Skocz do zawartości

[rama]Giant Anthem X4 '10 czy Specialized Epic '08?

czajko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Opony jakiś czas temu przełożyłem z powodu większego zużycia tylnej w stosunku do przedniej... Jak teraz RR się trochę zjedzie to zamienię je z powrotem na oryginalną konfigurację :)

Opony toczą się całkiem nieźle jak na te gabaryty - zarówno w terenie jaki i po asfalcie.

Do kierownicy prostej, wąskiej przyzwyczaiłem się - właściwie od początku jeżdżę na takiej. Przejażdżki na obcych rowerach posiadających szeroką, giętą kierownicę wywoływały we mnie mieszane uczucia. Chyba właśnie wolę tą "nerwową" zwrotność ;)

Zdjąłem rogi, przez co chwyty są minimalnie szerzej i od razu ręce mi mniej drętwieją i czuję, że wspomniany ból pleców na wysokości łopatek też jakby się zmniejszył. Jak tylko będę miał jakieś środki to zainwestuję w jakąś szerszą lekko giętą. Zobaczymy co mi bardziej pasuje.

PS. Czajko widziałem Twój sprzęt w garażu - również fajnie prezentuje... Widzę, że masz taki sam koszyk na bidon :thumbsup:

Pozdrawiam

Napisano

Szynski

Gratuluje sprzętu. Prawie poczułęm się jak bym miał u siebie w garażu taki sprzęt.

Panowie przekierujcie mnie albo pomóżcie tutaj.

Mam dylemat natury logicznej.

W chwili obecnej śmigam na HT ok 10kg Kellysa. Wszystko na mazowszu, góry to może 2-3 razy do roku.

Krępel mnie boli przy 70-80km i postanowiłęm postawić na FS.

Lubię jeździć 25km/h po lesie i 32 asfalt ale wyłącznie rekraacyjnie, numer startowy miałem kiedyś ale się wyleczyłem - pudło widziałem z daleka.

Waham się pomiędzy czymś pokroju Anthema albo Trance - jakie jest Wasze zdanie w tym temacie. Zależy mi na komforcie ale też szansie na depnięcie po lesie. Czy nie ma sensu myśleć o 120mm właśnie na dla tego komfortu?

Napisano

Hejka,

miałem ten sam dylemat co Ty i mojej decyzji nie żałuję.

Anthem to naprawdę bardzo uniwersalny rower i na tereny mazowsza w zupełności wystarczy 100mm skoku.

A jeżeli jeszcze lubisz pocisnąć trochę szybciej to geometria ramy jest w sam raz.

Na Trance miałem okazję jeździć przez kilka godzin i w moim odczuciu jest to rower taki trochę nijaki, bo ani do ścigania ani do enduro.

Jeżeli masz już w miarę opanowaną technikę jazdy to z Anthem'a można sporo wycisnąć. Sam się niekiedy zaskakujębiggrin.gif

Pozdro.

Napisano

Bez sensu ta gadka - wszystko zależy od potrzeb i predyspozycji ridera.

Trance nie ma być endurakiem tylko klasycznym ścieżkowcem i w tym się spełnia.

Moim zdaniem anthem jest właśnie takim nie wiadomo co - ani to ścigant, ani ścieżkowiec.

Napisano

Bez sensu ta gadka - wszystko zależy od potrzeb i predyspozycji ridera.

Trance nie ma być endurakiem tylko klasycznym ścieżkowcem i w tym się spełnia.

Moim zdaniem anthem jest właśnie takim nie wiadomo co - ani to ścigant, ani ścieżkowiec.

Widzę, że wsadziłem kij w mrowisko unsure.gif

Anthem ma typową geometrię XC - praktycznie taką samą jak wyścigowy HT XtC.

Carl Decker czy Adam Craig właśnie na Anthem'ach się ścigają/ścigali.

Wiele testów i artykułów plasuje go wśród rowerów XC i takie jest też moje osobiste odczucie.

Ilu ludzi tyle opinii więc nie ma co spierać i trzeba korzystać z resztek pogody w tym roku thumbsup.gif

Jak trzeba, to endurakiem będzie tyż ;)

Natomiast nijakim bym go nie nazwał.

Bez wątpienia Trance ma ogromny potencjał i jak widać w rękach zdolnego biker'a daje duże możliwości.

To, że jest trochę nijaki to moje subiektywne odczucie po kilkugodzinnej jeździe i porównaniu do Anthem'a - po prostu nie widzę zastosowania w moim przypadku.

Napisano

Panowie

Chyba moje potrzeby zostaną przymusowo zweryfikowane.

Szukałem komfortu ale nie za cenę bujania - jak widzę to kwestia indywidualna.

Jako że 190cm urosłem pewnie będę szedł w 29" a tu już trance odpada - zatem zostanie pewnie Anthem i brak wygody 120mm zastąpię 29calami - jeśli to realne.

Boję się tylko takich wynalazków jak Niner RIP który jak piszą amerykańce też w XC daje radę.

P.S. super filmik ale to zupełnie nie moje tereny - żałuję ale w takich rejonach byłem może 2 razy.

Napisano

Amerykańce - w sensie producent - napiszą wszystko co pozwoli im lepiej opchnąć sprzęt. RIP to świetna maszyna, ale ścieżkowa/AM i tego bym się trzymał. Podobnie Turner Sultan, o którym producent również mówi, że nadaje się do XC, a recenzenci jednym głosem mówią że to świetny sprzęt - ale ścieżkowiec.

Jeżeli szukasz 29, która pogodzi oba światy, to w zasadzie zostaje tylko Tallboy. Da się na tym zbudować fulla XC z wagą oscylującą przy 10 kg. Z drugiej strony rama jest sztywna i łyka widelec do 140 mm, co pozwala na takie zastosowania - z sukcesem - o których klasyczny XC może pomarzyć.

http://vimeo.com/14558507

E: Anthem 29 też jest ok, ale w testach które przewaliłem zawsze lądował za Epikiem 29.

Napisano

Zabiłeś mi klina tym Tallboyem bo nie ukrywam że długodystansowy plan to ~10kg.

Moje tereny nie są tak malownicze jak te na filmie, Single-Tracków w u mnie kilka.... w kampinosie więc prawie że stół.

Trance czy RIP pewnie są super ale na takie alpy jak powyżej.

Napisano

Etam, jest w okolicach Wwy parę fajnych miejscówek, gdzie masz namiastkę gór, np. Szczebel (okolice Górek), okolice Starej Miłosnej, skarpa ursynowska i coś jeszcze. Faktem jest, że nie musisz szaleć ze skokiem, ale jeżeli planujesz wypady w góry, to dodatkowe mm tylko pomogą.

Do sprawdzenia - ale coś mi się widzi, że Anthem 29 nie przyjmie więcej niż 100 mm. Albo inaczej - przyjmie, ale jak mu coś pęknie to tradycyjnie nie wymienią na gwarancji.

Napisano

Jak trzeba, to endurakiem będzie tyż ;)

Natomiast nijakim bym go nie nazwał.

Mój niestety tak nie jeździł :)

Podejrzewam, że umiejętności tego pana pozwoliły by pojechać podobnie nawet na składaku.

Napisano

Przy oglądaniu tego filmu miałem podobne odczucia :)

Gość faktycznie pocina tym trance'm...

Tak się zastanawiam - czy te dwa 2cm skoku to faktycznie taka różnica? OKO ty miałeś wcześniej Anthema czy Cię z kimś pomyliłem?

Napisano

Panowie

Na pewno nie będę kombinował z Anthemem 120mm jeśli GIANt tego nie praktukuje.

Rozgrzebałem temat w nadziei uzyskania odpowiedzi czy rowery typu Trance czy Tallboy nadają się do ścigania (a raczej szybkiej jazdy z kumplami), takiego bez zdobywania mistrzostwa świata, czy jednak to zdobywcy takich terenów gdzie wszędzie wystają kamienie a nierówne korzenie połyka się bez zająknięcia.

Napisano

Przy oglądaniu tego filmu miałem podobne odczucia :)

Gość faktycznie pocina tym trance'm...

Tak się zastanawiam - czy te dwa 2cm skoku to faktycznie taka różnica? OKO ty miałeś wcześniej Anthema czy Cię z kimś pomyliłem?

Pomyliłeś mnie z moim ziomkiem Qdlatym, bo on na Anthemie jeżdził.

A wierz mi że te 2cm skoku i nieco bardziej "otwarta" geometria Trance daje sporo - może nie jest to kolosalna różnica ale np. po kamulcach luźnych Trance jedzie względnie równo a Anthema rzucało na lewo i prawo, lepiej się sprawdzał w technicznych odcinkach i na stromych ściankach. Oczywiście Anthem lepiej podjeżdżał, przy stromych odcinkach jechał, a Trance potrafił już myszkować.

Napisano

OKO ciekawie piszesz więc powoli zawężam grono.

Kiedy pooglądałem sobie filmy na sieci zwracając uwagę w jakim terenie jeżdżą poszczególne rowerki wyszło mi:

RIP, Trance - zjazdy, szybkie single tracki, strome skałki

Tallboy - w nico bardziej łagodnym terenie ale ciągle za zacięciem na fun, podskakiwanie i przelatywanie nad przeszkodami

Anthem, Jet - daja rade na single tracku, szybkie na szutrze...długodystansowce z najmniejszymi stratami na podjazdach

i uwaga techniczna - poprawcie mnie jeśli się myle ale z danych wychodzi mi że Anthem ma 4" a jet 3" damper?

Ostatnie pytanie: Czy "otwartość ramy" i 120mm skoku diametralnie wpływają na zmniejszenie prędkości w porównaniu do takiego anthema? Pytam bo chciał bym w końcu zapomnieć o bólach pleców ale jednoczesnie ciągle wyszalec się prując 25-28km/h przez leśne ścieżki na odcinkach 15-20km.

PO chwili.

CHyba sam sobie odpowiem teraz - trance jest tylko w 26" :)

Napisano

IMO Tallboy co najmniej dorównuje zdolnościami terenowymi Trance'owi, o ile go nie przewyższa. Uogólniając, 100 mm na 29 ma zbliżoną zdolność pokonywania przeszkód jak 120 mm na 26 - przy czym do Tallboya można montować widelec 120 mm bez większych strat w manewrowości. 140 mm zniesie też.

Jednocześnie jest to rower sztywny i zwinny - pozbawiony typowej dla 29 wołowatości w zakrętach i generalnie nie zbierający innych opinii niż bardzo dobre.

http://www.bicycling.com/gearfinderproductdetail?gfid=49947

Da się z niego zbudować i ścigacza, i ścieżkowca, a nawet AM/enduro, aczkolwiek pod tym względem 100 mm na tyle to wąskie gardło. Z drugiej strony rower to nie wszystko, co widać na wspomnianym filmiku

Jedna uwaga - w zasadzie wszystkie 29 ze skokiem 100 mm da się wykorzystać jako ścieżkowce, z uwagi na wspomnianą lepszą zdolność pokonywania przeszkód niż 26 z takim samym skokiem. Tyle tylko, że niektóre 29 oferują jeszcze więcej i właśnie Tallboy do nich należy.

P.S. Jet ma 80 mm skoku, ale wersja węglowa RDO 100 mm.

Napisano

W Trance też, można załadować długi mostek siodło nieco cofnąć i pozycja będzie XC. Ja akurat jestem za tym, by skracać mostek, co powoduje podniesienie pozycji do bardziej siedzącej i dodaje trance'owi więcej "sprytu" na szlakach, oczywiście w nieznaczny sposób pogarszając efektywność podjeżdżania (to już co kto woli)

Moim zdanie Trance jest mega uniwersalnym rowerkiem, stoi po środku miedzy XC, a Enduro - trochę jest tak, że jest do wszystkiego i do niczego ale przez tą swą uniwersalność daje radę i do góry i z góry, dając wiele więcej frajdy z jazdy niż Anthem, a mega więcej niż sztywniak.

Napisano

29er to już pewne

Zatem zostały:

Anthem

Tallboy

.

.

.

?

Jeden bardziej ścigant drugi allround, na pierwszym mniej wygody na drugim więcej strat podczas sprintu i podjazdów.

Napisano

na drugim więcej strat podczas sprintu i podjazdów.

To akurat nieprawda.

Jeżeli rozważasz trailbike pomyśl o Turner Sultan. Dzisiaj miałem okazję zrobić nim kilkadziesiąt km i jest to świetny sprzęt z dużym fun factor, praktycznie nie bujający i generalnie doskonale sprawujący się w terenie.

Napisano

Sol

Moim celem jest również zbudowanie dość lekkiej maszyny. Będą miesiące ukrywania przed żoną i ciułania kasy ale doświadczyłem na 26" że lekkość ma znaczenie i na HT 10,0kg było bajką. Jeśli w okolicach 11-11,5kg zatrzymał bym się z FS 29" to znów osiągnął bym nirvanę. Nie jestem do końca pewien czy Turner nie ma ciężkiej ramy - zatem tej wyjściowej masy?

Piszesz że na Tallboyu nie ma więcej strat - zatem 120mm na froncie działa na długich (50-75km) trasach podobnie jak 100mm - czyt nie ma wrażenia jak by przejechało się więcej ? Ja tak to odbieram (może błędnie) że śmigając na takich trasach walka ze 120mm powoduje iz ma się wrażenie zrobienia więcej km a tym samym człowiek szybciej się męczy?

Napisano

Z Tallboyem cieżko Ci będzie zejść do takiej wagi jeśli żona ma się nie dowiedzieć ile kasy poszło :) Natomiast jesli sama rama ma kosztować ok 5k a cały rower ciut ponad 6k pln to jest to niewątpliwie okazja - pytanie czy już dostawa do kraju nie została wyprzedana :). Co prawda na zagranicznych forach jest oburzenie na Sante za ten budżetowy model alu ale coś za coś - taki set jest tańszy od karbona o jakieś 2k i waży przy tym jakieś 800 gramów wiecej ( lekko ponad 3 kg ) i jest podobno bardziej wiotki ( ale to Amerykanie wiec dzielimy przez 2 ). I patrząc na testy i filmy 100 mm przód chyba jednak bardziej... No i to malowanie :)

Napisano

Sol

Moim celem jest również zbudowanie dość lekkiej maszyny. Będą miesiące ukrywania przed żoną i ciułania kasy ale doświadczyłem na 26" że lekkość ma znaczenie i na HT 10,0kg było bajką. Jeśli w okolicach 11-11,5kg zatrzymał bym się z FS 29" to znów osiągnął bym nirvanę. Nie jestem do końca pewien czy Turner nie ma ciężkiej ramy - zatem tej wyjściowej masy?

Piszesz że na Tallboyu nie ma więcej strat - zatem 120mm na froncie działa na długich (50-75km) trasach podobnie jak 100mm - czyt nie ma wrażenia jak by przejechało się więcej ? Ja tak to odbieram (może błędnie) że śmigając na takich trasach walka ze 120mm powoduje iz ma się wrażenie zrobienia więcej km a tym samym człowiek szybciej się męczy?

Turner faktycznie robi ramy bez zbytniego zwracania uwagi na szalki, ale to nie dlatego że nie umie, tylko dlatego że ma inne priorytety. A te obejmują robienie solidnych, wytrzymałych i niewymagających częstego serwisowania ram dla ludzi, którzy jeżdżą ostrzej. Wagowo stoją 100-200 g nad alu Tallboyem, co jest moim skromnym zdaniem kompletnie nieodczuwalne, zwłaszcza jeżeli dobierzesz lekkie koła. Ważniejsze jest jak jeżdżą, a tu gwarantuję że doskonale.

Co do Tallboya - jest to rower XC, tak samo jak Anthem, tyle że lżejszy i z efektywnym, niebujającym zawieszeniem. 120 mm nie upośledza jego zachowania i na trasach w trudniejszym terenie jest IMO lepszą opcją, skoro pozwala lepiej wybierać przeszkody. A to właśnie mniej męczy.

Napisano

Co do Tallboya - jest to rower XC, tak samo jak Anthem, tyle że lżejszy i z efektywnym, niebujającym zawieszeniem. 120 mm nie upośledza jego zachowania i na trasach w trudniejszym terenie jest IMO lepszą opcją, skoro pozwala lepiej wybierać przeszkody. A to właśnie mniej męczy.

Ciężko mi nazwać trudniejszym terenem mazowieckie lasy, bardziej mi to przypomina "zróżnicowane wysokościowo ścieżki leśne" które i 100mm wybiera, natomiast jeżeli te 120mm poprawi czyt wyprostuje bardziej sylwetkę to już dla mnie osobiście większy plus.

Natomiast jesli sama rama ma kosztować ok 5k a cały rower ciut ponad 6k pln to jest to niewątpliwie okazja - pytanie czy już dostawa do kraju nie została wyprzedana :)

Że się tak wyrażę - moszesz podac gdzie jest takie zestawienie, jakieś nasze strony ?

Napisano

Walczę ze sprzedawcami jak również z tym czego mi trzeba.

Anthem – czy to jest coś w rodzaju epica – sprzęt do walki o sekundy?

Stumpjumper FSR – czy da się na tym jeździć na leśne 70km wycieczki czy to już bujawka na hopki, małe dropy itd.?

Dostaełem oferty

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/anthem.x.2/9162/49273/

6399

http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBCBkModel.jsp?spid=45842&eid=4950&menuItemId=10696

8300

Zakładam ze w obu wypadkach będę zmieniał komponenty tak by zjechać ok 2kg i odsprzedając te firmowe na samym początku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...