Skocz do zawartości

[lkamki] zmiana na lx czy znacznie zwiekszy sie siła hamowania?

IceMan007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Chciałem poprawić z moim rowerze hamulce i zastanawiam się czy sama wymiana klamek na shimano lx dużo poprawi silę hamowania ( teraz mam jakieś zwykłe klamko manetki shimano) Hamulce mam tektro v-braki takie za 25zł sztuka.

Acha i mam pytanie co do hamulców hydraulicznych avid juicy 3. Czy warto w nie zainwestować na przód. Jak z ich siła hamowanie czy była by dużo większa niż takich V z klamkami lx??

Napisano

Na podstawie Twojego opisu nie wydaje mi się, żeby wymiana klamek znacząco zwiększyła siłę hamowania. Jeśli chodzi o wymianę na Juicy 3 odczujesz różnicę zarówno w mocy jak i modulacji hamulca.

Napisano

Hydrauliki są łatwiejsze do ustawienia niż mechaniczne i nie wymagają regulacji klocków. Avid BB5 jest dobrym hamulcem choć rzeczywiście słabszym niż hydrauliki jednak Avid BB7 jest hamulcem bardzo mocnym, mocniejszym nawet niż niektóre podstawowe modele hydraulików. W przypadku mechanicznych tarczówek dużą rolę w ich sile i modulacji ma zastosowana klamka hamulcowa. Generalnie hydrauliczne mają dużo lepszą modulację i wymagają mniejszej siły na dźwigni hamulca niż mechaniczne. No i nie ma strat wynikłych z elastyczności linki i pancerza i ich wzajemnego tarcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...