dziku007 Napisano 1 Września 2010 Napisano 1 Września 2010 witam, zastanawiam się między: 1. unibike viper (1500 pln) (rama 21 lub 23) http://unibike.pl/vipergts.html 2. univega terrano 300 (1700 pln) (rama 22) http://www.domenasportowa.pl/product-pol-1400-Rower-UNIVEGA-TERRENO-300-Kolecja-2010-.html 3. merida tfs 400-v (1900 pln) (rama 22) http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/1064/Merida.Crossway.TFS.400-V/ 4. author reflex (1700 pln) (rama 22) http://velo.com.pl/rowery/?id=456 W nawiasach podałem ceny w jakich mogę te rowery kupić oraz dostępne wielkości ram. Roweru potrzebuję do jazdy 85% szosa 15% leśne dukty. Mam 190 cm wzrostu (długość nogi 89 cm) i najlepiej patrząc zarówno empirycznie po rowerach które mierzyłem jak i wskaźnikach tabelarycznych pasuje mi rama 22 cale. Gdybym się jednak kierować stosunkiem cena/jakość to bym wybrał vipera - tyle że on nie ma ramy 22, mierzyłem ramę 23 ale wydaje mi się że jest tak na styk do mojego wzrostu. Author wydaje się mieć najsłabszy osprzęt przy tej cenie. Univega wydaje się być atrakcyjna ale trudno o jakieś opinie na temat tego roweru. Z kolei Merida ma chyba najgorszy wskaźnik cena/jakość. Proszę Was o opinie pomocne w wyborze odpowiedniego roweru. pozdr darek
haze Napisano 4 Kwietnia 2011 Napisano 4 Kwietnia 2011 Dokładam się do pytania, nawet jak już nieaktualne dla pierwotnego autora. Szczególnie interesuję się porównaniem unibike viper, univega terrano 300 i merida tfs 400-v
przemaspl Napisano 4 Kwietnia 2011 Napisano 4 Kwietnia 2011 Dokładam się do pytania, nawet jak już nieaktualne dla pierwotnego autora. Szczególnie interesuję się porównaniem unibike viper, univega terrano 300 i merida tfs 400-v Witam, Ja mam podobny dylemat - nie brałem pod uwagę tylko Univegi, za to kilka innych modeli ... dla ułatwienia pomagającym linki ww. rowerów: 1.Unibike Viper ~1500zł Unibike Viper 2010 2.Univega 300 ~1690zł Univega 300 3.Merida 400 ~1633zł Merida 400 2010 4.Centurion Cross Line 300 - nie mogę znaleźć oferty wyprzedaży modelu 2010 Centurion 300 5.Kellys Axis ~1513zł Kellys Axis 2010 6.Hercules Jump ~1300-1350zł Hercules Jump 2010 7.Mbike Crosser SX - 1500zł? Mbike Crosser SX 2010 Wdzięczny byłbym za małą pomoc w dokonaniu wyboru ... wzrost 185cm, waga 105kg ... Ostatnio na rowerze jeździłem z 10 lat temu więc wytrzymałość/jakość poszczególnych klas osprzętu jest mi całkowicie nieznana, zdążyłem trochę poczytać forum i wiem mniej więcej jak sprawa wygląda z przerzutkami, ale korby,piasty etc to dalej czarna magia ... Nie chciałbym więcej kasy wydawać bo rower nie będzie eksploatowany codziennie, a ma służyć typowo rekreacyjnej raczej weekendowej jeździe głównie po mieście - Gdańsk(w ciągu tygodnia po prostu nie mam czasu-taka praca). Ma zachęcić do zmiany trybu życia z siedzącego:) pomóc w odzyskaniu formy i zgubieniu kilku kg (a raczej nie zniechęcić moich postanowień)... dodatkowo czasami wykorzystywany będzie w osprzęcie fotelik dla dziecka. Wiem(albo i nie), że najlepszy stosunek jakość/cena prezentuje Unibike Viper - chociaż tutaj wygląd nijaki, ale dużo ludzi go poleca ... Univegi i Mbike nie widziałem na żywo i nie przymierzałem się do nich - gdzieś w 3mieście można zobaczyć crossera SX, dlatego oba stoją trochę na przegranej tu pozycji - nie chcę kupować w ciemno Merida wymusza najbardziej agresywną sylwetkę(sportową?) samemu jeżdżąc może i fajnie, ale z dzieciakiem z tyłu nie będzie mi to przeszkadzało?Na plus jest wygląd:) Na pozostałych wrażenia podobne-przymiarka w sklepie jest za krótka, żeby odczuć różnicę po tylu latach bez roweru. Czy przy moim sposobie użytkowania (rekreacyjny,weekendowy) odczuję różnicę w osprzęcie ww. rowerów? Na którą ramę/koła decydować się przy mojej wadze(+15kg dziecko)? Na co jeszcze zwrócić uwagę? Który z ww. modeli lub ewentualnie inny jest godny zainteresowania... Z góry dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.