Skocz do zawartości

[Piasta] wibrowanie

Rafi105

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Po wczorajszej dość ostrej przejażdżce pojawiły się w tylnej piaście(chyba) wibrowanie. Nie stałe lecz takie pulsujące (przez 1-2 sekundy jest przez kolejną 1-2 sekundy nie ma i tak ciągle). Do prędkości ok 22 km/h jest spokój wszystko zaczyna się powyżej tej prędkości. Początkowo myślałem że to coś na zębatkach albo z łańcuchem nie tak ale kiedy przestaję pedałować to wibrowanie nie ustępuje. Dodam że piasta to JoyTech Industrial.

Czy ktoś ma jakieś sugestie co to może być i jak się tego pozbyć?

Napisano

Jeszcze takie pytanie co to są te kontry i miski? :thumbsup:

Ja ogólnie dopiero zaczynam taką bardziej poważną przygodę z rowerem i jestem trochę zielony w niektórych kwestiach.

Napisano

Jeżeli wibrowanie nie ustępuje po mocniejszym dokręceniu kontry to czy piastę trzeba wymienić czy wystarczy jej pełny serwis z ewentualną wymianą jakiejś części?

Napisano

Rafi105, a czy Ty w ogóle wyjąłeś koło z widełek zanim przystąpiłeś do dokręcania? Jeśli nie to zrób to, gdyż może się okazać, że ukręciła się oś piasty co w tym przypadku (Joytech) nie byłoby niczym nadzwyczajnym.

Poza tym Fenthin podał Ci wszystko prawie na tacy, wystarczy przeczytać. Jeśli nie starczy chęci to zerknij przynajmniej w podrozdział <b. Serwis piasty "konusowej">.

Jeżeli i to będzie za wiele pozostaje Ci już tylko wizyta w serwisie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...