Skocz do zawartości

[bębenek] chrobotanie zapadek

Cox

Rekomendowane odpowiedzi

myłem dzisiaj rower z węża i musiało mi troche wody dostac sie do bębenka , piasta to Joytech, i jak obracam bębenkiem do tyłu , powoli to słychać takie chrobotanie, coś jakby był piasek w środku

i teraz moje pytanie czy opłaca się to rozbierac i czyscic , smarowac? zostawic tak jak jest,czy cos sie zepsuje?

jak rozebarc bebenek ? nie mam klucza do kaset, dzisiaj przeczyscilem łozyska bo myslalem ze to to.

a moze wystarczy troche żadkiego oleju polać w miejsce koło szprych gdzie bębenek łączy się z piastą, może olej dostanie się do środka, bo raczej woda nie dostałe sie głebko, bo nie lałem centralnie na kasete,

Ja bym to rozebrał, i przeczyścił, a kasetę możesz otworzyć uderzając w dołeczek na pokrywce np. gwoździem (pod kątem) ja tak robiłem.

Tylko kasetę ściągaj najlepiej nad jakimś wiaderkiem, bo mi się wszystkie kulki posypały na ziemie, i musiałem szukać, i czyścić. :)

no udało się naprawić bez rozbierania :icon_wink:, w szczykawce miałem rzadki olej do przekładni i polalem obficie po granicy bebenka z pisata. pokręcilem duzo do tyłu pedałami, olej sie do srodka dostał i wszystko cicho chodzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...