experider Napisano 13 Września 2010 Napisano 13 Września 2010 Shimano był zakuty. SRAM jest na zapinkę. Racja - sprawdzę i ewentualnie odwrócę. Za kilka godzin przetestuję i będę wiedział. Dzięki!
molek Napisano 16 Września 2010 Napisano 16 Września 2010 mam podobny problem, z którym nie mogę sobie poradzić - przy kręceniu korbami do tyłu, łańcuch spada na mniejszą zębatkę kasety, zdarza się to na 4 i 5 zębatce i dużym blacie z przodu. Natomiast jak pokręcę korbami do przodu to wraca na swoją pozycję. Wózek i zębatki wydają się proste, dzisiaj rower obejrzał znajomy kolarz i potwierdził. Spotkał się ktoś z takim czymś ?
maciej1408 Napisano 16 Września 2010 Autor Napisano 16 Września 2010 U mnie się działo tak samo ale po pewnym czasie już się tak nie robi.. I mam pytanie.. Skoro to na pewno nie łańcuch, kaseta i przerzutka to możliwe jest jeszcze jakieś inne wyjście oprócz korby?
maciej1408 Napisano 16 Września 2010 Autor Napisano 16 Września 2010 U mnie się działo tak samo ale po pewnym czasie już się tak nie robi.. I mam pytanie.. Skoro to na pewno nie łańcuch, kaseta i przerzutka to możliwe jest jeszcze jakieś inne wyjście oprócz korby?
molek Napisano 16 Września 2010 Napisano 16 Września 2010 łańcuch właśnie zdjąłem i wyczyściłem w celu zbadania sprawy, co do korb - co może być nie tak z korbą, to chyba najwytrzymalszy element napędu
maciej1408 Napisano 16 Września 2010 Autor Napisano 16 Września 2010 No tak ale średnia tarcza już mogła się zużyć..
maciej1408 Napisano 21 Września 2010 Autor Napisano 21 Września 2010 Ja już swoją sprawe wyjaśniłem.. Wymieniłem środkową tarcze przy korbie i wszystko jest OK:)
Miecho87 Napisano 21 Września 2010 Napisano 21 Września 2010 molek - za słaba sprężyna w przerzutce = za mały naciąg łańcucha? Chodzi o to, że jak kręcisz do przodu korbami to łańcuch na konkretną zębatkę kasety jest naprowadzany przez rolki w przerzutce. Jak kręcisz w tył to od strony od której nachodzi (czyli w górnym odcinku) nic go nie naprowadza i przy dużym przekosie może mieć tendencję do wyrównywania linii łańcucha. Łatwo to sprawdzić - ręką mocno odciągasz w tył wózek przerzutki i pedałujesz w tył na tych biegach to są problemy.
experider Napisano 12 Listopada 2010 Napisano 12 Listopada 2010 Tym razem wyjaśnienie zagadki w moim przypadku - luz na bębenku. Nowy rower Gary Fisher Mamba. Winowajca: Shimano.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.