los12 Napisano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Witam Jestem początkującym freeriderem, lubie sobie pojezdzic po lesie, nawet tam gdzie nie ma zadnych tras (na dziko xD). na razie posiadam jakis kask od Bell glownie do jazy zwyklej. Wiec pomyslaem ze jednak bezpieczenstwo jest najwazniejsze i trzeba zainwestowac w swoje zycie. Wiec prosilbym o jakis komplet fullface i gogle tak zeby pasowaly. I tu jest moje pytanie. Bardzo lubie jezdzic na nartach (kask mam dosc stary) i czy moglbym uzywac ten sam zestaw kask i gogole do jazdy na nartach? Bo nie wiem jaka konstrukcje maja kaski na narty. Domyslam ze gogle musza byc inne ze wzgledu na inne warunki panujace, czyli snieg zamiast ciemnego lasu czy gruntu. Wiec prosze i piscie co o tym sadzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
los12 Napisano 28 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 Widze ze nikt mi nie pomoze. TO moze wam ulawie. Doszedlem do winosku ze kask Six Six One 661 Comp II bedzie bardzo dobra inwestycja w bezpieczenstwo dla poczatkujacego free ridera i DH. Czy ten kask moge tez uzywac na narty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 Kupilem ostatnio 661 Evo z przeznaczeniem na rower i snb, widzialem troche zawodnikow BX jezdzacych w takich kaskach wiec pomyslalem ze bedzie ok. Gogle powinny byc z przezroczysta szyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artursx1 Napisano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 661 Evo z CRC fajny kask . Comp II tez spko ale EVo jest lepsze . Gogle kup sobie z podwójną szybką , przezroczystą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Jeśli chcesz gogle na rower i narty to zastanów się nad goglami z wymienną szybką. Jeśli masz zamiar jeździć w dużym błocie to zwróć uwagę by w goglach była możliwość zamontowania specjalnych zrywek które po zabłoceniu zrywa się i jest kolejna czysta warstwa która umożliwia jazdę zamiast zatrzymywać się i czyścić gogle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
los12 Napisano 29 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Gogle to na pewno beda z wymienna szybka, jedna na rower przezroczysta plus zrywki (pierwszy raz o takim czyms slysze, ale fajny patent) a druga szybka na narty prawdopodobnie pomaranczowa plus filtr UV. Co do kasku to jeszcze nie wiem, Evo oczywiscie lepszy. Decyzja jeszcze nie podieta. Jeszcze jedno pytanko. Z reguly w ziemie jest zimno, a szegolnie na stoku nawet do -15 stopni. Wiem z ten kask ma duzo miejsc na wentylacje i pewnie bede mial pod kaskiem kominiarke. Czy wtedy kask nie bedzie mnie cisnal? I Czy mozna te dziurki na wentylacje jakos zamknac? Sa one regulowane? Dla tych co pomogli oczywiscie plus, dzieki panowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Kask nie ciśnie z kominiarką, dzisiaj sprawdzałem. Dziury nie są regulowane ale możesz je zakleić taśmą albo coś innego wykombinować, po wyjęciu wewnętrznej wkładki są łatwo dostępne. Chociaż naprawdę nie sądzę aby to było potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
los12 Napisano 29 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 To problem rozwiazany, biore ten kask Evo xD Niedlugo go kupie, ale niestety na narty dopiero pod koniec stycznia, mam nadzieje ze bede mial go okazje wypróbować przed sezonem narciarskim w temperaturze zimowej, chyba ze wejde do wielkiej chlodni xD Dzieki panowie, oto mi chodzilo. Jesli macie jakies dosiwadczenia jeslim chodzi o kaski a szegolnie 611 Evo w ciezkich warunkach albo nawet na nartach to piscie "d Pozdro all Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Gogle to na pewno beda z wymienna szybka, jedna na rower przezroczysta plus zrywki (pierwszy raz o takim czyms slysze, ale fajny patent) a druga szybka na narty prawdopodobnie pomaranczowa plus filtr UV. No to TU masz gogle z wymiennymi szybkami + zrywki 7 w komplecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
los12 Napisano 29 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Wszystko super tylko nie wiadomo czy beda pasowaly do kasku. PS. @Timon92 Wiesz moze ile tan kask wazy? bo na necie nigdzie nie ma. Potrzebuje dosc dokladna wage poniewaz mieszkam za granica i ten kask bedzie mi kumpel wysylal, i musze wiedziec ile bedzie za przesylke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Oakley to bardzo dobra firma więc powinni mieć te gogle w lepszych sklepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Mój w rozmiarze L waży ~980g. Dolicz do tego pudełko i worek w którym go przysyłają. Powinieneś się zamknąć w 1,5kg. Jeździłem wczoraj w lesie w moich Uvexach Apache i jestem bardzo mile zaskoczony, pomimo pomarańczowej szyby wszystko świetnie widać w ciemnym lesie. Ale i tak kupie przezroczyste, przydadzą się do jazdy na SNB w nocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 1 Września 2010 Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Jeździłem wczoraj w lesie w moich Uvexach Apache i jestem bardzo mile zaskoczony, pomimo pomarańczowej szyby wszystko świetnie widać w ciemnym lesie. Ale i tak kupie przezroczyste, przydadzą się do jazdy na SNB w nocy. Witam. Jeśli chodzi o gogle to napisałem troszkę o doborze gogli na forum narciarskim gdyż jestem oprócz rowerzystą zapalonym narciarzem. TU link do artykułu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
los12 Napisano 2 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Super wypowiedz, i bardzo pomocna. PS. tez mam tam konta ale tego posta nigdy nie widzialem xD dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 2 Września 2010 Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Polecam się na przyszłość. Wiem że to forum rowerowe ale jak masz jakieś pytania odnośnie nart to wal na tamtym forum śmiało gdyż w sprzęcie narciarskim znam się o wiele lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
los12 Napisano 2 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Takie pytanko jeszcze mam. Czy widzieliscie zeby ktos jezdzil w takim kasku na nartach? Bo moja matka powiedziala mi zebym zobie kupil kask na narty osobny, bo w takim bede wygladam dziwacznie. Moze ktos jezdzi w takim kasku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 2 Września 2010 Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Takie pytanko jeszcze mam. Czy widzieliscie zeby ktos jezdzil w takim kasku na nartach? Bo moja matka powiedziala mi zebym zobie kupil kask na narty osobny, bo w takim bede wygladam dziwacznie. Moze ktos jezdzi w takim kasku? Hej. Raczej nie spotykane aby ktoś w takim kasku jeździł na nartach. Może i by spełniał warunki bezpieczeństwa ale nie będzie tak wygodny jak kask narciarski i do tego jest ciężki. Jeśli mama mówi abyś kupił sobie osobny odpowiedz jej: kup mi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
los12 Napisano 2 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2010 kup mi Haha, powiem jej to xD Niedlugo 18, wiec raczej nie bedzie przeciw. To tylko gogle bede mial na narty i na rower. Wiem offtopic, ale pytanko mam xD Jaki kask bys mi polecil na narty? max 300zl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 3 Września 2010 Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Na nartach nie widziałem nikogo ale zawodników Boarder Cross to i owszem. Wcześniej używałem na SNB takiego: http://allegro.pl/kask-narciarski-uvex-wing-s-rozmiar-l-i1182998581.html - ciepły i wygodny. Mogę go teraz sprzedać, więcej info na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
los12 Napisano 3 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Wyglada ma maly. Jaki rozmiar. Musialbym go przymierzyc go pierw w sklepie. Zeby nie robic OF napisz na gg. 8311445 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 4 Września 2010 Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Witam. Nie jest powiedziane że kask i gogle będą ze sobą współgrały, więc trzeba mierzyć jedno wraz z drugim. Jeśli chodzi o rozmiar kasku to też nie kupowałbym przez internet bez mierzenia go wcześniej w jakimś sklepie bo może się okazać, że mimo dobrego doboru obwodu głowy kask i tak nie będzie dobrze leżał. Przy zakupie kasku trzeba też zwrócić uwagę na to czy ma atest. Dobrze jest jak kask ma regulowane otwory wentylacyjne a jeśli jeździsz na tyczkach to aby miał możliwość przymocowania gardy. Co do marki to mało istotna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
extrimeamator Napisano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Witam;] Ostatnio w moje ręce dostał się kask(mój pierwszy kask) fullface od motoru kask jest z firmy NAXA model ECE-R22.05 waga to jedyne albo aż 1.4kg moje pytanie jest następujące czy taki kask nadaje się do DH i FR? Dodam że jestem amatorem który jeździ już trzy latka bez kasku xD i żyje ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 6 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Będzie rzucał Twoją głową na lewo i prawo. Mój waży 960g ale do tego trzeba doliczyć jakieś 150g na gogle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaDymek Napisano 6 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Hej. Raczej nie spotykane aby ktoś w takim kasku jeździł na nartach. Może i by spełniał warunki bezpieczeństwa ale nie będzie tak wygodny jak kask narciarski i do tego jest ciężki. Jeśli mama mówi abyś kupił sobie osobny odpowiedz jej: kup mi Jak to nie spotykane??? Ja śmigam na nartach w FF, jak na foto z profilu , do tego kamerka Najwięcej sensacji robi kamerka niż kask Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.