Skocz do zawartości

[klamki] Jak można poprawić jakość działania?

Ghan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Przeszukałem wszystko i nie potrafię znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Otóż z tego, co mi wiadomo, klamki hamulcowe wracają na swoje pierwotne położenie po hamowaniu dzięki sprężynie powrotnej. Z czasem jednak sprężyna zużywa się i siła, z jaką działa jest mniejsza. W takim razie jak przywrócić jej dawną sprawność? W żadnym sklepie internetowym nie potrafię znaleźć zamiennych sprężyn. Co więc z tym zrobić? Wiem, że opory zwiększają brudne pancerze/żyłki, ale chodzi mi o samą klamkę. Jako, iż używam szosowych klamkomanetek podobnie kwestia się ma w sprawie sprężyny odpowiedzialnej za ten boczny powrót. Bo bądź co bądź, ale klamkomanetki to dość kosztowny element.

Napisano

Szczerze mówiąc takiego bubla jeszcze w żadnych klamkach nie spotkałem, a w jednym rowerze mam już nastoletnie klamki i cały czas były intensywnie użytkowane. Sprawdź czy na pewno nie są gdzieś za mocno skręcone, albo czy linka nie zatarła się w pancerzu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...