Skocz do zawartości

[łańcuch, przerzutka przednia] wymiana na nowe

artois

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Dostałem w spadku od brata w/w rower, nie posiada on łańcucha oraz przerzutka przednia jest uszkodzona /nie do naprawy/ - czytając to forum odwiedzałem się że polecana jest jakaś przerzutka tzw odwrócona?

Z uwagi na to że rower jest z 2008r i tylna przerzutka to Deore XT pewnie też z tego roku jak nie starsza jak kupię na przód też Deore XT ale z rocznika teraźniejszego to wszystko będzie OK?

Jaki polecacie łańcuch do niego? Prosiłbym o jakieś namiary bo jestem zupełnym laikiem a chciałbym szybko rowerek poprawić aby jeszcze liznąć trochę sezonu póki pogoda daje radę.

Pozdrawiam Serdecznie

Artur

Napisano

Spokojnie roczniki są ze sobą kompatybilne, szczególnie jeśli chodzi o przednią przerzutkę. Możesz spokojnie brać obecnego XT. Co do łańcucha, to powinien on 8-rzędowy o ile się nie mylę... Więc jeśli masz oryginalną kasetę w dobrym stanie to sobie dokup do niej łańcuch SRAM PC-850.

Napisano

Witam!

Jeśli chcesz nowego XT to tutaj http://ctbike.pl/shimano-fd-m770-deore-xt-top-swing.html masz najtaniej w necie.

Generalnie jeśli chesz wydać mniej pieniędzy to mozesz też szukac SLX'a cenowo troche tańszy a opinie ma dobre.

Jedyne co mogę Ci stanowczo odradzić to kupno tzw. e-type czyli przerzutki montowanej pod suport. Działa leniwie a w razie jakiegokolwiek luzu (który pojawi się na pewno) tracimy możliwość regulacji góra-dól a stąd do ociarania o blat już niedaleko.

pozdrawiam

xMekpx

Napisano

Dziękuje bardzo za odzew, z tyłu mam 9 zębatek. Czyli ten PG950 będzie ok? Wyjaśnijcie mi jeszcze o co chodzi z tą odwrotną sprężyną? top swing to jest ta odwrotna sprężyna? Posiadam dualcontrole LX i wyczytałem że lepiej zastosować opcję z odwrotną sprężyną? Jest w tym coś racji?

Napisano

Stary kupując nowy łańcuch musisz sobie koniecznie sprawdzić czy masz kasetę w dobrym stanie bo może być tak że ci nie przyjmie nowego łańcucha. A jak masz w złym stanie polecałbym wymienić na coś dobrego tu link:

droższy wariant: http://allegro.pl/zestaw-shimano-xt-11-32-cs-m770-lancuch-xtr-7701-i1206638061.html

tańszy: http://allegro.pl/zestaw-shimano-kaseta-slx-cs-hg80-lancuch-lx-i1209813575.html

Jeżeli masz manetki LX to weź ten tańszy wariant z kasetą SLX i łańcuchem LX.

Przerzutka przód najlepiej tak jak koledzy pisali Shimano XT.

pozdrawiam

Napisano
  W dniu 4.09.2010 o 16:01, Fludi napisał:

Zależy, w której A6... W modelu z 2009 roku to na pewno była 9-rzędowa 950, ale jeśli chodzi o 2008 to nie byłbym już tego taki pewny...

Nie spotkałem ani razu A6 '08(o takiej przecież pisze autor tematu) z kasetą 8. Mówię tu o konfiguracji jaka wychodziła w tamtym czasie z montowni krossa, a trochę już tych rowerków widziałem :) .

Napisano

No to możliwe, że pomyliło się mi z A6 z 2007 roku :wallbash: Co do napędu i odwrotnej sprężyny, to jest raczej mowa o tylnej przerzutce, a nie przedniej. Jak wydajesz kasę to kup sobie tak, przednią przerzutkę XT model FD-M771. Jeśli chodzi o łańcuch to poprawka rzeczywiście na 9-rzędowy czyli 950 SRAM'a; chyba, że masz wyjechaną już kasetę, to kup sobie nową kasetę XT (CS-M770) (nie opłaca się brać SLX, bo nie można wymienić najbardziej zużytych koronek) i do tego sobie kup 2 czy 3 łańcuchy XT albo XTR, do wymiany co 500km.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.