Skocz do zawartości

[rama]Giant Anthem X4 '10 czy Specialized Epic '08?

czajko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

postanowiłem w końcu przesiąść się na full'a.

Mam możliwość w podobnej cenie zakupić jedną z poniższych ram:

Giant Anthem X4 2010 na Fox Float R

lub

Specialized Epic 2008 z Brain'em

Obie są nowe lecz Spec pochodzi z USA więc raczej gwarancja jest nieważna w PL (na Gianta jest 5 lat).

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z w/w sprzętem?

O zawieszeniu Maestro Giant'a słyszałem same pochlebne opinie.

O Brain w Specu głównie to, że serwis jest drogi ;)

Z góry dzięki za opinie.

W jakiej cenie je masz?

Moze lepiej kupić po prostu Anthem X4 za 5000zl?

Z tych dwóch to zdecydowanie Spec

Za około 3500 pln.

Potrzebuję tylko ramę, bo resztę niedawno modernizowałem.

Też skłaniam się ku Spec'owi ale martwi mnie brak gwarancji ...

Mi się na Anthem X fajnie ściga i bym tą ramę kupił. Jedynie Float R mi się nie podoba, bo z Pro Pedal zawieszenie jest wyraźnie twardsze. Nie mam niestety porównania z Epic. Może ta recenzja coś pomoże.

No właśnie mi też Float R nie pasuje i wolałbym RP2.

Ale to zawsze można w przyszłości wymienić ;-)

Nie "w przyszłości" a zaraz po wyjęciu z pudełka ;) Nowego Floata R możesz sprzedać za ~500zł, dołożysz 200-300zł i kupisz RP2. Co do zakupu z USA to kwestie Vatu i cła przy zakupie na taką kwotę są Ci znane?

Spec jest już w Polsce więc żadne dodatkowe opłaty w postaci cła i VATu nie dochodzą ;-)

Co do tego Float'a i RP2 to rzeczywiście aż taka różnica jest? Czytałem, chyba w bikeBoard, że to raczej efekt placebo ponieważ Maestro samo w sobie niweluje efekt bujania przy pedałowaniu i platforma PrPedal w RP2 nie jest konieczna.

Ja powiem tak. Mam ramę z RP2 i jeżdżę na SAG 20% (zalecany przez producenta 20%-30%). Bez włączonej platformy widać że damper lekko ugina się pod wpływem pedałowania, a z włączoną w zasadzie nic. Problem jest taki że z platformą zawieszenie gorzej wybiera nierówności, a nie umiem zaobserwować różnicy w czasie na testowym asfaltowym podjeździe między dwoma trybami pracy zawieszenia i HT kilkaset gramów lżejszym. Float R ma Pro Pedal włączony na stałe, a ja w większości jeżdżę z wyłączonym (prawie same maratony). Nie próbowałem jeszcze jak działa Pro Pedal z większym SAG.

• 11 miesięcy temu...

Witam.

Chciałbym się podpiąć pod temat - mam ten sam dylemat.

Posiadam Cube LTD Race '09 i zaraziłem się chęcią przesiadki na fulla.

Poszukuję maszyny (a właściwie samej bazy jaką jest rama - reszta sprzętu jest całkiem spoko) uniwersalnej, do raczej nizinnego wielkopolskiego terenu, chociaż pewnie i wyjazd w góry z bajkiem kiedyś zaliczę bo frajda na wyżynach jest niesamowita. Rama miałaby pracować z widelcem Reba SL 100mm.

Chodzi mi o to aby był możliwie lekki (nie chce za bardzo dokładać kg do tego co jest obecnie, 2300-2400g jest wagą realną), aby za dużo niepotrzebnej energii nie pochłaniał amortyzator i żeby jeździło się nim dobrze zarówno po płaskim, pod górkę i z górki. Rower chciałbym, żeby był na tyle wygodny, żeby można było nim zrobić trasę >100km. Uniwersalność ze względu, że jednak część tras pokonuje się asfaltem (a i na te nasze drogi to full nie jest głupim rozwiązaniem :icon_mrgreen: ) i żebym nie musiał się szarpać z bujającym kowadłem ważącym +2kg do obecnej wagi :) Chciałbym uniknąć sytuacji, że nie będę mógł nadążyć za ekipą którą obecnie jeżdżę ^_^

Po wstępnej analizie tematu wyłoniłem dwójkę faworytów:

http://twomark.pl/pr...giant-anthem-x4

(tutaj kombinuję, żeby kupić z damperem FOX RP2 lub RP3, i zakładam, że się uda)

Oraz:

http://rowerowysklep...8-o_l_7245.html

http://rowerowysklep...7-o_l_7246.html ( z naciskiem na tego czarnego)

Czy te ramy Speca różnią się jakoś znacznie?

Jak się spisuje damper Specialized'a? Jak sprawuje się ten sławny Brain? Gdzieś wyczytałem, że Epic do full dla bikerów, który nie lubią fulli :icon_mrgreen:

Dodatkowo miał ktoś styczność z tą niżej? Co o niej sądzicie?

http://www.cyklotur....D_53010499.html

Widziałem wersję węglową - robi wrażenie (wizualne :wub:)

Skok mi się coś za duży wydaje jak na rower do moich zastosowań i mix. z 100mm Rebą.

Prosiłbym o opinie osoby które miały styczność z tymi zawieszeniami. Wypiszcie wszystkie swoje uwagi, zalety, zastrzeżenia, które mogą pomóc mi i innym czytającym w doborze odpowiedniego roweru.

Wydaje mi się, że obie ramy są jednymi z ciekawszych rozwiązań dla moich wymagań. Użytkowników tych ram wydaje mi się, że przybyło bo większość tematów kończy się w momencie podjęcia decyzji o zakupie ;) Zresztą, nawet na ulicach widać coraz więcej amortyzowanych rowerków.

Wiem, że było sporo takich tematów ale niewiele jest w nich cennych informacji. Testów w sieci też nie mogę znaleźć poza bikeradar'em a chciałbym mieć opinię bardziej obiektywną niż z jednego portalu, który może lepiej żyć z giantem niż ze specem...

Najbardziej ciągnie mnie do Gianta (chociaż nie przepadam za tą firmą) ale i Epic ma w sobie coś takiego, że się zdecydować nie mogę.

Czajko jak się spisuje Twoja maszyna?

Nasuwa mi się staropolskie przysłowie: "Im głębiej w las - tym więcej drzew" i coś w tym wszystkim jest.

Wszelkie recenzje, które mogą mi przybliżyć temat mile widziane.

Dzięki wszystkim z góry za zaangażowanie.:thanks:

W przypadku Speców zauważ, że kupujesz gołą ramę bez Braina - pytanie jaki jest jego koszt i czy w ogóle jest do dostania? Poza tym XL'ka jest ogromna, 190cm wzrostu to absolutne minimum. I waga, musisz liczyć w tym rozmiarze ok 2800g z damperem.

A tak, fajna ramka w sam do przejścia z HT - ustawiasz braina, żeby wyłapywał tylko większe dziury i nawet na płaskie maratony się nada.

Uogólniając, radzę najpierw pożyczyć jakiegoś fulla, żebyś poczuł jak to się jeździ. A potem będzie można myśleć o konkretach :)

Tak, zdaję sobie sprawę, że w podanym linku jest sama rama bez dampera ale mam ofertę na komplet.

Rama celowo taka duża - mniejsza nie wchodzi w grę - 197 cm.

Zdaję sobie też sprawę, że Epic może być o ok. 0,5kg cięższy od Anthema. Waga może być poważnym argumentem na korzyść Gianta. Tak samo dedykowany damper w Specu (i zapewne jego serwis?). Za to Spec ma gwarancję na ramę dożywotnią - mam nadzieję, że wieczystą a nie life-time - bo przecież już jej chyba nie produkują :icon_wink:

Z damperem mieszczę się w budżecie - 990 PLN :confused: Sporo ale powiedzmy jest to akceptowalne, szczególnie, że wersja 2007 bardziej mi kolorystycznie odpowiada.

Zastanawiam się czy te roczniki różnią się czymś istotnie? Ktoś się może kiedyś orientował w tym temacie?

Co do fulla - niestety nikt z najbliższych znajomych nie ma, jazda na fulu w sklepie mija się z celem - trzeba by było przejechać kawałek w terenie. Wątpię też, żebym znalazł szukane przeze mnie modele w Poznaniu (czy najbliższej okolicy) w poszukiwanym przeze mnie rozmiarze.

Znajomy znajomego ma Cannondale Scalpel i pozwolił mi się rypnąć w zeszłą zimę kawałek z górki i pod górkę. Tam gdzie na tym oblodzonym zmrożonym śniegu na Cubie podskakiwałem jak na wertepach, tam na Scalpelu płynąłem pod górke :] Zakochałem się, zresztą od razu właścicielowi mówiłem, że te 2 minuty kosztowały mnie 4tysiące :icon_mrgreen:

Fakt, że tamten rower był na pełnym wypasie. Ważył podobno <9kg a osprzęt taki, że nawet nie marzę - w każdym bądź razie zapragnąłem mieć fulla.

Coraz bardziej się skłaniam ku Giantowi. Niech mi tylko ten damper pozwolą wymienić za dopłatą na FP2 i będzie git majonez.

Witam.

Minął prawie rok odkąd złożyłem rowerek na ramie Anthem X3 model 2010 (też kupiłem w sklepie Twomark).

Początkowo miał to być X4 z damperem Fox R i właśnie dlatego wybrałem wersję X3, która miała Fox RP2 (możliwość wyłączenia ProPedal).

Zawieszenie Maestro nie potrzebuje platformy ProPedal, bo sama jego konstrukcja niweluje efekt bujania i osobiście to potwierdzam - NIE BUJA na podjazdach i wyśmienicie wybiera nierówności ;-)

Zakupu nie żałuję i udało mi się jak na razie zejść z wagą na całości do poniżej 12kg nie wydając przy tym fortuny (osprzęt XT, koła Mavic CrossRide).

Rower jest niewiarygodnie szybki i zwrotny, a zarazem zapewnia komfort na długich trasach lub maratonach.

Właśnie wróciłem z urlopu w Tatrach i w górach rowerek też radzi sobie znakomicie (jedyne ograniczenia to moja kondycja i śliskie kamienie).

Na Epicu miałem okazję się przejechać i jest to rower zdecydowanie bardziej nastawiony na wyścigi - twardszy i mniej czułe zawieszenie, tzn. jak już Brain je ''uaktywni' to jest OK

ale właśnie czasami denerwowało mnie to, że nie jest aktywne cały czas i nie wybiera mniejszych nierówności. No i główne cechy na NIE to większa waga w stosunku do Anthem'a i ewentualne kłopoty z serwisowaniem.

Dzięki przesiadce na full'a zdałem sobie sprawę co mnie kręci najbardziej i niebawem zacznę rozglądać się za jakimś Enduro (np.: Giant Reign X).

Anthem'a się na pewno nie pozbędę, bo jest to rowerek znakomity do ścigania jak i do weekendowych przejażdżek z rodziną.

Jednym słowem polecam.

Jeśli chodzi o gwarancję to Specialized udziela dożywotniej na ramę, ale elementy zawieszenia czyli łożyska a także tylne widełki dolne i górne są traktowane oddzielnie i na nie jest tylko 1 rok gwarancji. Dopiero w/po roku 2008 zmieniły się zasady i teraz rurki zawieszenia są objęte 5-letnią gwarancją.

Sprawdź szczegóły tutaj: http://w81.wrzuta.pl/plik/0NeDksDSgJT/warranty

Może u nas jest inaczej, ale lepiej dowiedz się przed zakupem, zwłaszcza jeśli chcesz model z rocznika 2007.

Z kolei polski przedstawiciel Gianta jest znany z tego że w razie pęknięcia ramy szanse na uznanie gwarancji są marne :)

Czy te ramy Speca różnią się jakoś znacznie?

Jak się spisuje damper Specialized'a? Jak sprawuje się ten sławny Brain? Gdzieś wyczytałem, że Epic do full dla bikerów, który nie lubią fulli

Fakt dampery w tych modelach działają dosyć drętwo , potrzebują "zaskoku" więc pochłanianie nierówności nie jest płynne.

Ale jest inny Spec, jeżdżący bardziej płynnie, w dodatku na kołach które bardziej przystoją Twojemu wzrostowi, w cenie niewiele większej niż Anthem (który to Anthem w rozmiarze L jest dla Ciebie za mały) :

http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBCProduct.jsp?spid=52771&scid=1000&scname=Rowery+g%C3%B3rskie

Czajko dzięki za recenzję :) Zaczynam utwierdzać się, że ten Anthem to najlepszy wybór.

Czekam z niecierpliwością na informację czy mi podmienią ten damper.

Koen - napisałeś bardzo przydatną rzecz. Wyjaśnię sprawy gwarancji przed ewentualnym zakupem ale mam nadzieję, że nigdy nie będę musiał z niej skorzystać.

Przy okazji zaczynam się zastanawiać dlaczego przedstawicielstwo wielu wielkich firm ma w głębokim poważaniu rynek jakim jest polska (Lenovo, wspomniany Giant, Canon)?

Czyżby działali na zasadzie wyrobionej dobrej renomy, i podejścia, że ich towar mimo wszystko będzie się dobrze sprzedawać? Dobry serwis to bardzo ważna kwestia. Ramy łamać nie zamierzam :icon_mrgreen:

Rulez dzięki ale 29er odpada. Mam części od Cube'a i nie ma opcji na zakup nowego roweru z dwóch powodów - finansowych i zadowolenia z wyposażenia obecnego na Cubie.

Jest też wersja 26": http://www.rowerowysklep.pl/specialized-rama-specialized-camber-red-black-11-o_l_298.html

Podpytam co i jak z tą ramą :) Zapytam też o gwarancję.

Jakby coś było do dodania w tym temacie to piszcie - ewentualny zakup dopiero we wrześniu.

Dzięki wszystkim za wypowiedzi :]

Nie wiem jaki masz budżet, ale patrząc na to co wybrałeś zakładam, że jakieś 3-4 k zł.

Można oczywiście myśleć o popularnych producentach.

Ale można poszukać i znaleźć coś oryginalniejszego. Np. Tomac Automatic http://leader.pl/index.php?produkt=853

Zbudujesz na tym szybką trailówkę, która nie tylko pojedzie dobrze po płaskim, ale pozwoli na więcej w górach.

Uprzedzając pytanie - z tego co kojarzę Rebę 09 można rozkręcić do 120 mm.

E: Test Automatika jest w ostatnim MR. Tyle, że jak to MR - nie mówi prawie nic - no może poza tym, że rama jest dobra ;).

A ja bym nie brał Anthema bo to Giant, a Giant to problemy gwarancyjne, serwisy zbywają użytkowników. Ktoś wyżej napisał, że Maestro nie buja - bzdura ! ....może nie buja jak inne ale kołysze, po odłączeniu platformy w RP2 bardzo dobrze to widać, osobiście mam Trance'a na Floacie R i też potrafi zakołysać, a po drugie zawiecha w włączonym propedalem jest trochę ospała.

Ja stawiał bym na Speca

Jeżeli Trance z Float R u Ciebie kołysze to moim zdaniem masz źle ustawiony SAG w widelcu i/lub w damperze. Kluczem do dobrego działania Maestro jest odpowiednie ustawienie SAG w/g zaleceń producenta.

Sam przerabiałem ten temat w Anthemie i chwilę zajęło mi odpowiednie ustawienie wszystkiego pod siebie.

W kwestii gwarancji to nie wiem co byś musiał robić z rowerem żeby rama pękła sama z siebie. Jak uszkodzisz mechanicznie (upadek i uderzenie bezpośrednio w ramę) to nawet Specialized tego nie uzna!

SAG 25% wg. zaleceń producenta, nie mówię że kołysze jak na łajbie ale trochę buja - przy sagu 10-15% efekt znika ale kto Transem śmiga na takim sagu :D

A co do gwarancji Gianta to temat rzeka, wałkowany wielokrotnie, przeczytaj warunki gwarancji to się uśmiejesz - zakazy jazdy w trudnym terenie i tego typu rzeczy. Sam po przejechaniu 300km wymieniałem łańcuch, piastę tylną (wcześniej bębenek) i gwint w tylnym PM - wszystko moja wina lub części "zużywalne" wg. serwisu Gianta. Mój pierwszy i ostatni Giant ze względu na olewkę klientów jak i gówniane tajle montowane w rowerach.

Z tą gwarancją Giant'a to rzeczywiście krążą kiepskie opinie. Na szczęście - odpukać - ja nie miałem na razie problemów icon_mrgreen.gif

@szynski: jeżeli nie jesteś 100% ścigantem nastawionym na wyniki w maratonach to czy wybierzesz Giant'a czy Speca czy inny z polecanych

to z pewnością będziesz zadowolony - full po prostu daje większy fun z jazdythumbsup.gif

Niech ktoś mi powie gdzie można dostać ramy z giant'a to będę bardzo wdzięczny. Wczoraj byłem w Gliwicach w sklepie rowerowym, Giantów fulli nie mieli, pojechałem do Raciborza, sympatyczny pan oznajmił mi że ram w polsce nie ma w sprzedaży a na samego Gianta trance/Anthem też nie mam co liczyć bo tych rowerów już nie ma na ten sezon. Zależy mi na jakieś ramie do której będę mógł wkręcić Sram X.0 - mój standardowy rower na to nie zasługuje. A dla samej ramy chyba nie opłaca się brać całego roweru:/.

Nie wiem jaki masz budżet, ale patrząc na to co wybrałeś zakładam, że jakieś 3-4 k zł.

Można oczywiście myśleć o popularnych producentach.

Ale można poszukać i znaleźć coś oryginalniejszego. Np. Tomac Automatic http://leader.pl/index.php?produkt=853

Zbudujesz na tym szybką trailówkę, która nie tylko pojedzie dobrze po płaskim, ale pozwoli na więcej w górach.

Uprzedzając pytanie - z tego co kojarzę Rebę 09 można rozkręcić do 120 mm.

E: Test Automatika jest w ostatnim MR. Tyle, że jak to MR - nie mówi prawie nic - no może poza tym, że rama jest dobra ;).

Co do budżetu - dokładnie - wymyśliłem sobie, że max. ok 4,5k jednak czym mniej tym lepiej :)

Rower góry będzie widział od święta a 98% czasu będzie poginał po nizinach więc mocno wątpliwy sens brania czegoś powyżej 100mm.

Rebę oczywiście da się ustawić na 120 ale obawiam się, że może zrobić się za miękka :) Już na 100 nie sprawia wrażenia jakiegoś mega sztywnego widelca.

Wolę też konstrukcje sprawdzone i w miarę popularne, żeby nie było problemów z serwisem.

Z tą gwarancją Giant'a to rzeczywiście krążą kiepskie opinie. Na szczęście - odpukać - ja nie miałem na razie problemów :icon_mrgreen:

@szynski: jeżeli nie jesteś 100% ścigantem nastawionym na wyniki w maratonach to czy wybierzesz Giant'a czy Speca czy inny z polecanych

to z pewnością będziesz zadowolony - full po prostu daje większy fun z jazdythumbsup.gif

Nie jestem ścigantem, nie startuję nawet w zawodach - jeżdżę kiedy tylko czas znajdę i to dla własnej frajdy.

Jaram się przejściem na fulla :icon_mrgreen: Ale wiadomo - jak się kupuje coś za tą kwotę chciałoby się aby wybór był najlepszy z możliwych.

Co do Gianta - nie przepadam za tą firmą - zdrapię napis papierem ściernym :laugh:

Z tego co wiem to Giant w ofercie samych ram ma tylko model XtC. Podpytaj w sklepie Twomark, bo często mają same ramy.

Nawet jak nie mają wystawionych na Allegro albo w sklepie internetowym to warto zadzwonić do nich i pytać).

Dokładnie - w Twomarku sami zaproponowali mi ramę z rozbiórki Anthema X4.

Nie wiem jak później z gwarancją. Warto by było mieć coś w razie "W".

Szkoda, że ten Epic nie mieści się w moim budżecie:

http://www.rowerowys...0-o_l_1681.html

Jakoś bardziej mnie przekonuje ta konstrukcja od tego starszego (chociaż tamten też mi się bardzo podoba - niestety ten dedykowany damper mnie odpycha).

Jeździł ktoś na tym nowym Epicu?

Wracając do Anthema - wizualnie mi się podoba, właściwości jezdne i komfort powinny mnie zadowolić. Wagę ma chyba najniższą z wszystkich przebranych modeli.

Trochę nastraszyliście mnie tą obsługą gwarancyjną - chociaż po rozbiórce roweru to nie wiem czy w ogóle będzie taka opcja.

Sam już nie wiem. Powałkuję temat - poczytam. Do podjęcia decyzji zostało mi jeszcze trochę czasu. Będę informował na bieżąco.

Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie :)

PS. Cube ma w warunkach gwarancji informację, że start w zawodach wiąże się z utratą gwarancji. Kolejny suchar :) Ciekawe jak to udowadniają?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...