Skocz do zawartości

[około 1000zł] nowy rower (cross?)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam teraz rower Kross Grand B250. Planuję go wymienić, bo dla mnie to ślimak... Tzn jest za ciężki i za wolny. Więc rozglądam się za jakimś tanim rowerem. Nie znam się bardzo, ale prawdopodobnie, z tego co czytałem, pod poniższe wymagania pasujący będzie rower typu cross.

Chciałbym, aby ten rower:

-był lekki

-był szybki (na tym krossie ledwo wyciągam 40km/h)

-prosty (żeby nie miało się co w nim psuć)

-mógł poruszać się po szosie z wysoką prędkością

-mógł poruszać się po drogach polnych (nawet tych najtrudniejszych, z wyrzuconymi cegłami) i się nie rozwalił (tzn. żeby nic się w nim nie zepsuło)

-miał dobre hamulce tylne (wiadomo, jakbym jechał 50km/h a coś mi na drogę wyjeżdza to hamulce nie mogą zawieść, dobre byłyby tarcze. [przednie hamulce są nawet nie wymagane, nie jeżdżę po górach])

-miał przerzutki, te z krossa mi się podobają - shimano system SIS przerzutki 3 na przód 6 na tył

-miał duże koła (podobno na nich można mieć większą prędkość, obecnie mam koła na oponach 26x2.00 Ysz)

-był tani (około 1000zł).

Jestem amatorem, ale dużo jeżdżę.

Może coś mi doradzicie :icon_mrgreen: Czekam na odpowiedzi.

Napisano

A więc co do tego roweru to może Kross Crow Preria http://allegro.pl/kross-crow-preria-limited-hydrauliczne-hamulce-i1207765022.html. Dobre hamulce, bo hydrauliczne, jak dla mnie wolałbym takie niż zwykłe tarczówki. Waga, nie taka duża, a ty wyciągałeś 40km/h na prostej ?, i czy to była twoja prędkość chwilowa czy średnia na prostej?, a jak na prostej to ile tak wyciągałeś km???

Napisano

Za cenę 1000 zł nie kupisz roweru który będzie spełniał te wymagania. Skoro mówisz że rower jest "za wolny" to pewnie chodzi ci o to że przełożenia ma za miękkie. Więc potrzebujesz roweru z kasetą na najmniejszej koronce 12 lub 11T. Konkretnego modelu ci nie polecę bo i tak nie spełni twych wymagań. Jedyne co mi przychodzi do głowy to rozejrzenie się za czymś używanym (sporo piszesz o prędkości na szosie i wadze, może kolarzówka ? :icon_mrgreen: ). Z tym że po drogach polnych z cegłami to on nie pojedzie. Dołożyłbyś trochę (około 200 zł) i masz Krossa Hexagona V4. Niestety też ma wolnobieg :icon_wink: A o tarczach to wogóle zapomnij.

Napisano

A więc co do tego roweru to może Kross Crow Preria http://allegro.pl/kross-crow-preria-limited-hydrauliczne-hamulce-i1207765022.html. Dobre hamulce, bo hydrauliczne, jak dla mnie wolałbym takie niż zwykłe tarczówki. Waga, nie taka duża, a ty wyciągałeś 40km/h na prostej ?, i czy to była twoja prędkość chwilowa czy średnia na prostej?, a jak na prostej to ile tak wyciągałeś km???

No zastanawiałem się nad tym rowerem, ale on chyba nie ma oryginalnie hamulców hydraulicznych? Ponoć jest też ciężki...

Co do prędkości - tak, na prostej, prędkość chwilowa, moja maksymalna średnia na prostej to coś koło 30kmph (2km) a chwilowa to 39,9kmph. W obu przypadkach bicia rekordów prędkości na tym grubasie tak się zadyszałem, że płuca wypluwałem :D

Za cenę 1000 zł nie kupisz roweru który będzie spełniał te wymagania. Skoro mówisz że rower jest "za wolny" to pewnie chodzi ci o to że przełożenia ma za miękkie. Więc potrzebujesz roweru z kasetą na najmniejszej koronce 12 lub 11T. Konkretnego modelu ci nie polecę bo i tak nie spełni twych wymagań. Jedyne co mi przychodzi do głowy to rozejrzenie się za czymś używanym (sporo piszesz o prędkości na szosie i wadze, może kolarzówka ? ;) ). Z tym że po drogach polnych z cegłami to on nie pojedzie.

No wiem, ale żeby chociaż większość ich spełniał :( Co do przełożeń to są spoko, ale to mtb więc z natury jest wolny, no a ten model sporo waży i jeżdżę na oponach 26x2.00 :D Używane odpadają, bo sądzę, że da radę kupić dobry rower za 1000zł. kolarzówki też raczej mnie nie interesują, bo trochę jeżdżę po lekkich drogach polnych, no ale wiadomo czasami trzeba przez cegły przejechać a wolałbym kolarzówce za taką kasę testów wytrzymałości nie robić :|

Dołożyłbyś trochę (około 200 zł) i masz Krossa Hexagona V4. Niestety też ma wolnobieg :) A o tarczach to wogóle zapomnij.

Hexagon jest MTB, więc raczej za ciężki.

No i co, że ma wolnobieg? Że to niby spowalnia rower? To nie ma być wyczynowiec żebym nim jechał 70kmph :D Po prostu ma się szybko rozpędzać i być lekki, na cienkich gumach żeby szybko jechał. Co do tarczówek, właśnie mam zamiar jednak wziąć zwykłe v-brake.

Napisano

Dobra, dzięki, zaraz przejrzę te rowery. Nie znam się na wymiarach ram i takich tam, więc podam dane: ważę 52 kg i mój wzrost to 164 cm (tak mam wpisane w dowodzie, ale minął już rok, więc może być to nawet +10 cm).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...