Skocz do zawartości

[czyszczenie] Owijka czerwona

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w opisie - mam czerwoną(dziwny odcień czerwonego) owijkę na Kierce... wiadomo że się brudzi... zastanawiam się nad jej wyczyszczeniem... ale totalnie nie znam sposobu zeby ją doprowadzić do łądu...

prosze o podpowiedź czym najlepiej schodzi brud. Ściereczki wilgotne mydło i inne specyfiki nie zdają egzaminu;/ niestety....

zakładając owijke nie sądziłęm że tak sie zabrudzi.....

Napisano

a skad ja to moge wiedzieć:P na pewno nie jest to korek - jakas tania za 35zł chyba Lizard Skina - ale nie dam głowy:D

moze jakieś sprawdzone techniki... mąka olej:P czy benzyna?:P - ostatnio smieszne takie propozycje leca na RMF w reklamie jakiegoś odplamiacza...:o

Napisano

Ja zawsze czyściłem (poprzez szorowanie szczoteczką) ciepłą wodą i mydłem. Nie było owijki która by się nie doczyściła, a miałem ich sporo. Kwestia czasu. No chyba że ubrudzona jest jakimiś smarami, smołą lub innymi dziwnymi rzeczami, to bez ostrzejszej chemii się nie obejdzie.

Napisano

raczje jest to taki wcisniety samr + brud z dłoni i kurz;) bo co innego:) nie ma plam jako takich... ale kolor jest wyraźnie brudny:D

mój kumpel owije normalnie wrzuca do pralki... i z szarej z powrotem robi sie żółta :)

Napisano

nie wiem jak na szosę ale on tak stosuje w mtb.. normalnie tak jak za pierwszym razem... tylko wiadome ze owija straci już klej ale na końcach owija izolacją i jest git.

Napisano

WIesz Robercik mogę się mylić (niech mnie ktoś poprawi) ale na MTB nie używasz całej pewnie owijki - no chyba że oplatasz sobie pół kierki:P

druga sprawa na mtb rzeczywiście owijka jest możliwa do uprania bo i jej zawinięcie nie jest trudne - ot tylko zabandażowanie. Na szosę owijka jest długa i na jednym zaplocie idzie po kierce raczej tylko raz tylko na siebie bocznie zachodząc... - myślę że po praniu w pralce - albo by sie porwała albo jej ponowne nawiniecie byłoby na szosową kierkę niemożliwe...

zastanawiam się nad benzyną - ale nie wime czy to nie zniszczy jej jakoś - nie wiem z czego owijki się robi....

proszę o konkretne pomoce - woda i mydło juz próbowałem nie idzie - brud jakoś tak wlazł w owijkę

Napisano

Mydło, woda i szczota to najlepszy sposób. Benzyna podejzewam, że ją zniszczy ale moge się mylić. Możesz prać w pralce. Ja owijke wyszorowana lub wyprana zawijam na kierownice szosowe i mtb, jest git. Jeśli masz owijke gdzieś poprzecierana to w pralce sie podrze. Mi się podczas szczotkowania się urywa, gdy jest gdziesz uszkodzona. Smaru nigdy nie udało mi sie wyczyscić.

Napisano

ewentualnie CIF czy inny cóś do szorowania z kuchennego zasobu specyfików, a potem przepłukać wodą. benzyny bym chyba unikal

Napisano

Żelowe owijki (czyli nie korkowe) najlepiej czyści się domestosem. Używam białej, więc wiem co mówię :) Do białego siodełka ze sztucznej skóry - też domestos. Nie ma mocnych :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...