Archipelago Napisano 3 Września 2010 Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Witam. Chcę kupić buty Shimano M086 w kolorze czarnym, ale ani na allegro, ani w sklepach internetowych nie mogę się doszukać rozmiaru 46 (gdyby ktoś znalazł, bardzo proszę o kontakt!). Jestem naprawdę zdesperowany, by kupić je za max. 250zł, ale z tego co widzę, w tym rozmiarze zostały tylko ohydne brązowe (http://colex-rowery.pl/do/image/_popup/SH-M086.jpg). Nie wiem, czy będą produkowane w następnym roku, a to są chyba jedyne tanie buty SPD z klamrą. Ostatecznie myślę o innych modelach, np. M076 lub M122 na rzepy, ale nie jestem przekonany co do ich wytrzymałości w stosunku do klamry. Co począć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chaosek Napisano 4 Września 2010 Udostępnij Napisano 4 Września 2010 od 2 tygodni mam buty spd Shimano M076 i but mimo moich wątpliwości świetnie trzyma się stopy i nie mam z nimi żadnych problemów polecam ta butki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 4 Września 2010 Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Może się przyda http://www.forumrowerowe.org/topic/73582-buty-spd-shimano-sh-m076-vs-sh-m086/page__p__744056__fromsearch__1entry744056 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 4 Września 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Września 2010 albo spece MTB : http://allegro.pl/buty-mtb-specialized-bg-black-r-46-nowe-i1216081130.html Aczkolwiek w butach Shimano jest jakaś dziwna rozmiarówka, nie patrz na numer, tylko na dł. wkładki. Akurat o rzepy się nie martw, zapewniam Cię, że jedyne w czym są gorsze od klamry to łatwość dokładnego zapięcia (chodzi mi o odpowiednie ściśnięcie paska), rzepy ani słabiej nie trzymają, ani nie są mniej wytrzymałe, no i łatwiej przeszyć rzep niż wymienić klamrę w wypadku uszkodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archipelago Napisano 4 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Dzięki za dotychczasowe wypowiedzi. O tego rodzaju butach przeczytałem już dużo na tym forum, lecz ciągle nie mogę się zdecydować, a czasu coraz mniej, modele z dnia na dzień znikają z półek... Od razu chcę zaznaczyć, że mierzyłem tylko M086 i wiem, że rozmiar 46 jest na mnie dobry. Nie chcę już szukać w sklepach modeli innych producentów typu Diadora, Specialized czy SIDI z dwóch powodów: nie mam czasu i ciężko znaleźć coś poniżej 250zł. Teraz mam dylemat między Shimano M086 (klamra) a Shimano M123 (rzepy), znalazłem parę interesujących mnie kolorów w dobrym rozmiarze i podobnej cenie. Patrząc po zdjęciach, M123 wydają się bardziej wytrzymałe, mają kolce, sztywniejszą podeszwę, nawet ładniej wyglądają, ale... mają rzepy. Czy mimo to powinienem postawić na klamrę w M086? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 5 Września 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Rzepy są tak samo trwałe jak klamry. Istotną różnicą jest to , że klamra daje wygodniejsze/precyzyjniejsze dociągnięcie paska. Mam 122 z rzepami, kwestia przyzwyczajenia no i może małej korekty dociągnięcia w czasie jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agressiva Napisano 5 Września 2010 Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Mój facet ma M086 - jest bardzo zadowolony, ja natomiast mam M123 i też złego słowa powiedzieć na nie nie mogę, tutaj sa w twoim rozmiarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archipelago Napisano 5 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Dzięki za linka. Mimo wszystkich opinii, jakie czytam, wciąż jestem niezdecydowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 5 Września 2010 Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Bierz buty z klamrą. Różnica w trzymaniu stopy jest zauważalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archipelago Napisano 6 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Za pomysłem Ukasza myślałem jeszcze nad M182 - w niektórych serwisach cena atrakcyjna - jednak zadałem sobie pytanie: czy ja naprawdę ich potrzebuję? Nie jestem hardcorowym rowerzystą, nie potrzebuję butów z super wzmocnieniami, które dadzą radę w każdym terenie. Jeżdżę rekreacyjnie (przynajmniej do tej pory jeździłem, na starym bike'u) głównie po asfalcie, dużo rzadziej poza nim. Nie wiem czy teraz z nowym sprzętem nie zacznę się bardziej interesować terenem. Jednak to dalej będzie dalekie morderczym maratonom czy jeździe zbliżonej do enduro. A nawet jeśli, to takie M086 powinny dać sobie radę, jeżeli taka okazja się nadarzy. Dochodzę też do wniosku, że M123, pomimo wyższego miejsca w hierarchii, sztywniejszej podeszwy i ogólnie lepszego wyglądu, w pojedynku rzepy vs. klamra nieznacznie przegrywają. Co prawda nie podjąłem jeszcze ostatecznej decyzji, ale na ten moment jestem bardziej za M086. Mimo to, dalsze opinie od Was bardzo mile widziane! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Claudec Napisano 6 Września 2010 Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Od 2 lat jeżdżę w Shimano M122 które maja rzepy, jedyne co mi w nich przeszkadza to schodzący język na bok Rzepy dobrze trzymają, ale już nie tak jak w momencie kupna, wszystko z czasem się psuje, klamry również. Najlepiej kupić buty na sznurówki i problem rozwiązany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archipelago Napisano 6 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Dlatego decyduję się na M086. Chyba, że ktoś znajdzie M182 w rozmiarze 46 za mniej niż 350zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Claudec Napisano 7 Września 2010 Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Te M086 są nawet całkiem fajne, ciekawe jaki model ja wybiorę kiedy rozpadną się moje M122 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faith Napisano 7 Września 2010 Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Dlatego decyduję się na M086. Chyba, że ktoś znajdzie M182 w rozmiarze 46 za mniej niż 350zł. http://ctbike.pl/shimano-buty-sh-m182-n.html - 319 zł (każdy rozmiar) ja u nich kupiłem swoje m123, niby status też był na "zamówienie 1-10 dni"... a paczka dotarła po 7 dniach od daty zamowienia Ps. może uda Ci się jeszcze namówić ich na wysyłke za free (jak ja kupowałem to zakupy powyżej 300 zł wysyłane były za free kurierem) pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archipelago Napisano 7 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2010 A kontaktowałeś się z nimi wcześniej pytając o dostępność, czy po prostu zamówiłeś, wpłaciłeś pieniądze i czekałeś? Bo ja napisałem do nich maila o te M182 i dostałem odpowiedź: Witam Niestety tego rozmiaru również nie mają, a najbliższa dostawa butów w Shimano podejrzewam, ze jak co roku w połowie marca. Pozdrawiam Michał Czajka www.ctbike.pl mimo tego, że mają je na stronie internetowej określone jako: W magazynie: 0 szt. Dostępność: Na zamówienie od 1-10dni Problem jest taki, że tych butów już nie produkują i bardzo ciężko je gdziekolwiek znaleźć. W innym sklepie będzie dostawa 21 września z hurtowni, ale nie mogą mi zagwarantować, czy akurat dostaną M182 w rozmiarze 46 i w związku z tym, nie wiem, czy brać już teraz ostatnie M086 czy postawić wszystko na jedną kartę i poczekać na dostawę do 21 września... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anka93 Napisano 10 Września 2010 Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Mam M086 z klamrami i sądzę, że nie zrobiłoby to dużej różnicy, jakbym miała na rzepy tylko.. Po ostrym błocie zaschniętym w klamerce, 5 minut szarpałam się, żeby móc zdjąc buta, bo ruszyc nie chciała w żadną stronę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archipelago Napisano 13 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Ostatecznie zdecydowałem się na model Shimano M182N. Mają carbonową, sztywniejszą podeszwę, kolce, lepsze uszczelnienie, no i klamrę. Znalazłem je jako chyba ostatnie w rozmiarze 46. Dostałem na nie spory rabat i kosztowały mnie niewiele 60zł więcej, niż miałem przeznaczone na "uboższe" modele. Teraz pozostaje tylko dokupić pedały Shimano M540 i można w pełni cieszyć się jazdą. Dziękuję serdecznie wszystkim użytkownikom, którzy pomagali mi dzieląc się swoimi opiniami na temat butów. Szczególne dzięki dla Ukasz'a, który nakierował mnie na modele M182 ! Z mojej strony temat zamknięty, jeżeli ktoś chce się podpiąć - nie ma sprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.