matpio7 Napisano 31 Sierpnia 2010 Napisano 31 Sierpnia 2010 Witam! Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o teorię budowy roweru. jeździć na rowerze umimem (według mojej subiektywnej opinii) dobrze. Jednak nigdy nie jeździłem na długie wyprawy. Jak już to do lasu (3-4 km w jedną stronę) albo nad zalew (okrężną drogą jakieś 10km), ale zazwyczaj to jeżdżę dużo po osiedlu (niedawno ukończyłem 14 lat). Teraz chciałbym pojechać na rowerze do Niemiec. Będzie to ok 740km w jedną stronę. Rower, który posiadam to jakiś no-name 26' ważący chyba z 20 kg. Jeździłem na nim trochę za ostro i felgi są strasznie krzywe. Ogólnie rzecz biorąc to na nim za daleko nie pojadę :/ Niedawno miałem okazje jeździć na (podejrzewam) crossie 28' z aluminiową ramą. Jednak geometria ramy była przystosowana na pozycję bardziej pochyloną. Ja natomiast wolę bardziej wyprostowaną. W związku z moimi planami mam zamiar zakupić nowy rower. Czytałem, że na takie trasy dobre są rowery trekkingowe. Reszta to już dla mnie czarna magia. Moim zdaniem taki rower powinien być w miarę lekki, koła 28' i fajnie by było jak by miał 24 biegi. Trasa w większości będzie przebiegała przez drogi asfaltowe. A i jeszcze jedno wyprawa miała by wyglądać tak: przejazd w jedną stronę, pobyt na miejscu 1-2 tyg. i powrót. Tak więc musiałby wziąć trochę rzeczy na pobyt. Na rower mogę przeznaczyć 1300, ewentualnie 1500zł. Jeśli moje w\w wymagania są złe to mnie poprawcie. Z góry dziękuje za wszelką pomoc i pozdrawiam PS: Moje "wymiary" (jeśli to pomoże w doborze roweru): wzrost: 184 waga: 61kg dł. nóg od ziemi do bioder: 108 dł. nóg po wewnętrznej tronie: ~90 dł. rąk od miejsca w którym zgina się nadgarstek do "pod pachą" 54 Jestem szczupły, ale się nie odchudzam i nigdy tego nie robiłem! Jem dużo, (właściwie wszystko, oprócz flaków, wątróbki i grzybów [pieczarki są wyjątkiem]). Nie odmawiam sobie słodyczy, czipsów, aczkolwiek do fast-foodów chodzę rzadko. Nie palę, nie piję (wiek). Dyżo chodzę na dwór (jazda na rowerze, gra w piłkę nożną)
BRO Napisano 31 Sierpnia 2010 Napisano 31 Sierpnia 2010 Rower crossowy to prawie to samo co trekking tylko że bez bagażnika błotników itp więc jeśli chcesz jechać na jakąś dłuższą wyprawę z sakwami to zakładasz na crossa bagażnik i jest super .
matpio7 Napisano 1 Września 2010 Autor Napisano 1 Września 2010 OK, dzięki. Czy mógłby mi ktoś podać jakieś konkretne modele rowerów crossowych/trekkingowych, które bedą odpowiednie dla mnie? Będę ogromnie wdzięczny
BRO Napisano 1 Września 2010 Napisano 1 Września 2010 Na przykład ten http://allegro.pl/rower-crossowy-unibike-crossfire-2010-raty-wys-0zl-i1201016239.html Jak dla Ciebie to rama 21 cali powinna być odpowiednia . lub ten http://allegro.pl/kellys-saphix-2009-i-wszystkie-inne-modele-i1204155296.html Mam Kellys Saphix tyle że z 2010 roku jak dla mnie rower super .
WaGiant Napisano 1 Września 2010 Napisano 1 Września 2010 BRO się myli trekkig od crossa różni się geometrią i wytrzymałością . To rowery do innych celów i dlatego są inaczej zbudowane . Prawdą jest że do większości crossów można przykręcić bagażnik i błotniki . Trekking będzie wygodniejszy na długich dystansach , cross szybszy i zwrotniejszy . Właśnie na crosie pozycja jest bardziej pochylona , na trekkingu wyprostowana - to teoria bo różne firmy różnie podchodzą do wymiarów roweru . Rower przed kupnem trzeba przymierzyć - jazda na źle dobranej ramie nie jest przyjemna .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.