Skocz do zawartości

[konserwacja] co warto wymienić/ polepszyć co jest warte uwagi w 4-letnim rowerze?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam 4-letni rower firmy Akira MTB. Dostałem go na komunię, ale do tego roku nic się w nim nie psuło, nie mogę zmienić roweru, ponieważ nie ma tyle kasy, a zdaję sobie sprawę że mój "sprzęt" to raczej chińczyzna i lipa, chociaż polskiej produkcji. Rower posiada 7 biegów, komplet przerzutek firmy Piranha, nie ma amortyzatorów. Niedawno wymieniałem w nim tylną oś, skróciłem łańcuch, centrowałem koło, prostowałem szprychy, ale szczerze to regularnie go smaruję i poprostu dbam, typu nie rzucam nim ani nic z tych rzeczy. Tyle tylko że lubię szybko jeździć no i czasami rower lubi odmówić. W te wakacje codziennie jeździłem 25 km, a tak to bardzo rzadko jeździłem, więc można powiedzieć że jednorazowo dostał w tyłek :whistling: teraz jeszcze pojawiły się luzy w tylnej przerzutce i łańcuch skacze podczas jazdy, oraz mam tylko 2 biegi :). Jak myślicie jak mogę rozwiązać ten problem i co jeszcze warto wymienić w takim rowerze, albo przynajmniej na co warto zwrócić uwagę?

Napisano

Sam stwierdziłeś, że to chińszczyzna. Przerzutki - nie wiadomo co to właściwie jest, pewnie klepane w jednej fabryce z innymi montowanymi w rowerach typu makro. Spróbowałbym wyregulować przerzutkę, w tym sezonie go zajeździć i w zimie lub na wiosnę kupić nowy rower, gdyż w ten nie warto inwestować. 

Nowe manetki, przerzutki i uzbiera się ponad 200zł, łańcuch skacze, więc wolnobieg i łańcuch też do wymiany - jakieś 60-70zł, ponadto potrzebne są jeszcze narzędzia (chyba że chcesz przejść na kasetę - nowe koło, więc znów wydatki). Chyba że to tylko wina przerzutki, ale nie są to pewnie części markowe, więc i tak niedługo zacznie się przeskakiwanie spowodowane zużyciem. Można tak szukać dalej (korba, łożyska, hamulce...) i w końcu z ekonomicznego punktu widzenia lepiej będzie kupić nowy sprzęt, a ten rower zostawić na zimę, czy do jazdy do sklepu.

Wiem, że łatwo powiedzieć "zbieraj na nowy rower", ciężej zbierać samemu, ale taka jest prawda.

Napisano

a więc zrobiłem tak jak mi doradziłeś, coś tam pokręciłem, poregulowałem, pobawiłem się lewą manetką, prawą manetką i jeździ. Wczoraj próbne 25 km bez zarzutu, jeszcze docisnąłem poluzowaną linkę linkę od tylnej przerzutki i mam swoje 7 biegów, też wchodzą bez zarzutu (jak na razie nasmarowałem łańcuch (chociaż był nasmarowany), ale i tak będę zbierał na nowy sprzęt a ten oddam bratu. Szkoda żeby tylko że względu na tylną przerzutkę leżał w piwnicy :)

Napisano

chcesz uszczęśliwić brata doprowadzając go do nerwicy żołądka? :) chiba go nie kochasz za bardzo.

jeśli rower po twoich zabiegach wrócił do stanu uzywalności to możesz jednak pomyśleć o wymianie przerzutki. pobliski sklep z pewnością ma na stanie tańsze modele shimano, które mimo stosunkowo niskiej ceny będą działały - to popularne modele serii tourney (oznaczenie ty). wg mnie wyjdzie im to lepiej niż jakiejkolwiek piranii, karpiowi czy szczupakowi :( koszt takiej przerzutki

http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=shimano+ty

waznym szczegółem jest sposób mocowania do ramy.

Napisano

"chcesz uszczęśliwić brata doprowadzając go do nerwicy żołądka? chiba go nie kochasz za bardzo"- a żebyś wiedział :(

"jeśli rower po twoich zabiegach wrócił do stanu uzywalności to możesz jednak pomyśleć o wymianie przerzutki. pobliski sklep z pewnością ma na stanie tańsze modele shimano, które mimo stosunkowo niskiej ceny będą działały - to popularne modele serii tourney (oznaczenie ty). wg mnie wyjdzie im to lepiej niż jakiejkolwiek piranii, karpiowi czy szczupakowi koszt takiej przerzutki

http://allegro.pl/li...ring=shimano+ty" - dlateo daję mu taki rower a nie inny, niech sobie naprawi :) przecież jakbym miał dobry rower to bym nie planował kupna nowego, lepszego, no myślmy racjonalnie

"wg mnie wyjdzie im to lepiej niż jakiejkolwiek piranii, karpiowi czy szczupakowi"- to mnie powaliło :) najlepszy tekst tygodnia, ale to chińszczyzna a chińczyczy skąd wiesz że nie wymyślili już jakiejś przerzutki firmy karp, albo szczupak, skoro wymyślili piranię...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...