IceMan007 Napisano 27 Sierpnia 2010 Napisano 27 Sierpnia 2010 Cześć. Chciałem poprawić z moim rowerze hamulce i zastanawiam się czy sama wymiana klamek na shimano lx dużo poprawi silę hamowania ( teraz mam jakieś zwykłe klamko manetki shimano) Hamulce mam tektro v-braki takie za 25zł sztuka. Acha i mam pytanie co do hamulców hydraulicznych avid juicy 3. Czy warto w nie zainwestować na przód. Jak z ich siła hamowanie czy była by dużo większa niż takich V z klamkami lx??
ugupu Napisano 28 Sierpnia 2010 Napisano 28 Sierpnia 2010 Na podstawie Twojego opisu nie wydaje mi się, żeby wymiana klamek znacząco zwiększyła siłę hamowania. Jeśli chodzi o wymianę na Juicy 3 odczujesz różnicę zarówno w mocy jak i modulacji hamulca.
IceMan007 Napisano 28 Sierpnia 2010 Autor Napisano 28 Sierpnia 2010 A czy przy takich hydraulicznych dużo jest roboty i czy są awaryjne? A moze lepsze były by takie mechaniczne hamulce jak te http://allegro.pl/hamulec-tarczowy-avid-bb5-203-180-160-przod-i1190946426.html ???
Silver400 Napisano 28 Sierpnia 2010 Napisano 28 Sierpnia 2010 hydrauliczne są bardziej podatne na uszkodzenia, zaś mechaniczne trudniej wyregulować, mają mniejszą siłę (BB5 i tak są super) i są mniej wygodne w trakcie jazdy
ugupu Napisano 28 Sierpnia 2010 Napisano 28 Sierpnia 2010 Hydrauliki są łatwiejsze do ustawienia niż mechaniczne i nie wymagają regulacji klocków. Avid BB5 jest dobrym hamulcem choć rzeczywiście słabszym niż hydrauliki jednak Avid BB7 jest hamulcem bardzo mocnym, mocniejszym nawet niż niektóre podstawowe modele hydraulików. W przypadku mechanicznych tarczówek dużą rolę w ich sile i modulacji ma zastosowana klamka hamulcowa. Generalnie hydrauliczne mają dużo lepszą modulację i wymagają mniejszej siły na dźwigni hamulca niż mechaniczne. No i nie ma strat wynikłych z elastyczności linki i pancerza i ich wzajemnego tarcia.
Silver400 Napisano 28 Sierpnia 2010 Napisano 28 Sierpnia 2010 noo i trzeba wziąć po uwage jeszcze cene mechaniczne sa dużo tansze, a BB5 to naprawde taniocha
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.