Skocz do zawartości

[HT do enduro] co zmienic/ zmodernizowac

ttomii88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po raz kolejny natchnela mnie mysl na zlozenie roweru uniwersalnego podchodzacego pod enduro. Rower ma mi sluzyc do typowego enduro lecz tez ma podolac lesnym trasa, czasem asfaltowym 20-40km, od czasu do czasu tez dobrze by zniosl agresywniejsza jazde po miescie. Dlugo myslalem czy wybrac rame sztywna czy amortyzowana. Wybor padl na sztywna. Duzo czesci juz mialem wiec caly rower zlozylem naprawde za takie pieniadze, ze niejeden by nie uwierzyl, za cene makrokesza.

Poczatkowo bardzo cieszylem sie z roweru bo w trudnym terenie spisuje sie wysmienicie mimo, iz nie jest to typowa masyzna do katowania, jednak na dluzszej trasie wypada tragicznie, myslalem ze sie zajade ( 50km asfalt/ lesne /polne drogi)

Oto specyfikacja roweru:

Rama: kross sign panic 19" ( kraza rozne opinie, porownywalem z agangiem 19" i bardziej do gustu przypadl mi kross)

Amortyzator: Manitou black Comp, po drobnych modyfikacjach, przerobione tlumienie, skok zwiekszony do 130mm ( czy skok nie jest zbyt duzy?)

Hamulce: hydrauliczne tarczowki Magura Clara z taraczami 160mm

Kierownica: Amoeba 720mm ( czy nie zbyt szeroka do enduro?)

Mostek: bardzo krotki bardzo pancerny prawie kostka ( nie zbyt krotki do enduro?)

Koła: obrecze mavic X221, piasty scott na maszynach, opony Maxis MAXXPRO 60 szerokosc 2.35 ( nie zbyt szerokie? moze to one wplywaja znaczaco na dyskomfort podczas jazdy? Mysle nad wymiana opon na kenda comodo 2.1 ale z drugiej strony to juz opony bardziej do XC)

Przerzutki, korba, suport Deore LX

Wszystkie czesci procz przerzutek wypolerowane do golego alu na blysk i polakierowane bezbarwnym lakierem:))

Co byscie zmodyfikowali w rowerze abym az tak nie meczyl sie w trasie jednak tak aby rower wytrzymal umiarkowane katowanie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...