Skocz do zawartości

[koła] lekkie do xc

supergdynia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nabial spanikował ;)

po prostu mam nieco inne podejscie do roweru, ktory ma jezdzic, a nie irytowac i wymagac zbednej troski ;) powodzenia z tymi kolami w terenie

Napisano

hmm dzis bylem w sklepie rowerowym pytalem tez o to czy ta obrecz 21mm bedzie ok on mówil ze z 32szp. bedzie dobra , nie wiem czy decydować sie na nią w końcu

Napisano

jasne, ze bedzie dobra :P ale nieporownywalnie gorsza niz jakas o szerokosci wew 19mm, wez te equalizery na revo, pewnikiem jest ze opona bedzie miala mniejsze opory toczenia, wiec in + :D

Napisano

jasne, ze bedzie dobra :o ale nieporownywalnie gorsza niz jakas o szerokosci wew 19mm, wez te equalizery na revo, pewnikiem jest ze opona bedzie miala mniejsze opory toczenia, wiec in + :P

ja bym jednak zamiast teorii kalkulatorowych radził złożyć koło, nałożyć oponę, detkę, tarczę, śrubki tarczy, napompować, kaseta, zacisk i wtedy ważyć - można się zdziwić nieco że nie wychodzi to tak ładnie jak rozmyślne naiwne założenie że koło = katalogowa obręcz + szprychy + piasta :P

Ja mam koło na Shimano 525, 32 x sapim 2.0, tarcza 160 Avid, Alex DP20, Kenda Karma 2.0 Kevlar, kaseta HG 61 i całe napompowane koło wyjęte z zaciskiem z ramy waży około 2600g.

Co jak co ale opona i obręcz to są akurat jedne z lżejszych na rynku.

Napisano

jasne, ze bedzie dobra :icon_wink: ale nieporownywalnie gorsza niz jakas o szerokosci wew 19mm, wez te equalizery na revo, pewnikiem jest ze opona bedzie miala mniejsze opory toczenia, wiec in + :icon_cool:

Czyli im mniejsza szerokośc tym lepiej czy odwrotnie?

Napisano

Czyli im mniejsza szerokośc tym lepiej czy odwrotnie?

po prostu niektore osoby chca ci wcisnac, ze obrecz o szerokosci 21/16 nadaje sie do nieuposledzonego uzytkowania z oponami typu 2.1...a to, ze mniejsze opory toczenia, to fakt, bo opona uklada sie na wysokosc, zamiast szerokosc, niestety jest tez 2 strona medalu, bardziej terenowa...gorsza trakcja, a to oznacza koniecznosc stosowania szerszych, ciezszych, grubiej bieznikowanych opon i efekt jest taki, ze wychodzisz pod kazdym wzgledem na -, no ale wiekszosc poleca 21, wiec chyba maja racje :)

Napisano

chodziło mi o zbyt optymistyczne bajanie we wcześniejszych postach co do gramatury a więc lekkiego koła xc.

odpowiadam: tak bez najmniejszej wątpliwości i karma 2.0 i dp20 sa w topie wagi. Jedno i drugie po 450 gramów, pomijam papierowe badziewia czy półslicki 1.55 :icon_wink:

410 g ważyła obręcz na zdjęciu po lewej, doskonała ale już na emeryturze

z szerokościami opon pasujących nie wiem co jest grane bo na sx44, dp20, ocr wcs wchodza te same opony bez problema od 1.9 do 2.5

Napisano

wez wage do reki, zwaz swoje dp20, bo nie sadze, ze ma 450g, jesli jednak ma, to jest to co najwyzej DOSC dobry wynik, 350-400gram to nic zdumiewajacego, ale trzeba nieco wiecej zaplacic, z oponami podobna spiewka

co do wchodzenia opon, to przeczytaj, com wypocil wczesniej

Napisano

hmm powiadasz Panie 350-400 g to "nic nadzwyczajnego". Ja jednak uparcie myślę, że pomieszały się kategorie. Obręcz z papieru bądź też karbonu to może waży tyle z tym że 1) będzie to delikatny badziew 2) cholernie droga. To samo z oponkami - wybór to może jest ale wśród delikatnych maratonówek co przebijają się na ziarenku piasku i kończą po 500 km jeśli twierdzisz że 350-400 g na oponę to "nic nadzwyczajnego" :P

Anyway patrzenie na marki oferowane na polskim rynku może być mylne i budowanie na tej podstawie legend bądź ich lekceważenie.

Właściwie z sezonu na sezon pojawiają się jakieś krzaki usilnie wciskane przez dużych dystrybutorów jak Velo czy Harfa a większości to badziew z Chin. Bywam w Niemczech i prawdę mówiąc żadnych Dartmoorów, Novateców i Accentów tam się nie uświadczy a u nas zyskały taką rangę, że oficjalnie o ich częściach dyskutuje się na forum.

Przerost formy nad treścią mnie zawsze irytuje - widziałem w wywiadzie o rowerze Włoszczowskiej na węglowej ramie Scotta, cały artykuł opisywał jak to w pocie czoła odchudzają go z 8,9 na 8,5 czy jakoś tak i w efekcie 33 tysiące PLN. Farmazon, bo mechanik tłumaczył że lakier szlifują do gołej ramy dzięki temu 150 czy 200 gram odpada.

Tymczasem w katalogu Scotta widnieje jak byk topowy węgiel za 24 tysiące waży chyba 8,5 kg komponenty prima-sort. I jest to wersja męska a podejrzewam że Włoszczowska ma mniejsza ramę damską więc i lżejszą., I idę o każdy zakład że pani Włoszczowska na tym rowerze pociągnęłaby tak samo dobrze jak na szlifowanym z lakieru customie za 33 tysiące. W koncu mechanik musi coś robić i brać kasę więc filozofia jest cześcią jego pensji :icon_lol:

Napisano

wez pod uwage jaki rower u nas kupisz za srednia krajowa, a jaki po 2 stronie odry...statystycznego polaka nie stac na ck czy topowe dt, wiec musimy zadowolic sie tanszymi markami, ale zaraz...wytykasz accenta i novateca, a czemu nie masz obreczy chocby mavica z maxtalu i jakichs drozszych opon, chocby schwalbe rr? w swietle tego moglbym skierowac twoje wlasne slowa przeciw...

znajdzie sie i opona i felga ponizej 400g, ktora wytrzyma zdecydowanie wiecej niz twoj 'set 2x450' :P jezeli nie zgadzasz sie z tym, trudno, z faktami sie nie dyskutuje

co do roweru Wloszczowskiej...juz sobie odpuszcze :icon_lol: napomne tylko - kiedy to waga realna roweru z pedalami=masa podawana przez producenta w katalogu?

z grubsza rzecz biorac chyba za bardzo lubisz swoj sprzet i nie dopuszczasz mysli, ze bez trudu da sie zrobic lepiej

Napisano

nabial, mi chodzi tylko o to że uprawiasz stary mitomanię po całości. z jednej strony wyłuskujesz wyjątki - że niby oponki i obręcze po 350g + to norma w dodatku wytrzymałe i podobno na kieszeń. Z drugiej strony twierdzisz, że za Odrą ludzi stać a u nas nie stać.. nie wiem o co ci chodzi więc się wyłączam.

tak zgadza się - są świetne tanie, wytrzymałe i znane tylko Tobie opony i obręcze poniżej 400 g. 90% opon ze sklepu i z każdego katalogu waży powyżej 500, 600,700 gramów więc umówmy się 450 g to jest lajcik na tle reszty ale zgadza się...znajdzie się jakiś Ron Rakieta czy inny co jest lżejszy o parę gramów i co z tego? Na dętce 150 gramów tez pojedziesz jak szukasz slicka :icon_lol: No comments anymore :P

Napisano

descanting człowieku co ty pier##lisz!?

"świetne tanie, wytrzymałe i znane tylko Tobie opony i obręcze poniżej 400 g. 90% opon ze sklepu i z każdego katalogu waży powyżej 500, 600,700 gramów więc umówmy się 450 g to jest lajcik na tle reszty"

A słyszałeś może o Mavicach XC717, DT 4.1/4.2, całej gamie obręczy NoTubes? Masa osób na nich jeździ.

Opony 4xxg to też mnóstwo wyrobów Schwalbe/Maxxis/Conti

Jak się nie znasz to milcz jak na milczeniu owiec bo robisz z siebie błazna... :)

(...)znajdzie sie i opona i felga ponizej 400g, ktora wytrzyma zdecydowanie wiecej niz twoj 'set 2x450' :) jezeli nie zgadzasz sie z tym, trudno, z faktami sie nie dyskutuje

Święte słowa! Idealnym przykładem są tutaj obręcze NoTubes np. Olympic, które zresztą sam posiadam :)

Napisano

Proponowałbym autorowi tematu rozejrzeć się za poczciwymi Mavicami X317. Może gdzieś jeszcze będziesz w stanie je nabyć w rozsądnej cenie. Ja za komplet takowych płaciłem 200 zł, waga: ~400g. Swoje dorwałem w dość nietuzinkowym kolorze: KLIK!

Napisano

descanting człowieku co ty pier##lisz!?

A słyszałeś może o Mavicach XC717, DT 4.1/4.2, całej gamie obręczy NoTubes? Masa osób na nich jeździ.

Opony 4xxg to też mnóstwo wyrobów Schwalbe/Maxxis/Conti

Jak się nie znasz to milcz jak na milczeniu owiec bo robisz z siebie błazna... :)

Święte słowa! Idealnym przykładem są tutaj obręcze NoTubes np. Olympic, które zresztą sam posiadam :)

chłopaku daj sobie na wstrzymanie błazna robisz ale z siebie więc wedle starej zasady racz stulić dziób w kubeł i nie podskakiwać do innych

Maviki XC717? -no to ile 420, 390 więc na granicy 400 gramów więc kłócenie się o "wielką różnicę" do 450 stanowi o esencji głupiej małostkowości.

DT 4.1/4.2 - 400 /430gramów - to samo, podajesz przykłady które ośmieszają ciebie w kontekście całości dyskusji

OPONY: Pokazuj mi dziesiątkami i oświecaj bo ja jestem pewien że większosć opon w ogóle waży 500-1000 gramów także w dużych szerokich. Wyjątki są do policzenia na palcach ręki - z delikatnym bieżnikiem, wąskie i wąsko ukierunkowane oponki jakie 90% ludzi omija łukiem bo płaci się tam za osiągi potrzebne wyjątkowemu maniakowi na trasie jednego czy dwóch maratonów.

90% opon poskładanych i wiszących w sklepach waży właśnie 500g -1000 g a jak chcesz to kwestionować to radze idź pod najbliższe drzewko i pie..j baranka bo łeb masz pusty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...