Skocz do zawartości

[Tarcza] Accent Freezer - opinie

zorek94

Rekomendowane odpowiedzi

A kto mówi, że rodzaj tarczy ma?  Modulacja to zestaw cech, które określają łatwość dozowania siły hamulca na śliskiej nawierzchni tak aby zatrzymać rower bez blokowania kół. WIększa tacza zwiększa siłe hamulca, ale pogorasza kontrolę nad jej dozowaniem. Duża tarcza daje więcej siły, ale upośledza jej precyzyjne dawkowanie. Rower to nie samochód i pomimo tego, że zjawiska są pokrowne to różnią się w detalach.

Otóż kolego hamulec rowerowy w zasadzie niczym się nie różni od samochodowego,identyczna zasada działania,z małym ale - hamulec w samochodzie jest wspomagany przez podciśnienie.O jakim upośledzieniu piszesz ?,to po prostu kwestia wyczucia.Hamowanie na ośnieżonej drodze jest trudne,gdy naciśniesz hamulec zbyt mocno zblokujesz koła,ale jest możliwe wyhamowanie bez zblokowania kół - to kwestia wyczucia.

Byłbym szczęsliwy gdyby mi ktoś zdefiniował słowo "modulacja".Otóż ani wielkość,ani też rodzaj tarczy nie ma żadnego wpływu na modulację.Wielkość tarczy ma jedynie wpływ na siłę hamulca.

I bardzo słusznie bo według mnie również wielkość tarczy ma znikome znaczenie w modulacji hamulca. Liczy się głównie ilość i wielkość tłoczków w zacisku i wielkość tłoczka w klamce.

Jak pamiętam swoje pierwsze Magury Julie to był to hamulec zerojedynkowy, praktycznie pozbawiony modulacji. Tam był mały tłoczek w klamce i wielki w zacisku. Teraz mam Sainty z 4 małymi tłoczkami w zacisku i modulacja jest świetna. Tarcze w obu hamulcach miałem 160mm.

gdy naciśniesz hamulec zbyt mocno zblokujesz koła,ale jest możliwe wyhamowanie bez zblokowania kół - to kwestia wyczucia.

I to jest właśnie ta modulacja. Są hamulce przy których zablokujesz koło albo wielce się namęczysz żeby odpowiednio dobrać tą siłę a są też takie hamulce w których hamowanie na śliskim jest dużo łatwiejsze nawet dla laika.

Otóż kolego hamulec rowerowy w zasadzie niczym się nie różni od samochodowego,identyczna zasada działania,z małym ale - hamulec w samochodzie jest wspomagany przez podciśnienie.O jakim upośledzieniu piszesz ?,to po prostu kwestia wyczucia.Hamowanie na ośnieżonej drodze jest trudne,gdy naciśniesz hamulec zbyt mocno zblokujesz koła,ale jest możliwe wyhamowanie bez zblokowania kół - to kwestia wyczucia.

A kto pisał, że się rózni??? Cytat poproszę. Poza tym porównywanie systemów hamulcowych w rowerze a samochodzie jest bez sensu. Pierwsza kwestia 4 vs 2 koła.

Co do "wyczucia" to nie jest do końca prawda. Oczywiście trzeba się dostosować do nowej sytuacji po przejściu na dużą tarczę, ale hamulec który dostał ok 30% mocy więcej nie pracuje tak samo w kwestii dozowania siły. Pisałem o tym wczesniej i powtórze jeszcze raz: jest bardziej tępo niż z małą tarczą.

@Schwefel to załóż teraz 203mm i powiedz czy jest identycznie tak samo z odczuciami z pracą hamulca.

@ZOREK94 a widzisz to na podstawie czego? W róznych modelach tarcz powierzchnia robocza rózni sie wysokością w zakresie kilku minimetrów i to nie są powalające różnice.

Na podstawie rozmiaru powierzchni hamującej. Czy ta tarcza ( http://allegro.pl/no...1208257691.html ) ma taką samą powierzchnie hamująca jak ta ( http://allegro.pl/al...1216432179.html ) czy też Accent Blade ?

A czy to, ze tarcza wygląda jak by miała więcej oznacza automatycznie, ze całość zostanie wykorzystana? NIE, nie zostanie. Weź tarcze avida zmierz powierzchnie roboczą a potem porównuj i zobaczysz, ze róznice są kosmetyczne w miejscu gdzie pracuje klocek na tarczy.

Tylko, że te hamulce miały marną modulację nawet na tarczy 160. Trochę poprawy można było odczuć przy zestawieniu z klamką z ServoWave ale to tak nie to co Juicy 7 czy XT.

525 bardzo silny ale praktycznie od początku blokuje koło a 535 to już totalna porażka, przez mega gumowatość klamki w ogóle nie czuć co się dzieje z klockami.

Tylko, że te hamulce miały marną modulację nawet na tarczy 160. Trochę poprawy można było odczuć przy zestawieniu z klamką z ServoWave ale to tak nie to co Juicy 7 czy XT.

525 bardzo silny ale praktycznie od początku blokuje koło a 535 to już totalna porażka, przez mega gumowatość klamki w ogóle nie czuć co się dzieje z klockami.

Jak dla mnie to modulacja 525 z tarczą 160 była idealne ale uważam, ze hamulec był slaby. 535 nie był tak fajnie sztywny, ale aż tak negatywnych odczuć wobec niego nie miałem. W tej chwili seryjny avid elixir 5 jest dla mnie wzorem do naśladowania jezeli chodzi o siłę i modulację. Przy najbliższej okazji postaram się go przetestować na 203 i zobacze co z tego wyjdzie.

Suma sumarum to głównym założeniem tematu było to czy zmiana tarczy Avida na Accent Freezer będzie dobrą zmianą oraz czym się różnią te tarcze. :blink: I wybór już padł, wybieram freezera. A odnosząc się do wyższych postów to zgadzam się z enduroriderPL, w sprawie wielkości tarcz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...