solo83 Napisano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Witam Zerwałem dziś na trasie łańcuch Shimano HG-73 po przejechaniu jakiś 300km przeze mnie i jakiś 400 km przez poprzedniego właściciela. Zakupiłem spinkę Srama i działa już. Jednak pytam o to czy łańcuchy Srama są mocniejsze niż Shimano bo to mi zasugerował sprzedawca. Jestem dość ciężki i często lubię przycisnąć więc potrzebny mi mocny łańcuch. Polećcie coś proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qamal Napisano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Spotkałem się z odmienną opinią od sprzedawcy, więc daje to dużo do myślenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Ja w swojej karierze jeszcze nigdy nie zerwałem łańcucha a jeździłem na różnych od 7 do 200zł także zawsze się dziwię jak ktoś zadaje takie pytanie. Zerwał się w trakcie zmiany biegu czy może podczas startu? Napisz ile możesz wydać na ten łańcuch i jaki jest przebieg kasety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solo83 Napisano 1 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Na łańcuch mogę przeznaczyć do 100zł. Podjeżdzałem po sporą górkę na przełożeniach 1;3 i zmieniałem na 1;2 i pękł jak zapałka. Kaseta ma może z 700km. Mnie też to dziwi bo o sprzęt dbam smaruje czyszcze no ale zdarza się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intruz Napisano 1 Września 2010 Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Większość łańcuchów mogłoby to samo spotkać, nie ważne za 20 czy 200 zł. Jak zmieniasz przełożenie a do tego naciskasz z całej siły na pedały no to się nie dziw, bo działają tam nie tylko siły rozciągające wzdłuż ale i na boki, tam gdzie łańcuch jest najsłabszy, w końcu puszcza ogniwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 1 Września 2010 Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Nie wiem jak w Twoim przypadku solo83 wygląda ta kaseta XT po tym przebiegu ale ja bym pomyślał nad łańcuchem C9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solo83 Napisano 1 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Większość łańcuchów mogłoby to samo spotkać, nie ważne za 20 czy 200 zł. Jak zmieniasz przełożenie a do tego naciskasz z całej siły na pedały no to się nie dziw, bo działają tam nie tylko siły rozciągające wzdłuż ale i na boki, tam gdzie łańcuch jest najsłabszy, w końcu puszcza ogniwo. to co mam nie pedałować jak zmieniam bieg no bez przesady. Szczególnie że jechałem na prawie najwolniejszym przełozeniu czyli siła nie za wielka chyba. Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
descanting Napisano 1 Września 2010 Udostępnij Napisano 1 Września 2010 to co mam nie pedałować jak zmieniam bieg no bez przesady. Szczególnie że jechałem na prawie najwolniejszym przełozeniu czyli siła nie za wielka chyba. Dzięki za odpowiedzi. lipa kompletna. Od 20 lat o ile pamiętam, producenci szafują sloganem "płynna zmiana przełożeń pod obciążeniem" Więc wydawałoby się że takie grupy jak X-7 i SLX w górę powinny znosić tę procedurę jak bułkę z masłem. Widać że nie Słuchaj urwałeś ten łańcuch na ogniwie które go skuwa czy gdzies na środku? Zdarzyło mi się raz w życiu ostatniej zimy to samo (po czasie doszedłem do faktu że skuwaczem za mocno o dziesiątki milimetra wkręciłem trzpień) i powoli się rozpinał aż puścił - tez pedałowałem pod górę. Może przytrafiło ci się to samo? HG 73 ma jakąś spinkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solo83 Napisano 1 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Nie bardzo umiem rozpoznać czy było to ogniwo które go skuwało czy nie. Wymieniłem to ogniwo na spinkę Srama i dzisiejsza jazda przebiegła bardzo gładko. Choć ciągle mam problem z wyregulowaniem tylnej przerzutki.Mam Xt nie wiem czy Shadow czy nie ale generalnie je jestem w stanie wyregulować jej żeby chodziła płynnie. Zawsze albo dolne nie chcą wskoczyć albo górne zeskoczyc ale mam nadzieję że cierpliwością wygram;) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bender999 Napisano 1 Września 2010 Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Zacznę od tematu przerzutki jeśli to shadow to może się okazać ze już złapała taki luz ze regulowanie jej to tylko strata czasu a co do łańcucha to ciężko powiedzieć bo czasem się słyszy ze Sram a czasem sh*tmano się zrywa Jeśli łańcuch był skuwany skuwaczem to warto co jakiś czas sprawdzić czy w miejscu skuwania nie dzieje się coś niepokojącego tzn. czy pin się nie wysuwa z ogniwa Jeśli łańcuch się zerwał między ogniwami to jedyne co mi przychodzi na myśl to wada techniczna lub ekstremalnie mocne wyciągnięcie POZDROWER! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solo83 Napisano 1 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Ale czy przerzutka a;bo łańcuch może złapać luzy czy rozciągnąć się po 700 km? Nie jest to altus czy jakiś niski osprzęt tylko xt więc chyba nie powinno się nić dziać? Pozdro i dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bender999 Napisano 2 Września 2010 Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Nie jest to altus czy jakiś niski osprzęt tylko xt więc chyba nie powinno się nić dziać? jeśli jest to XT shadow to 700km wystarczy żeby się na niej luz zrobił Nieoficjalnie sh*tmano się przyznało do tego ze model shadow jest do bani i szybko łapie luzy. A jeśli chodzi o łańcuch to dużo zależy od tego gdzie się jeździ i jak się jeździ - czasem 700km wystarcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solo83 Napisano 2 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Sprawdziłem więc i jest to SHIMANO RD-M771 DEORE XT czyli wersja normalna z tego się doczytałem a nie Shadow. A ja ciągle nie mogę z nią dojść do ładu. Albo ładnie wskakuje albo zeskakuje ale jedno i drugie razem nigdy;( Już straciłem cierpliwość i chyba oddam do serwisu. Poddaje sie. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berkas97 Napisano 4 Września 2010 Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Odpowiadając na pytanie zawarte w temacie, polecam łańcuchy SRAMA mam PC-971, a jest to najlepszy łańcuch jaki kiedykolwiek miałem (XTR też zaliczyłem). Tylko jest mały problem we współpracy tego łańcucha z przednią zmieniarką deore, ale podejrzewam że to akurat moja wina, bo pewnie źle ustawiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.