Skocz do zawartości

[Amortyzator tylni] Zmiana dampera

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Po wakacyjnym testowaniu nowego roweru zapragnąłem zmienić jednak damper - dokładnie Fox Float R na model posiadającący możliwość wyłączenia platformy lub z jego całkowitą blokadą oraz oczywiście kulturalnie pracujący.Kandydat na razie jest tylko jeden, czyli najwyższy Fox RP23, bo to jedyny, który posiada taką samą,raczej rzadką długość montażową (7.25"X1.75" lub po kontynentalnemu 184,15x44,5mm).Z tego co już wiem, nie zaleca się montować dampera o mniejszej/większej długości,a niestety innych propozycji, mimo usilnych poszukiwań, na razie brak.Mam zatem do Was prośbę, jeżeli znacie modele, które mogłby podpasować pod moją ramę, o podzielenie się tą wiedzą:P Mile widziane równiez propozycje rozwiązań, które nie zepsują radości z jazdy i nie będą zbytnio ingerować w założenia konstruktorów.Dzięki.

Napisano

Mam ten sam problem z Foxem Float R w moim Trancie X.

Doszedłem do wniosku, że przy zmianie wezmę długość montażową 190x50mm.

Takie zmiany już ludzie przeprowadzali ( konkretnie w Trance X) i wszystko grało.

Zyskujesz jakieś 17mm skoku :)

Napisano

No tylko że właśnie na różnych forach, także i tym, czytałem wyznania teoretyków, że taka zmiana długości dampera nie jest mile widziana, bo zmienia geometrię roweru,właściwości jezdne, prowadzi do większych obciążeń itp. A nie chciałbym jednak doprowadzić do uszkodzenia ramy i nieuznania tego potem w ramach gwarancji, pomijając własne uszkodzenia. Chyba że jednak są jakieś uzasadnione powody, bo z tego widzę na przyszły rok sam Fox nie wypuszcza już w ogóle w takim rozmiarze, nie wspominających innych producentów. Ponoć podobne problemy mają posiadacze niektórych Speców...

Napisano

Z pewnością zmienia to geometrie oraz w pewnym stopniu właściwości jezdne ale ja napisałem tylko, że znam osoby które tak robiły i jest dobrze :thumbsup:

Nie zrozum tego jako źle :) Poprostu informuję :)

Napisano

Z braku laku i odpowiedzi, rozszerzę zatem trochę temat i proszę o Wasze zdanie odnośnie czym realnie grozi zmiana dampera na taki o większej długości np. w moim przypadku na 190x50mm, których jest ci u nas dostatek?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...