama.
Mod Team durnykot Napisano 3 Listopada 2010 Mod Team Napisano 3 Listopada 2010 Rakers, w mojej opinii zostajac przy korbie 9sp nie ma konieczności wymiany przedniej przerzutki. Może troszkę gorzej będzie z przerzucaniem ze względu na węższy łańcuch ( całe 0,25 mm).
1415chris Napisano 3 Listopada 2010 Napisano 3 Listopada 2010 To zalezy jaka przerzutke sie zapoda, a i lancuch 10sp jest nieco wezszy od 9sp. Np w Dura Ace 7900 po zalozeniu 9sp musze nieco odkrecic sruby ograniczajace wychyl, z 10sp jest nieco wiecej miejsca, sa to ulamki mm ale czasami to decyduje czy lancuch bedzie dzwonil czy tez nie.
Gość Napisano 3 Listopada 2010 Napisano 3 Listopada 2010 Np w Dura Ace 7900 po zalozeniu 9sp musze nieco odkrecic sruby ograniczajace wychyl, z 10sp jest nieco wiecej miejsca, sa to ulamki mm ale czasami to decyduje czy lancuch bedzie dzwonil czy tez nie. jak to wychył? bo jest węższy? ale to przypadkiem nie powoduje zeskakiwanie łańcucha? a z tym dzwonieniem o co chodzi?
1415chris Napisano 3 Listopada 2010 Napisano 3 Listopada 2010 Lancuch 9sp jest szerszy od 10sp, czyli przy optymalnym ustawieniu przerzutki z lancuchem 10sp po zmianie na 9sp ten drugi bedzie dotykal wozek i to bedzie powodowalo dzwonienie lancucha/przerzutki. Roznice sa minimalne ale jednak sa. Nie powoduje to spadania lancucha.
Gość Napisano 4 Stycznia 2011 Napisano 4 Stycznia 2011 to jak już ktoś zmontował 10 tkę? jakieś opinie, wnioski itp?
Gość Napisano 12 Lutego 2011 Napisano 12 Lutego 2011 A więc stało się, ponieważ zmieniłem cały napęd w moim rowerze na 10 speed, poza jedną częścią napiszę o swoich przemyśleniach po zrobieniu 110 km w te parę dni cieplejszych które były. Korba pochodzi z 9 speed. Dlaczego? Ponieważ nie mogę się zdecydować czy chcę Srama czy Shimano. Kompatybilność. Działa napęd bez najmniejszego zająknięcia. Przód Sram X.7 Tył Sram X.7 SGS Kaseta Shimano SLX 11-36 Manetki Sram X.7 3x10 Łańcuch 1050 10 speed Korba Shimano Deore 590 22/33/44 myślałem, że korba 9spd i łańcuch 10 spd będzie źle działać. Myliłem się, działa bardzo dobrze, pod obciążeniem także, bez czkawki, bez namysłu. Nie wiem jak kierunkowy łańcuch Shimano, ale myślę że też będzie kompatybilny, jak i szosowy. Nie jestem lekką osobą, więc 22-36T dla mnie jest rewelacyjne. Zapewniam w miejscu się nie stoi kręcąc korbą.
Gość Napisano 17 Lutego 2011 Napisano 17 Lutego 2011 Założyłem nową korbę FC-M552 do napędu w miejsce FC-M590. Byłem bardzo ciekaw czy jest różnica w odległości blatów od siebie w obu korbach. A więc jest. W korbie DynaSys blaty są ściśnięte o około 1-2 mm. Nie mam narzędzia aby dokładnie pomierzyć, ale nie sposób sie pomylić w tym, że są ułożone bliżej siebie. Pomijam kwestie inaczej wyprofilowanych koronek- wycięcia i załamania po których łańcuch ma punkt podparcia przy zmianie blatu.
michalj Napisano 31 Października 2011 Napisano 31 Października 2011 Witam, Mam zamiar zmienić rower na nowy z napędem 3x10. Z tego co widzę, to nie ma korb 44x32x22t, tylko 42x32x22t. Czy te 2 brakujące zęby da się odczuć? Lubię bić rekordy prędkości na asfaltowych zjazdach w górach i się zastanawiam czy nie będzie brakowało tych dwóch zębów. Może ktoś podzieli się odczuciami na nowym 10-cio rzędowym napędzie. Jest sens się w to ładować (choć właściwie nie ma wyboru-każdy lepszy rower ma 3x10)?
Mod Team Pixon Napisano 31 Października 2011 Mod Team Napisano 31 Października 2011 Ja odczułem zysk dwóch zębów. Szczególnie na jakiś zjazdach w górach ale i w płaskiej łodzi też to można odczuć.
sivydym Napisano 31 Października 2011 Napisano 31 Października 2011 ...z tego co widzę, to nie ma korb 44x32x22t, tylko 42x32x22t... Ależ są np Sram X9 czyli 44x33x22 - sam na takiej jeździłem przez część sezonu. Jest jeszcze tansza S1000 i chyba najlepszy wybór jeśli chodzi o cena/jakość/waga czyli S2200
michalj Napisano 31 Października 2011 Napisano 31 Października 2011 Ja odczułem zysk dwóch zębów. Szczególnie na jakiś zjazdach w górach ale i w płaskiej łodzi też to można odczuć. Jaki jest zysk? Czy chodzi oto, że na 44 na płaskim ciężko się jedzie, a na 42 da się? Jaki jest zysk w górach?
Mod Team Pixon Napisano 31 Października 2011 Mod Team Napisano 31 Października 2011 Zysk prędkości. Nie musiałem wkręcać się na bardzo dużą kadencję przy zjazdach żeby osiągnąć wysoką prędkość.
michalj Napisano 31 Października 2011 Napisano 31 Października 2011 No tak, ale na 44 zębach można osiągnąć jeszcze mniejszą kadencję. Więc nie do końca rozumiem.
sivydym Napisano 31 Października 2011 Napisano 31 Października 2011 Ja przy 44 mogłem zapomnieć o 11T i 13T na kasecie...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.