Skocz do zawartości

[opony] Maxxis Crossmark vs. Continental Explorer

berkas97

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym was prosić o pomoc w wybraniu opon do XC pod 100 kg. Chciałbym żeby starczyła na tą jesień oraz na przyszły sezon. Na przyczepności mi zależy tylko w suchych warunkach :) Bo na luźnym terenie gleba tak nie boli :icon_wink:. Do wyboru mam konkretnie te dwie opony:

Maxxis Crossmark Mój odnośnik

Continental Explorer Mój odnośnik

Na suche warunki crossmark wydaje mi się lepszym rozwiązaniem. Która z nich więcej (dłużej) wytrzyma (zetrze się)? Która będzie miała mniejsze opory toczenia?

Napisano

Mam explorery i polecę w ciemno Maxxisy.

Explorery to średnie opony (może mniej niż średnie), spore opory toczenia i na asfalcie i na szutrach, w błocie przyczepnością nie zachwycają, duży plus - szybko się oczyszczają, dobrze zachowują się na śniegu.

Napisano

Ja również polecę Crossmarka. Jednak nie w ciemno bo sam posiadam Crossmarka. Świetna opona na twardych nawierzchniach i lżejszych szutrach; szybka i trwała. W błocie średnio sobie radzi - szybko się zapycha i nie czyści się najszybciej. W każdym razie jestem bardzo zadowolony z zakupu: sam mam wersję eXCeption.

Polecam również sklep(bikecenter) - wszystko bardzo szybko załatwione.

Napisano

Ja polecę Crossmarki ale z dużą ostrożnością.

Po pierwsze NIE NADAJĄ się na błoto i tego typu tereny. Mokry żwir (jak u nas, na Śląsku na Hałdach) też strasznie przeszkadza. Opony się zaklejają a na całkowite ich wyczyszczenie (tzn, że już nie rzucają na wszystkie strony syfem) trzeba długo czekać.

Po drugie są świetne na twarde tereny. Mają niskie opory toczenia, jak dobrze napompujesz to są nawet ciche (jak na swój rozmiar). Na kole wyglądają szerzej niż 2.1, są wysokie więc trzeba uważać czy na 100% wejdzie Ci tylne koło w 'widelec'. Ogólnie na asfalt git majonez. Ubite leśne drogi również (strasznie rzucają kamykami).

Po trzecie strasznie dziwnie się zużywają. Tak wygląda(ła) tylna opona po niecałych 3kkm: http://img816.imageshack.us/img816/7066/img3266.jpg a tak przednia z prawie 2 razy większym przebiegiem (tak!) http://img534.imageshack.us/img534/2755/img3267a.jpg .

Nie blokuję tylnego koła i w większości jeżdżę szosami. Oczywiście opony kupione w różnych sklepach w różnych odstępach czasu, obie druty.

Mimo wszystko gdy zmieniałem w/w zużytą oponkę kupiłem zaś Crossmarka.

Po czwarte ciężko je przebić :) Na tyle co jeżdżę złapałem w tym sezonie dwa czy trzy kapcie.

Napisano

Mogę polecić Maxxisy, bo sam je mam. Mają niskie opory toczenia na asfalcie, są ciche, a w terenie pokazują do czego zostały stworzone. Świetna przyczepność na suchym jak i na mokrym. Jedynym ich mankamentem jest to z jakiej mieszanki zostały one zrobione. Są miękkie, co na asfalcie pozwala uzyskać większą przyczepność ale za to szybko się zużywają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...