Skocz do zawartości

[łańcuch]przeskakuje

maciej1408

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam podobny problem, z którym nie mogę sobie poradzić - przy kręceniu korbami do tyłu, łańcuch spada na mniejszą zębatkę kasety, zdarza się to na 4 i 5 zębatce i dużym blacie z przodu. Natomiast jak pokręcę korbami do przodu to wraca na swoją pozycję. Wózek i zębatki wydają się proste, dzisiaj rower obejrzał znajomy kolarz i potwierdził. Spotkał się ktoś z takim czymś ?

Napisano

U mnie się działo tak samo ale po pewnym czasie już się tak nie robi.. I mam pytanie.. Skoro to na pewno nie łańcuch, kaseta i przerzutka to możliwe jest jeszcze jakieś inne wyjście oprócz korby?

Napisano

U mnie się działo tak samo ale po pewnym czasie już się tak nie robi.. I mam pytanie.. Skoro to na pewno nie łańcuch, kaseta i przerzutka to możliwe jest jeszcze jakieś inne wyjście oprócz korby?

Napisano

łańcuch właśnie zdjąłem i wyczyściłem w celu zbadania sprawy, co do korb - co może być nie tak z korbą, to chyba najwytrzymalszy element napędu

Napisano

molek - za słaba sprężyna w przerzutce = za mały naciąg łańcucha? Chodzi o to, że jak kręcisz do przodu korbami to łańcuch na konkretną zębatkę kasety jest naprowadzany przez rolki w przerzutce. Jak kręcisz w tył to od strony od której nachodzi (czyli w górnym odcinku) nic go nie naprowadza i przy dużym przekosie może mieć tendencję do wyrównywania linii łańcucha. Łatwo to sprawdzić - ręką mocno odciągasz w tył wózek przerzutki i pedałujesz w tył na tych biegach to są problemy.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...